Lättbakade bröd med vita bönor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Igår provbakade jag ett recept på lättbakade bröd med vita bönor. Jag gillar tanken, att ta ett klassiskt recept på bröd, men genom att tillsätta lite bönor göra brödet mer mättande.
Jag tänkte mig att formen av tekakor är perfekt. För om man vill går det fint att köra dom i brödrosten om man så vill. Och det vill man ju.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag var faktiskt lite fundersam från början. Om det verkligen skulle bli bra med ett gäng bönor i degen. Men alltså, jag älskar vita bönor, för vad man än använder dom till blir det så bra! Antagligen för att de inte har speciellt mycket smak i sig. Utan bara ger en härligt, krämig konsistens!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Igår hade jag två tuffa kritiker hemma som fick provsmaka de nygräddade bröden till mellis. Efter en bra stunds lekande ute i snön kom två rödkindade grabbar in. Jag råkade säga till Axel att det var tekakor. Så han blev lite besviken, för det här var då inga fluffiga, luftiga tekakor som man köper i affären det här inte.  Men efter att vi hade delat brödet och rostat det åt han ändå med god aptit. Kompisen Atlas gjorde en utvärdering efter andra brödet och gav det 9 1/2 av 10. Så det får jag vara nöjd med ändå!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Brödet är bakat på vita bönor, vetemjöl, rågmjöl, olja, salt och en skvätt honung. Vill man utesluta honungen går det bra att ha i lite sirap istället. Och så är det såklart jäst i degen.
Jag bakar alltid mitt bröd på kall degvätska, jag låter det bara jäsa lite längre första gången. Vill man kan man även låta degen jäsa i kylskåpet över natten, men då skulle jag dra ner mängden jäst till ca hälften.
Lättbakade bröd med vita bönor, ca 20 st:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för lös. Täck över bunken och låt degen jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur.
Stjälp upp på mjölat bord och kavla ut. Stansa ut rundlar (jag brukar använda en stor tekopp). Lägg upp rundlarna på plåtar och låt jäsa i 1 timme. Grädda på 250°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

6
39

Veckans mat- v46


Hej måndag,
Just nu faller snön i stora fluffiga flingor ute, Axel kom nyss hem från skolan tillsammans med en kompis. Så dom är ute och erövrar världen som bara tandlösa 8-åringar kan. Ena stunden blodallvarligt snöbollskrig för att i nästa vara inbegripna i det mest allvarliga av samtal om något. Det är rätt fint (och skönt) att få sitta inne och betrakta dom.
Som sagt, det är måndag och vad passar då bättre än en planering av veckans mat? Den här veckan hittar ni min goda linsgryta, enkel lax i ugn, favoritlasagnen, räktsoppa och kebab på menyn. Inte illa pinkat alls!
Först ut, krämig lingryta. En kär favorit som jag inte kan låta bli att laga om och om igen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Lax i ugn med ett täcke av pesto och fetaost. Enklare än så här blir det nästan inte att laga mat. Perfekt en dag mitt i veckan när man har lite ont om tid.


Lasagne, det är alltid ett säkert kort. Passar dessutom rysligt bra i matlåda. Den här varianten är gjord på keso. En riktig favorit <3

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Enkel räksoppa, har ni testat? En klassiker vid det här laget. Som inte får glömmas bort bland alla supermoderna recept. Lättlagat och gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Avsluta veckan med lite hemgjord kebab. Jag lagade detta i somras och det blev snabbt en storfavorit hos alla här hemma. Perfekt fredagsmat!
Så ser mina middagstips ut för denna vecka.
Veckans planering i övrigt:

  • Måndag- Isac hemma från förskolan pga hosta, så jag jobbar hemma hela dagen.
  • Tisdag- Möte i Avesta om ett spännande projekt. Behöver även handla lite mer rekvisita för kommande jobb
  • Onsdag- Jobbar hemma med att ta fram recept och fota till samarbeten.
  • Torsdag- Jobbar hemma på förmiddagen. Hämtar upp Charlston hos veterinären efter lunch.
  • Fredag- Isac är ledig. Hoppas ha hunnit arbeta undan så jag också kan vara ledig!

Hoppas ni alla får en riktigt härlig vecka <3

2
4

Mys i Novent

inlägget innehåller annonslänkar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi är 10 dagar in i november. Och här där jag bor övergick hösten hastigt i vinter. Utanför fönstret faller snön i fina små flingor och världen är vit.
Då känns det extra fint att vi infört novent hemma hos oss. Alltså att man börjar lite smått med julfirandet redan i november. Kanske inte tomtar och julgran. Men man kan sätta upp en extra ljusslinga, en vacker krans och starta igång den mysiga delen av julen. Så behöver man inte känna stress att hinna med allt på de få dagar man annars har på sig i december. Börjar man redan nu, då har man längre tid på sig att njuta. Lyssna på lite julmusik till frukost, äta pepparkakor till fikat och köra glöggpremiär redan första helgen i november. Hur härligt som helst! Och helt plötsligt känns inte november så grå och trist längre!
Kanske ska jag göra friterade saffransmunkar i veckan. Det var förra julens stora favorit!


Jag såg den här fina kransen, med en söt ljusslinga i. Den skulle passa fint inne i hallen. Eller kanske utanför dörren vid entrén. Just nu är det 20% rabatt på den, så ska nog beställa en ikväll!


Igår bakade jag världens saftigaste saffranskaka. Jag gjorde den flera gånger förra året och den blir alltid lika god! Jag tycker faktiskt den här är så mycket godare än vanligt saffransbröd!


Det fina med novent är ju att man kan pynta sådär lagom. Lite fina stjärnor och börja pyssla lite. Jag tipsade om de här fina pappersstjärnorna på Instagram i helgen. Perfekt att sätta upp för att få lite stämning, men de är ändå inte så juliga liksom. De är dessutom 20% rabatt på även dom nu!
Sen älskar jag Ellos nya kollektion med presentpapper, snören och fina lappar. Perfekt när man enkelt vill göra riktigt fina paket!

Jag älskar verkligen kransar, och planen är att försöka få till en eller ett par i veckan. Jag hittade de här fina cypresskransarna hos Helena, så fina. Och lagom pyssliga att få till verkar det som!
Har ni börjat pynta något än?

0
0