Cookies med kola och choklad

cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

I veckan kan jag ha bakat de absolut godaste chokolate chip cookies jag har skapat i detta kök. En variant av cookies med kola och choklad.

En kaka som blir aldelens seg i mitten tack vare kolan och frå knapriga, tunna kanter. SÅ GOTT!

Idag har jag haft en hysterisk huvudvärk hela dagen som kommer från nacken tror jag. Var så stel i nacken igår och det bara knakade så fort jag vred huvudet och idag kom huvudvärken som ett brev på posten. Vi hoppas att i morgon är en bättre dag!
cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

I varje liten kaka gömde jag en bit Rollokola. Ni vet dom där med rött och guldigt papper? Det är ett av mina favoritgodisar och passar perfekt att ha i dessa kakor.

Jag tog precis så mycket deg att det täckte kolan. Kanske i storlek av en pingisboll. Mer deg till varje kaka än så behövs inte då det här är kakor som flyter ut väldigt mycket och blir tunna.cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

Det är viktigt att du inte övergräddar kakorna. I min ugn blev 6 minuter helt perfekt. Men jag skulle råda dig till att följa min mormors råd. Grädda en provkaka! Då får du mer koll på hur länge kakorna behöver vara inne i just din ugn. Jag testade nämligen att grädda några kakor lite längre. Då höll de inte alls formen utan kolan inuti smälte för mycket och flöt ut.

Jag kunde grädda 8 kakor per plåt i min ugn. Men jag har också en 70 cm ugn, så mina plåtar är lite bredare än standard. Kanske får du plats med 6 stycken i en 60 cm bred ugn? Gräddar du en provkaka ser du hur mycket dom flyter ut 🙂

Cookies med kola och choklad, ca  22 st:

125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 stort ägg (rumstempererat)
1 nypa flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
ca 22-26 Rollokolor
ca 100 g chokladknappar eller annan choklad

Vispa det mjuka smöret med socker och farin tills det blir riktigt krämigt. Tillsätt ägg, salt och vanilj.
Blanda samman mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner det i smör och sockersmeten. Blanda till en jämn och fin deg. Forma till en avlång rulle, plasta in och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Tag av pappret på kolorna.

Skär av en bit deg och forma till en boll ungefär lika stor som en pingisboll. Tryck in en kola och täck den helt med deg. Platta ut den något. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200°C i cirka 6 minuter. Kakan ska resa sig, sjunka ihop och börja få fin färg runt om på kanterna. Men inte bli bränd eller gräddas så mycket att kolan börjar rinna ut.
Tag ut och lägg ut chokladknappar på den varma kakan. Låt kakan svalna på plåten.

Dela degen i cirka 20 bitar och fyll alla med en rollokola. Upprepa enligt instruktionerna ovan.

Jag använde både mina plåtar och långpanna till dessa kakor. Så behövde jag inte vänta på att kakorna skulle svalna innan jag använde plåten igen.

Här hemma var Axel och hans kompis testpanel för kakorna som fick mer än godkänt!

 

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mango smoothie, smoothie, frukost, mellis, mellanmål

Nästa inlägg

Krämig smoothie med mango och kokos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x