Något som verkligen förgyller julbordet, det är brysselkål. Och då pratar vi inte om överkokta mjuka små gröna bollar som mosas ihop bara man vidrör dom med gaffeln. Nej jag tänker på ugnsrostad brysselkål. Med olja, flingsalt och honung. Allra helst ska det vara helt färsk brysselkål, den håller sig fin i formen. Även om jag kan tycka att den frysta är något mindre besk i smaken. Antagligen för att den varit just fryst.
Men ändå. Så föredrar jag den färska varianten.
Idag är det dagen innan lucia. Och vi har firat lite med Sebastians släkt. Ute. I regnet. Men barnen sjöng lite julsånger och vi åt risgrynsgröt, skinksmörgås och drack kaffe med lussebulle. Och alla fick liksom umgås. Från snart 4-åringen till 82-åringen. Så fint ändå. Man får liksom göra det allra bästa av situationen. När nu allt är som det är.
Brysselkål. Det verkar vara en vattendelare. Vissa älskar. Andra A V S K Y R! Det verkar få som är där mittemellan.
Men för alla ni som älskar, ni måste testa detta, Vill man är det gott med lite rostad mandelspån i. Eller granatäpplekärmor. Eller solroskärnor. Ja ni fattar. Många saker kan vara goda att smaksätta och bryta av med.
Ugnsrostad brysselkål:
1 fp färsk brysselkål ca 500 g
olivolja
flingsalt
flytande honung
Ansa och dela brysselkålen. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja. Strö på flingsalt och ringla över honung.
Ugnsrosta i 225°C i cirka 20 minuter eller tills brysselkålen är mjuka men ändå har lite, lite tuggmotstånd.
Perfekt på julbordet eller till som tillbehör till köttfärslimpa eller köttfärsbiffar.
Jag gillar också brysselkål med min mors recept. Pröva det här också i helgen när barnen är borta, ser riktigt bra ut 🙂
Visst är det gott!