Kolakakor med strössel- kalassnittar

kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Till helgen som var slängde jag och Axel lite snabbt ihop en omgång kolakakor. Inte för någon mer speciell anledning än att det ofta går åt en del fika under helgen. Och ska man ta sig en kaka till kaffet kan den ju gärna få vara hembakad. När jag bakar sådär utan anledning brukar jag passa på att testa något nytt. Den här gången blev det kolakakor, fast med strössel på. Barnen tyckte de såg ut som riktiga kalaskakor. Så kanske borde de egentligen heta kalassnittar? Vad tycker ni?
kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Det är i grunden en helt vanlig kolakaka. Men jag hade i en skvätt apelsinblomsvatten också. Det gav en himla fin smak. Lite blommigt sådär liksom. Jag har en flaska apelsinblomsvatten hemma som jag haft i massor av år. Då och då kommer jag på att det passar perfekt att ha i en skvätt när man bakar eller så. Apelsinblomsvatten smakar precis så som apelsinblommor doftar. Helt underbart!
kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Maj är startskottet för födelsedagar i vår familj. Näst på tur är Axel (eller ja egentligen fyller hunden först, men han får inga kakor..). Det är noga nedräkning varje dag här hemma nu. 27 juni blir han 9 år. Helt galet ändå. Att min lilla bebis snart blir 9. Kolakakor är ju himla enkelt att baka och passar därför perfekt att baka till just kalas. Jag brukar se det lite som en utfyllnadskaka. Den är enkel att baka många av och de flesta gillar den. Blir det några kakor kvar efter kalaset går de enkelt att frysa in och ta fram när man är lite fikasugen.
Men med lite strössel på får de ju sin givna plats på alla födelsedagskalas framöver!kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Har man inget apelsinblomsvatten hemma går det såklart bra att baka utan detta också. Ta då 2 msk sirap istället.
Kolakakor med strössel:
200 g smör
2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 msk sirap
2 msk apelsinblomsvatten
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
strössel
 
Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, rosenvatten, vanilj och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom med hjälp av fingrarna. Strö över strössel och tryck fast det med hjälp av fingrarna så de stannar på kakdegen.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får en gyllene färg. Skär längderna i bitar och låt som svalna på plåten.
 
Perfekt till sommarens alla fikakalas!

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tessie - nybliven 3-barnsmamma
3 år sedan

Superfina! Det ska jag absolut testa med mina två baktjejer ♡

Malin
Malin
3 år sedan

Jag misslyckas alltid med kolakakor, hur är det ens möjligt? Blir de inte för torra så blir de för lite gräddade. Så när du skriver 175, är det varmluft eller över/under värme? Några andra tips? Annars så är strössel verkligen världens bästa att baka med enligt dottern, senaste månaden har vi bakat stösselkakor på mördeg, kanelbullar med strössel istället för pärlsocker och senast idag vaniljmuffins med strössel.

Fiskgratäng med citronsås

Nästa inlägg

Veckans mat- v22

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x