ANNONS

Paj med blåmögelost, svamp och lök

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ostmästare.

ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Under den här hösten har matpajen verkligen återuppstått hemma hos oss. Från att under några år varit ute i kylan till att vara en stående inslag till helgens middagsplaner. Jag vet inte hur många olika varianter på matpaj jag lagat denna höst. Men det är ju en sådan tacksam maträtt att laga. För om det kniper kan du helt enkelt göra ett kylskåpsrens och fylla din paj med vad som finns hemma. Vips har man en smarrig maträtt att servera. Känner man för att planera sin paj lite mer. Ja då kan jag rekommendera min paj med blåmögelost, svamp och lök. Enkel att göra och med så mycket smak!
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Och den underbara smaken i denna paj kommer idag från Bavaria Blu- Tasty Blue. En ost tillverkad på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna.
Osten har ett högt blåmögelinnehåll vilket jag tycker gör att den passar perfekt att använda i matlagning då smakerna verkligen kommer fram.
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902. Och förutom Tasty Blue- osten som är en ren blåmögelost, med allra mest blåmögelsmak hittar ni även Bavaria Blu Rich & Creamy och Bavaria Portion. De två sistnämnda är blåvitmögelostar vilket gör att de är lite mildare i smakerna. Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Förutom den härliga osten så har jag även haft i lök som fått steka länge tills den blir alldeles mjuk och söt i smaken. Vilket blir en perfekt smakkomplement till den smakrika osten. För att pajen ska bli mer matig stekte jag även på lite svamp. Hade det funnits kantareller ute i skogen hade jag gått ut och plockat ett gäng. Men i år är det fler som hittat till mina bästa svampställen. För sist vi var ut och kollade fanns det inte en endaste kantarell kvar. Så jag fick ta champinjoner. Och det fungerar precis lika bra det också.
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Jag tog lite av pajdegen så jag kunde dekorera kanterna på pajformen. Det lilla gör så himla mycket tycker jag. Vad tycker ni?
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Att använda ost i mat är ett himla bra knep om man vill få maten att smaka lite extra gott och extra mycket. Utan att behöva anstränga sig speciellt mycket. Det är liksom osten som får göra jobbet här!
 
Paj med blåmögelost, svamp och lök:
225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
salt
kallt vatten
Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med vetemjöl och salt. Tillsätt lite vatten tills pajdegen går ihop. Kavla ut degen och klä en pajform med lös kant. Spar eventuellt lite deg till att dekorera pajen med. Nagga botten och ställ kallt i 30 minuter. Täck degen med ett bakplåtspapper och ha i torra gula ärtor eller liknande (de torkade ärtorna gör att pajdegen inte hasar ner från sidorna och att bottnen inte jäser upp.). Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 20 minuter.
2 stora lökar
smör att steka i
60 g färsk spenat
300 g valfri svamp
örtsalt
3 ägg
3 dl mjölk
150 g Bavaria Blu-Tasty Blue
Skala löken och skiva den tunt.  Stek den mjuk och söt i lite smör. Tillsätt sedan spenaten och stek tills den mjuknat helt. Tag ur lök och spenat ur stekpannan. Skiva svampen och stek den tills svampen börjar släppa ifrån sig vätska. Ha i en klick smör och stek tills svampen fått fin färg. Salta.
Fyll det förgräddade pajskalet med stekt lök, spenat och lök. Vispa ihop ägg och mjölk, häll det över fyllning. Skär osten i bitar och klicka ut den över pajen.
Grädda pajen i 225°C i cirka 30 minuter. Kavla undertiden ut den sparade pajdegen och stansa ut löv eller liknande. Tag ut pajen och klä pajens kanter med de utstansade löven. Grädda ytterligare 10-15 minuter tills pajdegen fått fin färg. Låt svalna något innan servering.
 
Tack vare den krämiga och smakrika osten får pajen en härlig smak av blåmögelost. Vill du ha en lite mildare blåmögelostsmak, då skulle jag ta Bavaria Blu-Rich & Creamy. En lite mildare blåvitmögelost. Ett måste att testa i höst!
 
 

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
chokladbollar med brynt smör

Nästa inlägg

Chokladbollar med brynt smör

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x