Mini flower tarts

 
lemon curd, minipajer,
Vet ni, påsken smyger sig så sakta på. Och som många av er redan vet är det min favorithögtid. Kravlös, enkel och man får liksom göra lite som man vill. Förra året gjorde vi tillexempel en stor påskbrunch hemma hos mina föräldrar. Sen dukade vi upp massa härlig mat (grillad lax, grillad kyckling, pajer, bröd och sallader) och åt här hemma en av dagarna under påsken tillsammans med Sebastians familj. Fördelen med att du kan äta precis vad du vill till påsk är att det finns mänger av recept att botanisera bland. Kanske kommer jag bjuda på mini flower tarts denna påsk?lemon curd, minipajer,
Jag har suttit hur länge som helst och försökt klura ut ett bra svenskt namn på dessa. Men mini blompajer låter liksom inte lika fint. Och inte är det riktigt en paj heller kanske? Så de fick helt enkelt heta mini flower tarts.
Visst är dom oemotståndligt söta?lemon curd, minipajer,
Du använder enkelt en stans och stansar ut formen med. Efter en stunds letande insåg jag att jag helt enkelt inte hittade mitt bästa kakmått i form av en blomma. Istället hittade jag dessa, som egentligen nog är snöflingor. Men de funkade ju finfint de också! Jag använde den större, den lilla blev på tok för liten.lemon curd, minipajer,
För att blommorna ska få den skålformen de behöver gräddas dom i en mini-muffinsplåt. Jag får ofta frågor var den här formen är köpt och tyvärr mins jag inte då jag haft den i så många år.
När man försiktigt placerat degen i formen klickar man bara i lite lemon curd, penslar pajdegen med äggvita och strö över lite socker och sen är det bara att baka av dom.
Perfekt att äta som dom är eller varför inte till en klick riktigt god vaniljglass?
Jag funderar även på om man skulle kunna göra någon form av cheesecake-fyllning i botten. Och sedan klicka på lemon curd, vad tror ni om det?
 
Mini lemon tarts:
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 nypa salt
175 g iskallt smör
2 äggulor
1-2 msk iskallt vatten
ca 2 dl lemon curd
äggvita
strösocker
florsocker
 
Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i små bitar. Blanda snabbt i det i de torra ingredienserna tills du har en smulig deg (det gör inget om det är små bitar av smöret kvar. Tillsätt äggulorna och vatten, lite i taget och jobba hastig ihop till en deg. Överarbeta inte degen, då blir den seg och inte så frasig som man vill ha den.
Plasta in och låt vila svalt i 30 minuter.
Kavla ut på mjölat bord och stansa ut blommor. Lägg de utstansade blommorna försiktigt i en mini-muffinsform. Ju mindre du trycker ner blomman ju större ”blad” får den.
Fyll i en klick lemon curd i varje blomma. Pensla blombladen med äggvita och strö över socker.
Grädda i 175°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt i formen innan du försiktigt lossar dom. Dekorera med fint strössel.
Pudra ev lite florsocker över blombladen.
 
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
4 år sedan

Den där plåten ser ut exakt som min. En Wilton-plåt i aluminium jag köpte för 10-15 år sedan. Efter en snabb googling nu verkar det som att Wilton helt har gått över till plåtar med non-stick-beläggning.

fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat

Nästa inlägg

Veckans mat- v 11

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x