Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

God morgon lördag!

Idag har jag ett sånt där himla bra recept att bjuda er på. Nämligen lättbakat kalljäst bröd i långpanna. Enklare än så här blir det inte att bjuda familjen på nybakat bröd!

En sån här deg som bara röres ihop. Ingen knådning. Ingen passning när det kommer till jästider. Har man en skvätt rivna rotfrukter över- ja då kan man med fördel ha i dom. Eller fick du havregrynsgröt över från morgonens frukost? Ha i den.

Du vet väl att du även kan följa mig på Instagram och Facebook?
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Sen får allt jäsa direkt i långpannan i kylen över natten. På morgonen är det bara att ta fram plåten och ställa in den i ugnen samtidigt som du slår på ugnen. Grädda sedan bröden och på ett litet kick har du frukostbröden klara. Fiffigt va?

Här bjuder januari på ännu en vinterdag. Vi har planerat in en tur till pulkabacken i helgen. Annars blir det mest fix här hemma på barnens rum då vi fick en IKEA-leverans i veckan med dörrar till bokhyllor, lampor och lite annat till deras sovrum.
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna, ja alltså mer lättbakat än så här blir det knappast inte.

Jag hade i en skvätt rågmjöl, för det fanns hemma. Men det går precis lika bra att bara baka på vetemjöl om man vill det.

Brödet går såklart fint att toppa med solroskärnor, flingsalt, sesamfrön eller lite havregryn. Om man så vill.

 

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna:

5 dl vätska (havremjölk, vatten, mjölk- ta det du har hemma)
25 g ekologisk, färsk jäst
1/2 dl olja
1 msk honung
2 dl rågmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, honung och allt rågmjöl. Ha  sedan i vetemjöl och rör till en lätt kletig deg. Tillsätt saltet. Klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och häll ut degen i den. Strö över vetemjöl och tryck ut degen i formen. Plasta in ugnsformen och låt stå i kylen över natten.

OBS! Se till att din ugnsform får plats i kylskåpet innan du har i degen. Får den inte plats går det såklart bra att grädda i två lite mindre formar.

Tag ut formen ur kylen. Skär brödet i rutor med en mjölad kniv. Slå på ugnen till 225°C. Tag av plasten från formen och ställ in den i den kalla ugnen. När ugnen sedan blivit varm, grädda brödet i cirka 20 minuter eller tills det är helt klart.

Servera rykande färskt med smör, ost och marmelad. Bröd som blir över förvaras bäst i frysen. Jag brukar antingen tina det försiktigt eller dela bröden och rosta dom. Så gott!

78
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helene Köhler
Helene Köhler
3 år sedan

Väger du mjölet? Om så, hur mycket tror du dina 8-10 dl är? Upplever att det är så olika från vilket dl-mått jag använder här hemma – vågen känns tryggare!

hel kyckling, kyckling i ugn

Nästa inlägg

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x