Mormors grönsakssoppa


När barnet en dag säger att han vill äta grönsakssoppa till middag i veckan, ja då är man faktiskt inte sen att uppfylla hans önskan. Snarare tvärt om. Efter att ha klurat ut lite mer vad han exakt menade, grönsakssoppa kan ju vara allt från en mer krämig, mixad historia. Till den här, som är gjord på buljong och hela bitar rotfrukter. Tillslut kom han fram till att soppan inte var mixad. Utan med bitar. Och att själva soppan var klar.


Under hela min uppväxt har vi ätit mormors grönsakssoppa, minst en gång i månaden skulle jag gissa på. Och jag förstår att det var perfekt mat att laga till oss alla. För hade hon bara lite rotfrukter hemma kunde hon utfodra oss alla med en stor kastrull soppa liksom. Mormors grönsakssoppa smakade speciellt. Och jag har själv aldrig fått till samma smak som hon kunde. Tyvärr följde hon heller inget recept, utan det hade hon i huvudet bara. Nackdelen med det är ju att man med åren kan glömma hur det var man gjorde.. Men den här gången kom jag riktigt nära ändå måste jag säga.

Två saker vet jag dock. Hon serverade aldrig stekt svartkål till. Inte heller bröd bakade på svarta bönor. Men nu är det 2020 och då känns det helt rätt med dessa tillbehör tycker jag! Soppan kokas i all sin enkelhet på morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök. Och så buljong såklart.
När vi åt soppa sist satt Isac och smakade noga på alla bitar av rotfrukter. Han konstaterade att morot inte är lika god kokt som rå.

Och att palsternacka är hans nya favorit. Nu är det ju lite svårt att skilja kokt palsternacka och kokt rotselleri åt i färg. Så det slank nog ner en och annan bit rotselleri också skulle jag tro.


Jag ska ärligt säga att jag inte vägde grönsakerna. Jag brukar ta ungefär lika mycket av varje, dock kan det vara svårt att få tag på större palsternackor ibland, så är dom väldigt små tar jag bara mer av de övriga grönsakerna. Det är ingen supervetenskap- det är grönsakssoppa.

Grönsakssoppa på buljong 4 port:
ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
2 L grönsaksbuljong
ett par stänk citron
salt
svartkål
citronolja
flingsalt
Skiva purjolöken tunt och skölj den väl.
Stek den mjuk i en större kastrull eller gryta. Skala rotsakerna och skär dom i lika stora bitar. Slå på buljongen och koka soppan under lock i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort). Smaka av med salt och lite citron.

Repa svartkålen. Stek mjuk i lite citronolja. Strö över flingsalt.
Servera soppan tillsammans med svartkål och en god smörgås. Varför inte bröd bakat på svarta bönor?

0
45

3 recept på pannkakor till mellanmål

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Pannkakor, det är ett himla fint påfund tycker jag. Passar perfekt en lat och ledig söndag när man vill äta något lite lyxigt till frukost. Eller varför inte packa med ett gäng på picknick? Eller kanske överraska barnen med en stort lass till mellanmål.
Min mormor, hon är den okrönta drottningen av helt vanliga klassiska pannkakor. Så många gånger jag stått med i köket när hon gräddat pannkaka efter pannkaka till oss alla. Idag tänkte jag tipsa om 3 goda recept på pannkakor, med en liten twist.
Som äppelpannkakor. Vem kan liksom motstå det egentligen?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Amerikanska havrepannkakor, perfekt att bjuda på till helgfrukosten. Dessa är gjorda på havremjöl istället för vanligt vetemjöl. Bra om du har någon i närheten som av en eller annan anledning inte äter gluten!


För ett par veckor sedan slängde jag ihop en omgång pannkaksmuffins. Även dessa är lagade på annat än vetemjöl. Här har jag istället använt kikärtsmjöl. Barnen åt med god aptit och jag fick tillslut sätta stopp

0
11

Nice cream milkshake

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej fredag,
Alltså, var tog det här sportlovet vägen? Swish sa det så var veckan slut. Tur vi har en helg kvar ändå. Lovet har varit fint. Vi har badat, pysslat, promenerat, kollat på film, tvättat drivor med smutskläder, ätit långa frukostar, tjafsat, var lite irriterade på varandra och haft det allmänt som vanligt. Det är liksom lätt att man målar upp en bild av att allt alltid är rosaskimrande här på blogg och instagram. Men verkligheten innehåller ju annat också. Som att jag nu en fredagkväll kl 19 måste sitta och jobba ikapp. Leverera jobb, fakturera, svara på mail och blogga. Det är baksidan med att att ta en veckas ledigt, när man inte har någon annan som gör jobbet åt en. Och att jag otaliga gånger denna vecka fått särat på barnen för att dom rykt ihop som två galna hanhundar. Än så länge klarar jag av att ta tag i dom, och i alla fall lyfta bort den ena, men inte länge till..
Men på det stora hela. Så har veckan varit fin.

I morgon tänkte jag mixa iordning varsin milkshake åt kidsen. Jag ogillar att kalla mat nyttig eller onyttig. Men ska man sätta en etikett på detta så faller det kanske under kategorin nyttig ändå. Om man jämför med en klassisk milkshake. Jag tänkte att kan man göra glass på fryst banan och frysta bär, då måste man ju kunna ha det som en bas i en milkshake. Och sedan tillsätta härlig kokosmjölk för en mjukare konsistens. Sist toppar man med någon god grädde. Antingen helt vanlig grädde eller en växtbaserad, om man vill göra den helt mjölkfri. Mums va?Det betyder att du faktiskt kan servera denna till frukost. Fint va?
Nice cream milkshake, 2 glas:
2 frysta bananer i skivor
2 dl frysta hallon
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl kokosmjölk
valfri grädde
Mixa frysta bananer och frysta hallon till en tjock glass. Ha i vaniljpulver. Tillsätt sedan kokosmjölk till önskad krämighet (hur mycket kokosmjölk som behövs beror på hur fryst bananer/hallon är).
Ha upp i tjusiga glas och toppa med valfri grädde och frysta bär.
Perfekt till ett lite lyxigare mellanmål!

3
9