Vintersallad med blåvitmögelostdressing

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Om någon frågar, vilken mat som är min favoriträtt. Då svarar jag oftast någon form av sallad. Vore det bara me, myself and I som jag skulle ta hänsyn till i matfrågan, ja då skulle nog min matlagning bestå av olika sorters sallad. Tänk er en varm sommardag och en grekisk sallad. Eller som nu en kall decemberdag, vad passar bättre än en saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing? Det är matigt, varmt och oemotståndligt gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det fina med att laga en sallad, det är att du verkligen kan bygga underbara broar mellan olika smaker och texturer. Här möter söt och mjuk pumpa krispiga granatäppelkärnor. Den saffransdoftande couscousen blir en kontrast till valnötternas knapriga textur. Eftersom den här rätten innehåller ganska många söta inslag, så passar det ypperligt att ringla över en dressing gjord på Bavaria Blu. 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Tidigare har jag använt Bavaria Blu-Tasty Blue. En ren blåmögelost, den med allra mest smak till en matig och god paj. Till mitt recept på fylld lax använde jag Bavaria Blu Rich & Creamy. Det är en blåvitmögelost med lite mildare smak Idag har jag använt Bavaria Portion. Även det är en blåvitmögelost som passar riktigt fint till min dressing i detta recept.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fördelen med recept på sallad, det är att dom är otroligt enkla att anpassa efter vad just du tycker om. Välj de nötter du gillar bäst eller har hemma. Både mandel och hasselnötter skulle vara fint. Har du inte grönkål hemma? Ta bladspenat istället. Det enda du inte ska byta ut, det är dressingen!

Photographer: Sebastian Niemi CaSaffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing 4 port:
Saffranscouscous:
4 port couscous
1 msk grönsaksfond
25 g saffran (1/2 paket)
1olja
Mät upp vatten enligt förpackningen.  Ha i grönsaksfonden och låt koka upp. Rör sedan i saffran, couscous och olja. Låt stå minst 5 minuter under lock. Fluffa upp couscousen med hjälp av en gaffel.
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
örtsalt
svartpeppar
smör att steka i
Torka kycklingen helt torr. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingen i smör tills den fått fin färg runt om. Låt sedan kycklingen gå klart i 200°C varm ugn i 20 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C. Låt vila under folie innan de skärs upp.
Pumpa:
ca 700 g buternutpumpa (eller sötpotatis)
salt
olivolja
Skala och skär pumpan i bitar. Strö över salt och ringla över lite olja. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
Sallad:
3 kvistar grönkål
olivolja
salt
citron
1 granatäpple
ca 100 g valnötter
1-2 päron (beroende på storlek)

Repa grönkålen och skär den i mindre bitar. Ringla över olja och salt. Pressa över citron och massera in allt väl i kålen. tag ur alla kärnor ur granatäpplet.
Skiva päronet tunt och stek skivorna mjuka.
Blåvitmögelostdressing:
150 g (en fp) Bavaria Blu Portion
2 dl naturell yoghurt
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk majonnäs
1 tsk vitlökspulver
salt
ev lite mjölk/vatten
Mosa blåvitmögelosten fint med en gaffel. Blanda i resterande ingredienser och rör till en slät dressing. Känns dressingen för tjock kan du spä den med lite vätska.
Blanda kålen med couscous och ugnsbakad pumpa. Fördela i 4 skålar/tallrikar. Strö över granatäpplekärnor och valnötter. Skär kycklingen i bitar och lägg ut tillsammans med päronskivor på tallrikarna. Ringla över blåvitmögelostdressingen och servera direkt.

Vilken dressing är din favorit att ha på sallader?

2
2

Lax i ugn med saffran

Photographer: Sebastian Niemi Ca


För någon vecka sedan blev jag påmind om min lax i ugn med saffran av Paula som lagade den. Ett recept som funnits på bloggen ett tag men jag kände att det var dags att uppdatera bilderna lite.
En superenkel variant på lax i ugn som du enkelt gör med hjälp av en burk crème fraîche som är smaksatt soltorkad tomat och saffran. En himla god kombination om di frågar mig. Sen har jag även tillsatt lite Keso. För att det är gott och det passar fint till tycker jag.
En perfekt vardagsrätt som blir himla god i matlåda dagen efter.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu har familjen landat i soffan här hemma. Vi har som varje december börjat kolla igenom Sunes Jul. Undrar om den julkalendern någonsin kommer bli omodern liksom. Fast den har 30 år på nacken tycker barnen att den är bra. Även om det er ut lite som ”förr i tiden” 🙂
Innan skolan har vi kollat på årets julkalender, som fått tummen upp av hela familjen. Har ni kikat på den något?

Lax i ugn med saffran:
8 st laxfiléer
1 burk crème fraîche, smaksatt med saffran och soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
250 g keso
1 paprika
färsk persilja
salt och peppar
saft rån 1/2 citron
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Blanda  crème fraîche, tomatpuré och keso i en burk. Finhacka paprikan och blanda i den. Klipp i lite färsk persilja och smaka av med salt, peppar och lite citron. Bred detta över laxen. Ställ in i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter eller tills laxen är helt klar.

Nu önskar jag er en fin andra december!

1
2

Fyllda lussebullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Min relation till klassiska lussebullar, den är lite sådär. Jag älskar smaken av saffran. Men, en helt vanlig, klassisk lussebulle blir lätt lite torr och tråkig. Få är de lussebullar jag ätit som faktiskt varit riktigt goda. Men de är ändå något speciellt med de där snurrade bullarna. Så jag tänkte, varför inte testa att göra fyllda lussebullar?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Genom att kavla ut degen, bre på smör, vanilj, lite socker och vika ihop degen. Precis som när man gör klassiska kanelbullar. Men istället för att snurra remsorna till bullar, snurrade jag dom till lussekatter. Får jag säga det själv blev det himla fint. Och så himla gott! Lussebullar 2.0 kallar jag dom för!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Precis innan servering pudrade jag bara över lite florsocker. Fint va?
Alla som hittills smakat tyckte mina fyllda lussebullar var hur goda som helst. Så det tar jag som ett bra betyg! Jag valde att fylla med bara smör, vanilj och socker. Enkelt. Men det går såklart bra att fylla med riven mandelmassa och smör, kanske riva över lite apelsinskal? Här finns  en stor utvecklingspotential känner jag!
Jag använder mitt grundrecept för saffransdeg, som ni hittar här.
Fyllda lussebullar:
1 sats saffransdeg
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
ägg till pensling
florsocker att pudra över de färdiga lussebullarna
När degen jäst klart, dela den i två bitar och kavla ut på väl mjölat bord. Blanda ihop smör, socker och vanilj, gärna med elvisp till en mjuk och smidig smet.

Bred ut hälften över den utkavlade saffransdegen. Vik degen dubbel och kavla ut degen något. Skär degen i cirka 1 1/2-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa som till en vanlig bulle. Snurra sedan ihop till formen av klassiska lussebullar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 20 minuter. Upprepa med resterande mängd deg.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°C i cirka 8 minuter eller tills lussebullarna fått fin färg. Olika ugnar ger olika resultat. Så du kan behöva justera tiden efter just din ugn!
De fyllda lussebullarna går fint att frysa in och sedan tina försiktigt i ugn eller micro. Pudra lite florsocker över innan servering. Bullarna är som godast precis ljumma!

2
4