Bröd med svarta bönor

bönbröd, baka med bönor, bröd,
Mina experiment med bröd och baljväxter fortsätter. Och det här blev nog det bröd hela familjen gillat allra bäst. Jag har tidigare bakat bönbröd i form av tekakor. Perfekt då de gick att rosta och därför fungerade fint att lägg i frysen och ta fram när hungriga barn vällde i genom dörren och vill ha mellanmål.
Jag har även testat att kalljäsa frallor med vita bönor. Dessa blandade jag i lite grövre mjölsorter. Detta gör ju brödet lite mer kompakt. Men, de innehåller mindre andel vitt bröd. Att kalljäsa är himla smidigt och gör det lätt att baka bröd tycker jag! Idag föll turen på att testa att baka bröd svarta bönor. Och det blev himla bra vill jag lova!bönbröd, baka med bönor, bröd,
Jag bakar alltid på kall degvätska och låter degen jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur. Det gör jag oavsett om jag ska baka matbröd eller söta degar. Jag brukar bara ta ett helt vanligt recept, men byta ut den varma degvätskan mot kall.
Degen idag består av svarta bönor (färdigkokta på tetra), havregryn och vetemjöl. Bröden blev härligt luftiga med väldigt god smak. Självklart kan du byta ut delar av vetemjölet mot grövre sorter, men de finns risk att de inte reser sig lika bra då.bönbröd, baka med bönor, bröd,
Idag fortsätter vi sportlovsfirandet här hemma. Axel ska på en fotbollsdag hela dagen och vi andra passar på att låna lite nya böcker på biblioteket och sen gå och pyssla. Det ser ut att bli en fin dag idag med, så vi kanske tar en tur till lekparken, beroende på vad vi hinner med. Sen måste jag in till ICA och storhandla, det ekar rätt tomt i kylen nu märkte jag.bönbröd, baka med bönor, bröd,
Bröden penslade jag med vatten och sedan toppade jag dom med solroskärnor, salt eller svarta sesamfrön. Det blir himla fint tycker jag!
Jag använder havregryn som är lite grövre, så man kan med fördel ta fiberhavregryn tycker jag.
Bröd med svarta bönor ca 16 st:
2 fp  (ca 800g) svarta bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl havregryn, gärna lite grövre
ca 6-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
att toppa bröden med:
solroskärnor
flingsalt
svarta sesamfrön
Mixa bönorna helt slätt. Jag upplevde att de svarta bönorna var lite mer svårmixade än de vita. Så tillsatte lite av vattnet i bönorna för att lättare kunna mixa dom.
Rör sedan i resten av vattnet och oljan i de mixade bönorna. Smula i jästen och rör ut den. Blanda i havregrynen. den mindre mängden vetemjöl och saltet. Arbeta snabbt ihop till en ganska kladdig deg. Den ska inte gå att arbeta med, men heller inte vara rinnig. Strö över rikligt med mjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet. Knåda inte. Dela degen i ca 16 lika stora delar. Forma snabbt till bollar. Jag brukar ta degklumpen och liksom vika in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver jag inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar och täck över. Låt jäsa minst 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden rikligt med vatten och strö sedan på solroskärnor, flingsalt eller sesamfrön. Grädda i cirka 12-15 minuter eller tills bröden har fått fin färg på undersidan.
Jag som inte har någon ångfunktion i min ugn brukar ställa en långpanna i botten på ugnen. När jag sedan ställt i plåten med bröd öppnar jag snabbt luckan, slår i ett glas vatten i långpannan och stänger sedan fort luckan. Då har du skapat dig en egen ångfunktion i ugnen. Detta ger en fin och lite knaprig yta på brödet.
De bröd  som inte äts upp samma dag brukar jag dela och sedan frysa in.

9
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff

Nästa inlägg

5 recept på klassisk vardagsmat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x