Sockerkaka med kola

sockerkaka med kola
Livet vänner, det blir sällan sådär precis som man tänkt sig. Eller hur? Igår hade Axels skola studiedag. Så vi åkte till Avesta och badade, ett himla smart drag då deras skolor inte hade lovdag. Så det var vi, några babysimmare och ett par familjer till från Sala där och badade ungefär. Hur bra som helst. På kvällen började jag frysa och skaka. Så byltade på mig kläder och kröp ner under täcke och filt. Termometern visade +38,1 och för mig som brukar ligga på 36,6 i vanliga fall är det rätt mycket I min enfald tänkte jag att jag sover nog bort det. Men icke. Vaknade med feber idag också. Och huvudvärk.
Så det är bara att boka av och boka om. Planera annorlunda. Försöka få ihop hämtningar och lämningar ändå. För just nu är man lite extra försiktig. Skärmar av sig så mycket man kan om någon i familjen blir förkyld. Vad annat kan man göra?
Kanske kan man njuta av det fina vädret vi i alla fall verkar ha här i Sala idag. Strålande sol från en klarblå himmel. Orkar jag tar jag nog på mig lite extra kläder och går ut en stund i solen. Isac kan hoppa studsmatta och jag kan kolla på.
Är man skapligt pigg kan man passa på att baka något gott. Som den här solgula sockerkakan med kola som jag och Isac bakade tidigare i veckan. Alltså kombinationen kola och kokos. Det är något magiskt över det. Tycker ni inte.
sockerkaka med kola
När jag skulle fotografera sockerkakan vräkte solen verkligen in genom fönstret. Sådär som den bara kan göra en eftermiddag i mars. Det finns liksom inget slut på hur mycket solen kan lysa. Som om den behöver ta igen tiden den inte funnits här under vinterhalvåret. Jag drog för de tunna gardinerna jag har i köksfönstret men solen strilade in ändå. Den kan inte låta blir. Och inte finns det något jag blir gladare i själen över än detta just nu.sockerkaka med kola
Jag använde mig av mormors bästa 3 delsrecept när det kommer till sockerkaka. Men vi ville göra något annat än klassisk sockerkaka. Då fick Isac bestämma smaksättning och det föll på kolasås. Vi bytte  helt enkelt ut 1 dl socker mot kolasås. Själva formen bröade jag med kokos, vilket jag verkligen älskar. Det blir så gott!
Innan vi ställde in kakan i ugnen ringlade vi lite kolasås på toppen. Det gav en himla god och lite knäckig yta. MUMS!
 
Sockerkaka med kola:
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
ca 1 1/2 dl kolasås (helt vanlig på tub)
ca 1 dl kokos
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Enligt mormor ska man alltid vispa en liten stund till när man tror att man vispat klart. Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna och sikta försiktigt ner dom i de uppvispade äggen. Vänd (inte vispa) ihop till en slät smet Blanda samman det smälta smöret med mjölken. Ha i det och ca 1 dl kolasås i smeten.
Smörj en sockerkaksform med smör och bröa med kokoas. Häll i smeten och avsluta med att ringla lite kolasås på smeten. Jag strödde även över lite extra kokos.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Prova med en provsticka mot slutet så kakan inte är kladdig. Låt stå en stund i formen. Vänd den sedan uppochner på ett fat.
Servera precis som den är till en kopp kaffe, eller lyxa till det med en klick grädde.

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
4 år sedan

Men muuums, måste prova! Och hoppas att du mår bättre nu 🙂
http://johannagrahn.se

sallad på rester

Nästa inlägg

Kål och rödbetssallad med fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x