Lättbakade bröd med vita bönor

baka med baljväxter, bröd, tekakor
Igår provbakade jag ett recept på lättbakade bröd med vita bönor. Jag gillar tanken, att ta ett klassiskt recept på bröd, men genom att tillsätta lite bönor göra brödet mer mättande.
Jag tänkte mig att formen av tekakor är perfekt. För om man vill går det fint att köra dom i brödrosten om man så vill. Och det vill man ju.baka med baljväxter, bröd, tekakor
Jag var faktiskt lite fundersam från början. Om det verkligen skulle bli bra med ett gäng bönor i degen. Men alltså, jag älskar vita bönor, för vad man än använder dom till blir det så bra! Antagligen för att de inte har speciellt mycket smak i sig. Utan bara ger en härligt, krämig konsistens!
baka med baljväxter, bröd, tekakor
Igår hade jag två tuffa kritiker hemma som fick provsmaka de nygräddade bröden till mellis. Efter en bra stunds lekande ute i snön kom två rödkindade grabbar in. Jag råkade säga till Axel att det var tekakor. Så han blev lite besviken, för det här var då inga fluffiga, luftiga tekakor som man köper i affären det här inte.  Men efter att vi hade delat brödet och rostat det åt han ändå med god aptit. Kompisen Atlas gjorde en utvärdering efter andra brödet och gav det 9 1/2 av 10. Så det får jag vara nöjd med ändå!baka med baljväxter, bröd, tekakor
Brödet är bakat på vita bönor, vetemjöl, rågmjöl, olja, salt och en skvätt honung. Vill man utesluta honungen går det bra att ha i lite sirap istället. Och så är det såklart jäst i degen.
Jag bakar alltid mitt bröd på kall degvätska, jag låter det bara jäsa lite längre första gången. Vill man kan man även låta degen jäsa i kylskåpet över natten, men då skulle jag dra ner mängden jäst till ca hälften.
Lättbakade bröd med vita bönor, ca 20 st:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för lös. Täck över bunken och låt degen jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur.
Stjälp upp på mjölat bord och kavla ut. Stansa ut rundlar (jag brukar använda en stor tekopp). Lägg upp rundlarna på plåtar och låt jäsa i 1 timme. Grädda på 250°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

40
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angelica
Angelica
4 år sedan

Hej. Går det att använda dinkelsikt istället för vanligt vetemjöl?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Angelica
4 år sedan

Det går med all säkerhet bra. Det som jag ofta upplever är att när man byter ut vete mot ett lite grövre mjöl så jäser inte brödet upp lika mycket bara.

Gunilla
Gunilla
4 år sedan

Hej! Det här receptet är jag väldigt sugen på att baka! Jag undrar dock: häller du bort spadet från bönorna eller mixar du det tillsammans med bönorna?
Stort tack på förhand!
Gunilla

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Gunilla
4 år sedan

Hej,
Nej jag brukar hälla av spadet från bönorna innan jag bakar. Man kan säkert använda sig av spadet också. Det får jag testa nästa gång!

Camilla
Camilla
3 år sedan

Kan man byta ut vetemjölet mot något som ej är glutenfri mjölmix?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Camilla
3 år sedan

Jag har bara testat att baka dessa på det mjöl som är angivet i receptet. Så jag vet tyvärr inte.

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat

Nästa inlägg

Veckans mat- v46

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x