Panerad torsk i ugn

inlägget innehåller annonslänkar.


Vem mins inte skolans panerade fisk med kall sås till? Så här i efterhand måste jag erkänna att det var en av favoriträtterna. Även om man kanske inte skrek ut det då precis. Men i smyg tog man en bit fisk extra. Bara för att det var gott
Och visst finns det färdigpanerad fisk att köpa. Men det känns liksom inte helt rätt. Speciellt inte när det faktiskt är så enkelt att göra egen panerad fisk.
Vaddå enkelt kanske du säger. Har hon ens testat att steka panerad torsk? Paneringen lossnar, det bränns fast och blir allmänt kladdigt.
Då kan jag ge dig det absolut bästa rådet: gör panerad torsk i ugn. Inget passande, ingen fisk som bränns vid. Hur enkelt och smidigt som helst.


Dessutom har ju paneringen en förmåga att suga åt sig väldigt mycket fett. Kör man dom i ugnen blir det inte alls lika flottigt. Jag brukar pensla paneringen med lite olja bara, vilket ger den en fin och lite krispig yta. Precis som man vill ha!


När jag var barn var det som om det var en regel att man inte gillade fisk. Kanske för att vi inlandskrabbor här där jag är uppvuxen inte åt fisk så ofta. Men det är ett beteende jag tycker ändrats. Nu äter barnen (både mina och andras) oftast fisk när jag serverar det.


Jag vet inte riktigt vad som hände. Men min remouladsås blev ljusgrön!? Kanske för att jag använde havrefraiche? Axel utesluter mjölprotein ett tag nu, så använder mycket havreprodukter hemma just nu. Den är lite grå i färgen, så kanske var det den tillsammans med curryn som blev lätt grön? Jag vet inte, men god blev såsen i alla fall. Och det är ju huvudsaken.


Jag gillar att använde pankoströbröd när jag panerar. Det ger liksom en lite krispigare yta än vanligt ströbröd. Men det är ju en smaksak det där. Jag brukar passa på att blanda i lite gott buljongpulver i paneringen, det ger liksom lite extra smak. Jag gillar de olika buljongpulver som Renée Voltaire har.  Perfekt att smaksätta fisk och kyckling med, eller ha i gratänger, soppor eller såser. Mycket användbart!

Panerad torsk i ugn 4 port:
4 bitar torskrygg
2 dl vetemjöl
1 msk buljongpulver
2 ägg
2 dl pankoströbröd
salt & peppar
olja
Torka fisken helt torr. Ha upp vetemjöl i en skål, ägg i en annan, vispa ägget lätt och pankoströbröd i en tredje.

Blanda i lite buljongpulver i mjölet. Vänd fisken först i mjölet, se till att all fisk täcks, doppa sedan fisken i äggen och sist ströbrödet. Lägg upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och lite svartpeppar. Doppa en pensel lätt i olja och pensla försiktigt fisken. Har du olja i en flaska så du kan spraya det över fisken är det ännu bättre!
Baka i 200°C i cirka 20 minuter. Har paneringen inte fått tillräckligt med färg? Slå på grillen ett par minuter så blir fiskbitarna gyllene!

Remouladsås:
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka
1 tsk curry
salt & peppar
Blanda samman alla ingredienser till såsen. Har du möjlighet, gör den dagen innan så får den stå till sig ordentligt under natten.

Servera fisken med en klick sås, kokta ärtor, ärtskott och nykokt potatis.

0
42

Mini flower tartsVet ni, påsken smyger sig så sakta på. Och som många av er redan vet är det min favorithögtid. Kravlös, enkel och man får liksom göra lite som man vill. Förra året gjorde vi tillexempel en stor påskbrunch hemma hos mina föräldrar. Sen dukade vi upp massa härlig mat (grillad lax, grillad kyckling, pajer, bröd och sallader) och åt här hemma en av dagarna under påsken tillsammans med Sebastians familj. Fördelen med att du kan äta precis vad du vill till påsk är att det finns mänger av recept att botanisera bland. Kanske kommer jag bjuda på mini flower tarts denna påsk?


Jag har suttit hur länge som helst och försökt klura ut ett bra svenskt namn på dessa. Men mini blompajer låter liksom inte lika fint. Och inte är det riktigt en paj heller kanske? Så de fick helt enkelt heta mini flower tarts.
Visst är dom oemotståndligt söta?


Du använder enkelt en stans och stansar ut formen med. Efter en stunds letande insåg jag att jag helt enkelt inte hittade mitt bästa kakmått i form av en blomma. Istället hittade jag dessa, som egentligen nog är snöflingor. Men de funkade ju finfint de också! Jag använde den större, den lilla blev på tok för liten.


För att blommorna ska få den skålformen de behöver gräddas dom i en mini-muffinsplåt. Jag får ofta frågor var den här formen är köpt och tyvärr mins jag inte då jag haft den i så många år.
När man försiktigt placerat degen i formen klickar man bara i lite lemon curd, penslar pajdegen med äggvita och strö över lite socker och sen är det bara att baka av dom.
Perfekt att äta som dom är eller varför inte till en klick riktigt god vaniljglass?
Jag funderar även på om man skulle kunna göra någon form av cheesecake-fyllning i botten. Och sedan klicka på lemon curd, vad tror ni om det?

Mini lemon tarts:
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 nypa salt
175 g iskallt smör
2 äggulor
1-2 msk iskallt vatten
ca 2 dl lemon curd
äggvita
strösocker
florsocker

Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i små bitar. Blanda snabbt i det i de torra ingredienserna tills du har en smulig deg (det gör inget om det är små bitar av smöret kvar. Tillsätt äggulorna och vatten, lite i taget och jobba hastig ihop till en deg. Överarbeta inte degen, då blir den seg och inte så frasig som man vill ha den.
Plasta in och låt vila svalt i 30 minuter.
Kavla ut på mjölat bord och stansa ut blommor. Lägg de utstansade blommorna försiktigt i en mini-muffinsform. Ju mindre du trycker ner blomman ju större ”blad” får den.
Fyll i en klick lemon curd i varje blomma. Pensla blombladen med äggvita och strö över socker.
Grädda i 175°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt i formen innan du försiktigt lossar dom. Dekorera med fint strössel.
Pudra ev lite florsocker över blombladen.

1
0

Veckans mat- v 11

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag, hej ny vecka. Med en helg full av sömn, sol, mello och smågodis i ryggen omfamnar jag den nya veckan med öppna armar. Den bjuder på både det ena och det andra. Blodgivning,  jobb, kick off med Loppi-gänget, tid för träning åt alla i familjen, middag med vänner i helgen och kanske ett besök på yoump på fredag. En sådan där vecka som liksom innehåller lite av allt. Precis som livet ska vara ändå.
Veckans matplanering får bli lite som min vecka. Den har lite av varje. Bland annat mina bästa fiskburgare. En storfavorit hos alla här hemma. och ser ni, när jag tog den här bilden då blommade äppelträden. Snart är vi där igen 💚

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ibland måste maten bara vara snabblagad. Då gör jag ofta snabb pasta sås med ajvarkyckling. Vardagsmat när den är som allra bäst faktiskt!


Men ibland, då kan det vara så gott att bara laga något helt annat mot det man brukar. Som asiatiska vegofärsbollar i kokosmjölk. Lättlagat  och himla gott

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Stroganoff i olika former går alltid hem i min familj. Här gjorde jag en linsstroganoff som både Axel och Sebastian älskade. Ja jag med för den delen. Himla lättlagat och gott!Våfflor av den lite matigare sorten är fint att bjuda på till enklare kvällsmat. Dessa är gjorda på kikärtsmjöl och potatismjöl. Hur goda som helst!
Nu ska jag strax sätta fart med kvällsmaten här. Sen kommer bokbussen. En sån fin grej som vi här på landet uppskattar. Vilken skatt liksom, en hel buss med böcker som kommer en gång i månaden. Och idag är jag extra glad, för jag har faktiskt hunnit läsa ut en hel bok sen sist den var här. Jag plöjer bara ljudböcker annars, men har gett mig den på att jag ska försöka läsa minst en bok i månaden. Jag brukar passa på att sno åt mig en stund varje kväll om barnen kollar på något tv-program som inte riktigt faller mig i smaken.

Nu önskar jag er en himla härlig vecka!

0
2