Morot och zucchinibiffar

grönsaksbiffar, glutenfria biffar, glutenfritt, picknick
Jag frågade er på Instagram tidigare om vad ni vill läsa om här på Linnéas Skafferi under sommaren. Trädgård, drinkar, enkel sommarmat, enkla luncher att ta med, mat som passar varma dagar, picknickmat och goda efterrätter. Det toppade nog listan av önskemål. Och eftersom det alltid är kul att vara uppfylla människors önskningar så kommer här ett recept på enkel sommarmat. Som passar finfint varma sommardagar. Det funkar nog även utmärkt att ta med på picknicken. Nämligen morot och zucchinibiffar.grönsaksbiffar, glutenfria biffar, glutenfritt, picknick
Jag gjorde helt enkelt en djupdykning i kyl och skafferi och det här mina vänner, det blev resultatet. Härliga små färgklickar till grönsaksbiffar. Jag vet att det ibland kan vara klurigt med just grönsaksbiffar. Att få dom att hålla ihop. Och att dom inte ska fastna i stekpannan.
Mitt allra första tips när man gör grönsaksbiffar som innehåller tillexempel zucchini, som dessa. Det är att salta  den rivna zucchinin  och låta den ligga en stund.  Krama ur så mycket vätska som möjligt genom att lägga all riven zucchini i en ren kökshandduk och pressa ur all vätska. Det är allra mest effektivt tycker jag!
Jag brukar även ha i en skvätt bakpulver. Då jäser dom liksom upp lite. Och håller ihop lite bättre.
Ett annat tips är att använda en stekpanna du vet att saker inte brukar bränna fast i. Jag steker alltid i min gjutjärnspanna. Men, det kan vara lite småtrixigt just med grönsaksbiffar. Så till dessa använder jag mig av min stekpanna med non-stick beläggning.
grönsaksbiffar, glutenfria biffar, glutenfritt, picknick
Jag har satt tre plantor zucchini och massor av morötter, så hoppas kunna göra dessa i sommar av egenodlade grönsaker. Det skulle kännas hur härligt som helst tycker jag!grönsaksbiffar, glutenfria biffar, glutenfritt, picknick
Dessa grönsaksbiffar blev helt glutenfria då jag hade i kikärtsmjöl. Men det går precis lika bra med vanligt vetemjöl eller varför inte ströbröd. Ta det du har hemma helt enkelt!
I köket fanns bara rödlök idag, men det blev väldigt fint med de små bitarna av lila lök. Tycker ni inte? Annars är det inga konstigheter alls:
morötter, zucchini, lök, buljongpulver, mjöl av något slag, bakpulver, persilja, salt, peppar och en skvätt citron. Gott och enkelt!
grönsaksbiffar, glutenfria biffar, glutenfritt, picknick
Jag åt mina morot och zucchinibiffar till en stor sallad. Hade varit gott med tex lite tzatziki till också! Har du en skvätt riven ost hemma kan du ha i det.
Morot och zuccinibiffar, ca 12 st:
2 medelstora zucchini (á 300 g ca)
3 medelstora morötter  (á 100 g ca)
2 ägg
1 msk bakpulver
1 dl valfritt mjöl eller ströbröd (jag använde kikärtsmjöl)
1 msk buljongpulver
ca 1 dl hackad persilja
1 rödlök
saft från 1/2 citron
salt & peppar
olja att steka i
Riv zucchini grovt. Salta och låt stå en stund. Lägg all riven zucchini i en ren kökshandduk och krama ur vätskan noga.
Riv morötterna. Blanda samman zucchini, morötter, ägg, bakpulver, mjöl. persilja, finhackad rödlök, citron, salt och peppar till en smet.
Hetta upp en stekpanna med olja i. Forma grönsakssmeten försiktigt till bollar, lägg i den varma stekpannan och platta försiktigt ut med stekspaden. Stek tills de får en gyllene  färg på båda sidor. Vänd inte biffarna för tidigt utan se till att de får en ordentlig yta först, då rasar de inte samman lite lätt.
 
Kan ätas både varma och kalla.

42
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
3 år sedan

Åh det är ju så gott!
http://johannagrahn.se

svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft

Nästa inlägg

Saft på svartvinbärsblad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x