ANNONS

Vintersallad med blåvitmögelostdressing

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Om någon frågar, vilken mat som är min favoriträtt. Då svarar jag oftast någon form av sallad. Vore det bara me, myself and I som jag skulle ta hänsyn till i matfrågan, ja då skulle nog min matlagning bestå av olika sorters sallad. Tänk er en varm sommardag och en grekisk sallad. Eller som nu en kall decemberdag, vad passar bättre än en saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing? Det är matigt, varmt och oemotståndligt gott!
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Det fina med att laga en sallad, det är att du verkligen kan bygga underbara broar mellan olika smaker och texturer. Här möter söt och mjuk pumpa krispiga granatäppelkärnor. Den saffransdoftande couscousen blir en kontrast till valnötternas knapriga textur. Eftersom den här rätten innehåller ganska många söta inslag, så passar det ypperligt att ringla över en dressing gjord på Bavaria Blu. kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Tidigare har jag använt Bavaria Blu-Tasty Blue. En ren blåmögelost, den med allra mest smak till en matig och god paj. Till mitt recept på fylld lax använde jag Bavaria Blu Rich & Creamy. Det är en blåvitmögelost med lite mildare smak Idag har jag använt Bavaria Portion. Även det är en blåvitmögelost som passar riktigt fint till min dressing i detta recept.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Fördelen med recept på sallad, det är att dom är otroligt enkla att anpassa efter vad just du tycker om. Välj de nötter du gillar bäst eller har hemma. Både mandel och hasselnötter skulle vara fint. Har du inte grönkål hemma? Ta bladspenat istället. Det enda du inte ska byta ut, det är dressingen!
 
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
 
Saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing 4 port:
Saffranscouscous:
4 port couscous
1 msk grönsaksfond
25 g saffran (1/2 paket)
1olja
Mät upp vatten enligt förpackningen.  Ha i grönsaksfonden och låt koka upp. Rör sedan i saffran, couscous och olja. Låt stå minst 5 minuter under lock. Fluffa upp couscousen med hjälp av en gaffel.
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
örtsalt
svartpeppar
smör att steka i
Torka kycklingen helt torr. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingen i smör tills den fått fin färg runt om. Låt sedan kycklingen gå klart i 200°C varm ugn i 20 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C. Låt vila under folie innan de skärs upp.
Pumpa:
ca 700 g buternutpumpa (eller sötpotatis)
salt
olivolja
Skala och skär pumpan i bitar. Strö över salt och ringla över lite olja. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
Sallad:
3 kvistar grönkål
olivolja
salt
citron
1 granatäpple
ca 100 g valnötter
1-2 päron (beroende på storlek)
 
Repa grönkålen och skär den i mindre bitar. Ringla över olja och salt. Pressa över citron och massera in allt väl i kålen. tag ur alla kärnor ur granatäpplet.
Skiva päronet tunt och stek skivorna mjuka.
Blåvitmögelostdressing:
150 g (en fp) Bavaria Blu Portion
2 dl naturell yoghurt
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk majonnäs
1 tsk vitlökspulver
salt
ev lite mjölk/vatten
Mosa blåvitmögelosten fint med en gaffel. Blanda i resterande ingredienser och rör till en slät dressing. Känns dressingen för tjock kan du spä den med lite vätska.
Blanda kålen med couscous och ugnsbakad pumpa. Fördela i 4 skålar/tallrikar. Strö över granatäpplekärnor och valnötter. Skär kycklingen i bitar och lägg ut tillsammans med päronskivor på tallrikarna. Ringla över blåvitmögelostdressingen och servera direkt.
 
Vilken dressing är din favorit att ha på sallader?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
3 år sedan

Det ser ljuvligt ut! Den här ska jag laga! Ha en fin andra advent!

Det är ganska intressant ...
3 år sedan

Det är ganska intressant …

lax i ugn med saffran

Nästa inlägg

Lax i ugn med saffran

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x