ANNONS

Svensk midsommar med Toscanska smaker

I  annonssamarbete med Villa Puccinimidsommarmat, midsommar

Snart är det dags att duka upp till midsommarbuffé! I år har jag gjort en variant med smaker från Toscana. För visst är det gott med den klassiska svenska midsommarmaten men ibland kan det vara kul att förnya sig lite! Dagens buffé består av balsamicomarinerade kycklingspett, grönsaksspett, ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar, smörslungad färskpotatis med italienska kryddor, dipp med soltorkade tomater och en underbar zabaglione med sommarbär till dessert.

midsommarmat, midsommar

Inspiration till årets midsommarbuffé fick jag till stora delar under vår resta till Toscana vi gjorde förra året. Vi reste ner till det området där vinet Villa Puccini produceras. En helt fantastisk resa med härligt sällskap, god mat och gott vin. midsommarmat, midsommar

Att para ihop vin med buffémat är inte alltid det enklaste. Men jag brukar tänka på vilka egenskaper vinet har och försöka anpassa de rätter jag ska servera till vinet.

Istället för att bara servera potatis rätt och slätt har jag valt att göra en smörslungad potatis med lite, lite citron i. Ett toscanskt vin som detta gillar både lite syra men också lite fett för att inte upplevas för surt, tamt eller tråkigt.

villa puccini

Det jag gillar med den toscanska matlagningen, det är enkelheten. Att det inte behöver vara krångligt eller invecklat. Har man bara bra råvaror i grunden löser sig det mesta!
midsommarmat, midsommar

Jag gick ut och plockade ett stort fång av sommarblommor, satte lite i en kanna och placerade ut resten i små udda vaser. Med porslin inköpt på närmaste antikaffär, bestick på loppis och servetter av överblivna tygbitar ihopbundna med jutesnören. Den röda tråden i årets midsommarmeny och dukning är verkligen enkelheten. Låt tallrikar och glas vara omaka, men maten vara fantastisk! Och när solen strilar ner genom träden och träffar mitt ansikte kan jag precis drömma mig bort till de där underbara dagarna vi spenderade i Toscana förra året!midsommarmat, midsommar

Jag har gjort grillspett av kyckling, men det passar precis lika bra att använda nötkött, lamm eller fläsk. Marinaden fungerar fint till allt sorts kött. Marinaden består till stor del av balsamvinäger. Vilket passar bra till vinet då syran i vinet kräver en viss syra i maträtten. Servera sedan gärna grillspetten tillsammans med min underbara dipp med soltorkade tomater och creme fraiche. I den hittar du både syra och fett som kompletterar köttet perfekt!midsommarmat, midsommar

Svensk sommar möter Italien. Ugnsrostade tomater tillsammans med burrata och solmogna, svenska jordgubbar. Detta är nog sommarens nya favorit. Gör en hel plåt så räcker det till många!

Testa att ta en tomat, precis som den är tillsammans med en mun toscanskt vin.
Testa sedan att ta en ugnsbakad tomat med lite lök och ost tillsammans med samma vin. Hur smakar det? Är det någon skillnad?

Genom att testa vinet till olika råvaror, tillagade, råa, med eller utan fett till så kan man lära sig mycket om vilken mat som passar allra bäst till vinet.

midsommarmat, midsommar

Självklart måste midsommarafton avslutas med något riktigt gott! Har ni testat zabaglione någon gång? Om inte, då har ni något gott att se fram emot!

En efterrätt gjord på äggulor, socker och dessertvin som vispas till perfektion. Jag har serverat härliga sommarbär till. Men det är också gott att ha någon knaprig biscotti till.

Svensk midsommar med Toscanska smaker:

Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar:

1 kg blandade körsbärstomater
1 rödlök
olivolja
salt & svartpeppar
några kvistar basilika
2 st burrata á 100 g st
1/2 l jordgubbar

Lägg ut alla tomater i en ugnsfast form. Skala och skiva löken i skivor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
Ugnsbaka i 30 minuter på 200°C.

Tag ut ur ugnen och ha upp på ett fat. Dela burrata och jordgubbar i bitar. Placera ut detta över de ugnsrostade tomaterna. Toppa med färsk basilika.

Grillade grönsaks & kycklingspett:

grillspett i trä (lägg i blöt i minst 15 minuter innan så de inte tar eld på grillen)

1kg blandade grönsaker (zucchini, paprika, rödlök, svamp)
2/3 dl olivolja
persilja
färsk oregano
basilika
3 vitlöksklyftor
salt

Skölj alla grönsaker, skala rödlöken.
Dela grönsaker, lök och svamp i bitar. Trä upp allt på grillspett. Börja och avsluta med löken.

Pensla grönsakerna med lite olja och grilla på indirekt värme tills de börjat få färg och mjuknat.
Blanda undertiden samman olja, med finhackad persilja, oregano och basilika. Skala och riv vitlöken fint. Blanda samman till en marinad. Pensla de färdiggrillade grönsaksspetten med örtoljan.

900 g kycklinginnerfiléer (det går också bra med bitar av lamm, nöt eller fläsk)
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
salt & peppar

Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen marinaden minst en timme. Trä upp på blötlagda spett. Grilla på indirekt värme tills köttet är genomgrillat.
 
Dipp med soltorkade tomater:
1 burk soltorkade tomater i olja á 140 g
2 creme fraiche
örtsalt & peppar
Låt tomaterna rinna av ordentligt. Finhacka.
Blanda samman med creme fraiche, örtsalt och peppar.
Låt gärna dippen stå någon timme i kylen innan servering.
 

Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor:1 kg färskpotatis
50 g smör
persilja
basilika
gräslök
saft från 1/2 citron

Koka potatisen tills den mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Ha i en klick smör, finhackade örter och citron, blanda om väl.

Zabaglione med sommarbär till dessert

4 äggulor
4 msk strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
5 msk dessertvin

skal från 1 ekologisk lime
jordgubbar
hallon
körsbär

Vispa samman äggulor, socker och vanilj till en pösig smet. Gör iordning ett vattenbad och sätt över bunken med äggsmet. Fortsätt vispa under konstant omrörning, tillsätt dessertvinet och vispa tills den blivit fast och formbar.

Häll genast upp i glas, riv över skal från 1 lime, toppa med färska bär och servera direkt!

midsommarmat, midsommar

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Grade Miners
3 år sedan

delicious food. I really like your feed

Grade Miners
3 år sedan

delicious food. I really like your feed)

maj svensson
maj svensson
3 år sedan

Ser supergott ut <3
Jag har bara några inbjudningar kvar till världens bästa shopping. Det är gratis att gå med och de säljer märkesvaror upp till 90%. <3<3<3
Best secret:
https://www.bestsecret.se/r.htm?rc=K5UKQ33DLZE4S&c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

grönsaksbiffar, glutenfria biffar, glutenfritt, picknick

Nästa inlägg

Morot och zucchinibiffar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x