ANNONS

Ugnsbakad lax fylld med blåvitmögelost

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

Jag fortsätter mitt härliga samarbete med Wernersson Ost. För visst kan vi enas om att livet blir bra mycket härligare att leva när livet innehåller ost. Inte sant?
Idag bjuder jag på ugnsbakad lax fylld med blåvitmögelost. En rätt som är busenkel att tillaga, men känns riktigt lyxig att servera.

För att sätta riktig smak på min lax har jag valt att använda en blåvitmögelost vid namn Bavaria blu Rich & Creamy. Och det här osten lever verkligen upp till sitt namn. Men en härlig smak och underbar krämighet är den lite mildare än osten jag använde till pajen med blåmögelost, svamp och lök.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?

Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Den jag använde till pajen var en ren blåmögelsot-Tasty Blue. Med allra mest blåmögelsmak. Idag har jag använt Bavaria Blu Rich & Creamy till mitt recept. En blåvitmögelost med lite mildare smak men med otroligt härlig krämighet, Bavaria Portion, som även det är en blåvitmögelost har jag tagit fram ett recept till som kommer här framöver.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
I det här receptet har jag parat ihop några kompisar som verkligen gillar varandra. Stekt lök, stekt bladspenat, krämig blåmögelost, salt och så rosépeppar. Just rosépeppar tycker jag passar ofantligt bra till en krämig blåmögelost! Vackert är det också.
Jag använde färsk lax med skinnsida kvar. Det tycker jag blir allra bäst till det här.
 

Ugnsbakad lax fylld med blåmögelost:

4 st laxfiléer gärna färsk med skinnsidan kvar
1 gul lök
200 g färsk spenat
Blåmögelost Bavaria Blu Rich and Creamy 175 g
rosépeppar
citron
salt
solroskärnor

Tag fram laxen och låt den ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk och genomskinlig i en stekpanna. Tillsätt ca 150 g färsk spenat och fortsätt steka tills spenaten mjuknat helt. Tag bort från värmen och mosa ner osten. Blanda om tills du har en krämig sås. Smaka av med krossad rosépeppar och citron.

Gör ett snitt i varje laxfile, så det bildas en liten ficka. Fyll varje laxbit med fyllning.

Ringla lite olja i en ugnsfast form och placera de fyllda laxbitarna i formen. Strö lite salt och krossad rosépeppar på laxens ovansida.

Ugnsbaka laxen i 175 °C i cirka 15 minuter. Täck över formen med lite folie och låt laxen stå cirka 10 minuter innan servering.
Strö ut resterande mängd bladspenat runt om den ugnsbakade laxen. Strö över solroskärnor, salt, rosépeppar och lite bitar av Bavaria Rich and Creamy (eller klicka ut lite av fyllningen över spenaten om du fick över).
Servera krämigt potatismos eller pasta till!
 
En middag av njuta av tillsammans med närmaste familjen nu i höst!

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
quorngryta, curry, vegan, vego

Nästa inlägg

Veckans mat- 5 lättlagade vardagsmiddagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x