Mormors grönsakssoppa

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
När barnet en dag säger att han vill äta grönsakssoppa till middag i veckan, ja då är man faktiskt inte sen att uppfylla hans önskan. Snarare tvärt om. Efter att ha klurat ut lite mer vad han exakt menade, grönsakssoppa kan ju vara allt från en mer krämig, mixad historia. Till den här, som är gjord på buljong och hela bitar rotfrukter. Tillslut kom han fram till att soppan inte var mixad. Utan med bitar. Och att själva soppan var klar.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Under hela min uppväxt har vi ätit mormors grönsakssoppa, minst en gång i månaden skulle jag gissa på. Och jag förstår att det var perfekt mat att laga till oss alla. För hade hon bara lite rotfrukter hemma kunde hon utfodra oss alla med en stor kastrull soppa liksom. Mormors grönsakssoppa smakade speciellt. Och jag har själv aldrig fått till samma smak som hon kunde. Tyvärr följde hon heller inget recept, utan det hade hon i huvudet bara. Nackdelen med det är ju att man med åren kan glömma hur det var man gjorde.. Men den här gången kom jag riktigt nära ändå måste jag säga.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Två saker vet jag dock. Hon serverade aldrig stekt svartkål till. Inte heller bröd bakade på svarta bönor. Men nu är det 2020 och då känns det helt rätt med dessa tillbehör tycker jag! Soppan kokas i all sin enkelhet på morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök. Och så buljong såklart.
När vi åt soppa sist satt Isac och smakade noga på alla bitar av rotfrukter. Han konstaterade att morot inte är lika god kokt som rå. Och att palsternacka är hans nya favorit. Nu är det ju lite svårt att skilja kokt palsternacka och kokt rotselleri åt i färg. Så det slank nog ner en och annan bit rotselleri också skulle jag tro.
soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Jag ska ärligt säga att jag inte vägde grönsakerna. Jag brukar ta ungefär lika mycket av varje, dock kan det vara svårt att få tag på större palsternackor ibland, så är dom väldigt små tar jag bara mer av de övriga grönsakerna. Det är ingen supervetenskap- det är grönsakssoppa.

Grönsakssoppa på buljong 4 port:
ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
2 L grönsaksbuljong
ett par stänk citron
salt
svartkål
citronolja
flingsalt
Skiva purjolöken tunt och skölj den väl.
Stek den mjuk i en större kastrull eller gryta. Skala rotsakerna och skär dom i lika stora bitar. Slå på buljongen och koka soppan under lock i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort). Smaka av med salt och lite citron.

Repa svartkålen. Stek mjuk i lite citronolja. Strö över flingsalt.
Servera soppan tillsammans med svartkål och en god smörgås. Varför inte bröd bakat på svarta bönor?

48
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
pannkakor, mellanmål, lunch, frukost

Nästa inlägg

3 recept på pannkakor till mellanmål

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x