Kål och rödbetssallad med fetaost

Photographer: Sebastian Niemi CaAlltså vänner, vilken dag det varit idag!
Dagen började ändock rätt fint, med ett tandläkarbesök för mig själv som gick strålande. Jag gick igenom utan större anmärkningar. Härligt ändå!
Sen blev det en tripp till Apoteket åt morfar och sen vidare mot ICA. Där folk hamstrat grejer vill jag lova. Som alla märken på jordgubbskräm, krossade tomater, pasta, jäst, socker, knäckebröd och mjöl. Alltså allt socker och allt mjöl var verkligen tvärslut. Ska folk hem och bränna sprit eller bli storbagare kan man just undra.
På väg hem kom meddelandet att högskolor och gymnasieskolor rekommenderas att stänga igen, och att dom förbereder ifall dom även behöver stänga förskolor, låg, mellan och högstadieskolor. Det kan alltså vara klokt att ha en plan B för de kommande veckorna. Ifall det finns en 8-åring som ska hemskolas och en 5-åring som ska underhållas. Väl hemma funkar inte inte internet och Isac tycker jag är världens tråkigaste som bara jobbar och jobbar. Men mutade med pannkakor som blev över efter ett jobb, så han blev inte så ond på mig ändå.


Samtidigt som vardagen just nu är kaos kan jag inte låta bli att skämmas över att jag faktiskt tycker det är lite jobbigt, att vardagens mönster ruckas. För i världen utanför, där finns det så många som har det så mycket värre. Som konstant lever med oro.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men om vi för en stund släpper oron för detta virus, så kan vi ägna oss åt det vi har på tallriken här istället. Alltså mina vänner, det här är kylskåpsrens när det är som allra bäst. För det här är precis det. En urrensning i kylskåpet. Resultatet blev en varm sallad med två sorters kål, rödbetor, fetaost och rostade solroskärnor. MUMS!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så här i lite oroliga tider är det bra att kunna trolla lite med knäna i köket. Att hitta på maträtter där det inte finns några.
Kål och rödbetssallad med fetaost:
rödkål
svartkål
citronolja
förkokta rödbetor (vakumförpackade)
salt
solroskärnor
fetaost

Skär rödkål fint. Strimla svartkålen (ta bort stammen i mitten). Stek i lite citronolja på medelvärme tills kålen mjuknar. Skär rödbetorna i klyftor och låt dom steka med.  Salta.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Strö över lite salt.

Lägg upp den varma salladen på ett fat. Smula över fetaost och toppa med rostade solroskärnor. Servera direkt.

2
4

5 recept att laga när krisen kommer

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ok, många verkar tro att om vi bara köper på oss toapapper, pasta och ärtsoppa, då klarar vi den här krisen galant. Jag är kanske av en liten annan åsikt. Därför viger jag veckans mat denna vecka åt mat du kan laga på sådant du ofta har hemma. Konserver och mjöl. Kryddor, lök och någon rotsak. Man kan välja att bunkra smart. Fylla frysen och förrådet av konserver. På det viset slänger vi inte mat som börjar bli dålig.
Som min linsstroganoff, grunden i den är lök, soltorkade tomater, tomatpuré, röda linser och havregrädde. Allt det står sig himla länge och är sådant som jag ofta har hemma. Det ska även vara lite morötter i. Det blir såklart extra gott att äta till gröna bladgrönsaker, men självklart funkar ris eller potatis också bra till.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fyll huset med doften från en marockansk gryta. Många olika kryddor har man alltid hemma, övrigt du behöver är kikärtor, krossade tomater, buljong, lök, mandlar och lite russin.


Precis som linsstroganoff är ett recept på linsgryta inte fel att plocka fram. Krossade tomater, kryddor, linser och kokosmjölk-allt står sig i evigheter i skafferiet.  Extra gott blir det självklart med lite färsk persilja på toppen. Men har man inte det går det fint ändå.


Ägg, mjöl och någon form av bär i frysen brukar oftast finnas hemma. Då kan man göra pannkaksmuffins. Här har jag gjort dom på kikärtsmjöl. Jag upplever det som lite mer mättande än vanligt vetemjöl. Har äggen tagit slut? Lugn. Det funkar fint att göra tex våfflor utan ägg.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ibland står man där och har ingen aning om vad man ska laga. Då är enchiladas alltid en god idé. Det funkar med kyckling, köttfärs, quorn eller vad man råkar ha i frysen. Blanda med krossade tomater, kryddor och rulla in allt i tortillabröd. Riv över lite ost och in i ugnen en stund. Så smidigt och enkelt att variera utifrån de förutsättningarna man har i köket!

Nu ska jag trolla fram lite lunch åt mig och Isac. Han hostade en del i natt och var lite snorig i morse. Så han fick vackert vara hemma och göra mig sällskap idag. Snart kommer Axel hem med bussen från skolan, så hoppas dom går ut en stund så jag hinner jobba lite i lugn och ro.
Jag hoppas ni alla får en härlig måndag!

0
1

Mina tankar kring coronaviruset

Photographer: Sebastian Niemi CaDå sitter vi här, fredagen den 13 mars och världen är full av coronavirus. Känns det som i alla fall. Börjar man skrapa lite på ytan ser man ganska snart att även om många är drabbade, så dör det dagligen fler människor i andra sjukdomar som TBC och lunginflammation. Skillnaden är att många av de sjukdomar som varje dag dödar människor vet vi hur de fungerar. Hur det smittar och hur det ska behandlas. Om detta virus vet vi inte speciellt mycket. Annat än hur det smittar.
Då känner jag att det är utifrån det jag agerar.
Vi bor ute på landet, äldsta sonen går på en liten skola med drygt 70 elever, jag arbetar för det mesta hemifrån.  Vi behöver inte åka kommunalt för att ta oss till arbete, skola eller förskola. Detta gör att vi inte behöver göra speciellt drastiska saker för att minska risken för att smittas eller föra eventuell smitta vidare. Men det finns såklart små saker man ändå kan göra.
Jag valde tex igår att inte åka till Stockholm och idag hade vi en tur till yomp inplanerat som vi skjuter upp till en annan gång. Istället plockade vi upp studsmattan här hemma i trädgården.

  • Vi påminner varandra om att tvätta händerna, ofta, noggrant och lite längre än vanligt.
  • Om barnen är det minsta förkylda får de vara hemma från förskola/skola.
  • Jag väljer alltid bort smågodis som man plockar själv under vinterhalvåret då maginfluensa och vanlig influensa härjar. Idag läste jag att danska Coop har valt att sluta sälja det.
  • Vi hade planerat en weekend till Spanien under april. Den är helt inställd.
  • Vi bunkrar inte  mat, toapapper, handsprit mm. Vi har oftast ganska välfyllt i kyl/frys och skafferi. Coronavirus i världen eller ej. Jag tänker att de livsmedel och andra förnödenheter som finns i samhället måste räcka till ALLA. Men, hade jag haft riktigt små barn hade jag antagligen köpt en eller två förpackningar ersättning extra. Även om vi hade haft andra sjukdomar som behöver medicineras, då hade jag nog valt att ta ut den medicinen jag kunde.
  • Jag har en flaska handsprit och en förpackning våtservetter med mig i väskan. För att enkelt kunna tvätta av händer när man inte har tillgång till tvål och vatten.

Hur ställer ni er till allt detta? Gör ni något annat än tidigare? Eller lever ni era liv precis som innan?

1
1