Kalljäst zucchinibröd

nattjäst, kalljäst, frallor
Jag fortsätter att skörda zucchini här hemma. Och i takt med att jag skördar lär jag ju också hitta på saker att använda dessa grönsaker till. Som tur är finns det en hel del godsaker man kan göra. Som kalljäst zucchinibröd. Jisses så saftigt och gott det blev. Sen gör det inte saken sämre att brödet är otroligt lättbakat. Du behöver bara röra ihop det på kvällen och sedan låta det jäsa över natten. på morgonen har du en fin, men lite kladdig deg som bakas ut till brödbitar och gräddas av. Hur lyxigt som helst!nattjäst, kalljäst, frallor
Nu sitter jag här hemma i köket och jobbar, men strax ska jag hämta barnen på skolan. Axel ska klippa sig och Isac till sin farfar. Då ska vi passa på att fixa lite inför Isacs födelsedag på lördag. Jag som mamma blir alltid lite extra känslosam såhär i närheten av barnens födelsedagar. Och inte blev det bättre när nära vänner till oss fick barn i morse. Så mycket känslor kring allt och det blev både en och två tårar fällda här hemma när vi fick reda på att hon äntligen var ute och alla mådde bra.
nattjäst, kalljäst, frallor
Men för att återgå till bröden. Dom är superenkla att göra. Du rör som sagt bara ihop degen. Som inte är speciellt lös innan den får jäsa. Men zucchinin släpper ifrån sig lite vätska. Så när degen väl ska bakas ut är den av den lite kletiga sorten. Men det är i sin ordning. Jag brukar bara ha ut riktigt med mjöl på bänken och försiktigt skära degen i bitar. Degen behöver inte knådas eller drivas till bollar. Bara läggas på plåten. Lätt som en plätt!
 
Jag har bakat ett par varianter av detta i sommar. Och den här varianten blev allra bäst. Sen är det svårt att ange exakt mjölmängd när man bakar med zucchini. Då de kan innehålla olika mycket vätska. Men som jag skrev tidigare ska degen vara rätt fast på kvällen, för att sedan bli kladdig när den är redo att bakas ut.
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
4 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
200 g riven zucchini
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
frön, flingsalt mm att toppa bröden med
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja och socker. Grovriv zucchinin och ha i den. Tillsätt mjölet och saltet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. . Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på välmjölat bord. Degen är nu rätt lös. Och det är som det ska vara. Dela i 12 lika stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö ev över lite solroskärnor på brödbitarna. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
 
 

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulrika
3 år sedan

Hej! Tack för ett fint inlägg som vanligt, bröden ser otroligt goda ut. Tänkte bara säga att jag tipsade om din blogg och mer specifikt ditt inlägg med fem vardagshjältar i min blogg, och lånade då en bild från det inlägget. Länkat tydligt att det är din bild, men skulle det vara så att du inte är okej med att jag använder den, säg till så byter jag ut den förstås. Såhär ser det ut: https://ulrikanettelblad.se/sondagsplock-v-35/ Tack återigen för en härlig blogg!

Sigrid
Sigrid
3 år sedan

Bakade ut dessa imorse, fast en glutenfri variant! De blev jättegoda. Jag hade i nån matsked psyllium, ljusmjölmix och nån extra deciliter havremjöl. Nästa gång jag testar dem ska jag nog ta i mer havremjöl och mindre Ljus mjölmix. Ett tips för kletiga degar som jag alltid använder mig av eftersom glutenfritt ofta är kletigare, istället för mjöliga händer, fuktiga händer och skopa upp frallor med händerna direkt från bunke till bakplåtspapper. Då slipper man dessutom momentet med mjöl och klet på bordet/bakbordet!

Hanna Lindberg
Hanna Lindberg
Svara på  Sigrid
2 år sedan

Skulle man kunna få ett recept på det glutenfria brödet? 😊

Sanna
Sanna
3 år sedan

Att tänka på!
Läste instruktionsboken på våran varmluftsugn. Och vi skulle INTE ha vatten i ugnen. Det kunde ge skador.
Bara på man läser på innan 🙂

kladdkaksmuffins, muffins, kladdkaka

Nästa inlägg

Kladdkaksmuffins fylld med snickers

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x