Nice cream milkshake

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej fredag,
Alltså, var tog det här sportlovet vägen? Swish sa det så var veckan slut. Tur vi har en helg kvar ändå. Lovet har varit fint. Vi har badat, pysslat, promenerat, kollat på film, tvättat drivor med smutskläder, ätit långa frukostar, tjafsat, var lite irriterade på varandra och haft det allmänt som vanligt. Det är liksom lätt att man målar upp en bild av att allt alltid är rosaskimrande här på blogg och instagram. Men verkligheten innehåller ju annat också. Som att jag nu en fredagkväll kl 19 måste sitta och jobba ikapp. Leverera jobb, fakturera, svara på mail och blogga. Det är baksidan med att att ta en veckas ledigt, när man inte har någon annan som gör jobbet åt en. Och att jag otaliga gånger denna vecka fått särat på barnen för att dom rykt ihop som två galna hanhundar. Än så länge klarar jag av att ta tag i dom, och i alla fall lyfta bort den ena, men inte länge till..
Men på det stora hela. Så har veckan varit fin.

I morgon tänkte jag mixa iordning varsin milkshake åt kidsen. Jag ogillar att kalla mat nyttig eller onyttig. Men ska man sätta en etikett på detta så faller det kanske under kategorin nyttig ändå. Om man jämför med en klassisk milkshake. Jag tänkte att kan man göra glass på fryst banan och frysta bär, då måste man ju kunna ha det som en bas i en milkshake. Och sedan tillsätta härlig kokosmjölk för en mjukare konsistens. Sist toppar man med någon god grädde. Antingen helt vanlig grädde eller en växtbaserad, om man vill göra den helt mjölkfri. Mums va?Det betyder att du faktiskt kan servera denna till frukost. Fint va?
Nice cream milkshake, 2 glas:
2 frysta bananer i skivor
2 dl frysta hallon
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl kokosmjölk
valfri grädde
Mixa frysta bananer och frysta hallon till en tjock glass. Ha i vaniljpulver. Tillsätt sedan kokosmjölk till önskad krämighet (hur mycket kokosmjölk som behövs beror på hur fryst bananer/hallon är).
Ha upp i tjusiga glas och toppa med valfri grädde och frysta bär.
Perfekt till ett lite lyxigare mellanmål!

3
9

Bröd med svarta bönor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Mina experiment med bröd och baljväxter fortsätter. Och det här blev nog det bröd hela familjen gillat allra bäst. Jag har tidigare bakat bönbröd i form av tekakor. Perfekt då de gick att rosta och därför fungerade fint att lägg i frysen och ta fram när hungriga barn vällde i genom dörren och vill ha mellanmål.
Jag har även testat att kalljäsa frallor med vita bönor. Dessa blandade jag i lite grövre mjölsorter. Detta gör ju brödet lite mer kompakt. Men, de innehåller mindre andel vitt bröd. Att kalljäsa är himla smidigt och gör det lätt att baka bröd tycker jag! Idag föll turen på att testa att baka bröd svarta bönor. Och det blev himla bra vill jag lova!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag bakar alltid på kall degvätska och låter degen jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur. Det gör jag oavsett om jag ska baka matbröd eller söta degar. Jag brukar bara ta ett helt vanligt recept, men byta ut den varma degvätskan mot kall.
Degen idag består av svarta bönor (färdigkokta på tetra), havregryn och vetemjöl. Bröden blev härligt luftiga med väldigt god smak. Självklart kan du byta ut delar av vetemjölet mot grövre sorter, men de finns risk att de inte reser sig lika bra då.


Idag fortsätter vi sportlovsfirandet här hemma. Axel ska på en fotbollsdag hela dagen och vi andra passar på att låna lite nya böcker på biblioteket och sen gå och pyssla. Det ser ut att bli en fin dag idag med, så vi kanske tar en tur till lekparken, beroende på vad vi hinner med. Sen måste jag in till ICA och storhandla, det ekar rätt tomt i kylen nu märkte jag.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Bröden penslade jag med vatten och sedan toppade jag dom med solroskärnor, salt eller svarta sesamfrön. Det blir himla fint tycker jag!
Jag använder havregryn som är lite grövre, så man kan med fördel ta fiberhavregryn tycker jag.
Bröd med svarta bönor ca 16 st:
2 fp  (ca 800g) svarta bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl havregryn, gärna lite grövre
ca 6-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
att toppa bröden med:
solroskärnor
flingsalt
svarta sesamfrön
Mixa bönorna helt slätt. Jag upplevde att de svarta bönorna var lite mer svårmixade än de vita. Så tillsatte lite av vattnet i bönorna för att lättare kunna mixa dom.
Rör sedan i resten av vattnet och oljan i de mixade bönorna. Smula i jästen och rör ut den. Blanda i havregrynen. den mindre mängden vetemjöl och saltet. Arbeta snabbt ihop till en ganska kladdig deg. Den ska inte gå att arbeta med, men heller inte vara rinnig. Strö över rikligt med mjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet. Knåda inte. Dela degen i ca 16 lika stora delar. Forma snabbt till bollar. Jag brukar ta degklumpen och liksom vika in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver jag inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar och täck över. Låt jäsa minst 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden rikligt med vatten och strö sedan på solroskärnor, flingsalt eller sesamfrön. Grädda i cirka 12-15 minuter eller tills bröden har fått fin färg på undersidan.
Jag som inte har någon ångfunktion i min ugn brukar ställa en långpanna i botten på ugnen. När jag sedan ställt i plåten med bröd öppnar jag snabbt luckan, slår i ett glas vatten i långpannan och stänger sedan fort luckan. Då har du skapat dig en egen ångfunktion i ugnen. Detta ger en fin och lite knaprig yta på brödet.


De bröd  som inte äts upp samma dag brukar jag dela och sedan frysa in.

0
7

5 recept på klassisk vardagsmat

Photographer: Sebastian Niemi CaHej hallå,
Här firar vi sportlov för fullt. Och i ärlighetens namn känner jag mig lite redo att låta barnen återgå till fritids och förskola redan i morgon. Jäklar vad det kan tjafsas alltså. Men i morgon är en ny dag, kanske har vi laddat upp med lite mer sömn, så vi hoppas på att humöret är bättre. Planen är att åka till Avesta och bada. Det blir nog bra.
Idag tänkte jag bjuda på en veckoplanering som innehåller 5 recept på klassisk vardagsmat. Ni vet sånt där iallafall jag som är född på 80-talet är uppvuxen på. Och som vi fortfarande äter.
Som stroganoff. Som barn åt vi den alltid gjord på hot dogs. Men jag brukar göra den på quorn. Det tycker jag blir gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan klassiker hemma i min familj, både som barn och vuxen är kyckling i currysås. Det här går alltid hem när jag serverar det till barnen och dom äter som hästar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Förra veckan gjorde vi stuvade makaroner med stekt korv. Även det gick hem hos alla i familjen kan jag säga. Det riktigt lös om Sebastians ögon. Jag gjorde min tallrik helt vegansk genom att använda en vego-korv. Men det gör ni ju precis hur som passar er familj.


Klassiska köttbullar med gräddsås. Alltså, det är väl få saker som faktiskt slår det? Eller hur!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som barn på 90-talet var spagetti och köttfärssås en stående maträtt. Här har jag gjort en lite mer klimatsmart variant. Som jag drygat ut med lite rotfrukter. Perfekt om man inte har tillräckligt med färs i frysen för en hel måltid. Hur bra som helst!
Nu ska jag jobba en liten stund till, sen blir det att stoppa barnen i säng och förbereda inför morgonens bad-utflykt.
I morgon är det ju dessutom fettisdagen, det har ni väl inte missat antar jag? Är ni sugna på något smarrigt så hittar ni 8 (!!) härliga recept att testa här!

1
3