Fluffig, mjukt och saftigt grötbröd

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

I veckan såg jag ett nytt slags grötbröd på mataffären. Som alltid vänder jag på förpackningen för att läsa innehållsförteckningen. En vana jag har. Den sitter liksom i ryggmärgen nu. Men när innehållsförteckningen är lika lång som barnens önskelista inför jul och innehåller ord jag inte ens vet vad dom betyder, då får dom behålla sitt bröd.

Istället blev jag inspirerad att baka ett eget grötbröd. Ni vet sådär fluffigt, mjukt och saftigt att man omöjligt bara kan äta en bit.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Jag gjorde en del av brödet som ett brytbröd i en långpanna. Bar att forma bullar och lägga i en ugnsfast form. Då får bröden liksom hjälp av varandra att jäsa upp till fluffiga brödbitar.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Jag hade ett par äpplen som behövde ätas upp i fruktskålen. Så jag passade på att riva i dom i degen också. Det är himla gott med äpple i bröd tycker jag. Det ger inte bara en god smak, utan det blir saftigt och gott av det också!

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Halva degen formade jag till bullar och la i en ugnsfast form, den andra halvan vek jag ihop till en limpa istället. Båda gick precis lika bra. Så antingen kan du välja att göra 24 st brödbullar eller två limpor av degen. Välj själv.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

När man bakar på havregrynsgröt kan det vara extra svårt att ange exakta mått på hur mycket mjöl degen vill ha. Det beror lite på hur mycket vätska gröten innehåller.
Jag tycker det blir allra bäst att koka gröt, låta den svalna något och baka brödet på det. Så har jag gjort här.
Var därför lite uppmärksam på degen och anpassa mängden mjöl efter hur ”blöt” degen känns.

Saftigt grötbröd, 24 bullar eller 2 limpor:

3 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt

3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 dl solroskärnor
2 äpplen
25 g jäst
4 dl dinkelmjöl
ca 10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Blanda samman havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt sjuda under lock till en gröt.
Ha i kallt vatten, olja och solroskärnor. Om du använder en assistent eller annan köksmaskin till att arbeta degen i, ha nu upp degvätskan i en degbunke.
Dela och kärna ur äpplena och riv dom grovt. Blanda i.
När degvätskan inte är varmare än 37 °C, ha i jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt sedan allt dinkelmjöl och vetemjölet, lite i taget. Ha sist i saltet.

Arbeta i cirka 10 minuter till en lite kladdig deg. Strö mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt jäsa cirka 60 minuter i rumstemperatur.

Stjälp ut den jästa degen på välmjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma till bollar och lägg i ugnsfasta formar. Täck över och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Här fungerar det bra med en långpanna, en springform, eller i stort sett vilken ugnsfast form som helst.

Eller: Dela degen i 2 delar på väl mjölat bord. Tryck ut den ena  degbiten till en cirka 2 cm tjock rektangel. Vik ihop degen i ett treslag. Vik alltså in ena kortsidan mot mitten, vik sedan över den andra kortsidan. Som ett litet paket. Detta ger dig en avlång limpa med ett vik mitt på som spricker upp snyggt i ugnen sedan. Lägg i brödformar, eller som jag gjorde idag, tog en ugnsfast form bara.
Täck över med plastfolie och låt jäsa 40 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Sätt in bröden, i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225°C. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bröden känns klara.

Idag tog jag äpple i bröden. Men det är gott att riva i zucchini, ha i lingon eller det du gillar bäst att smaksätta bröd med! Låt fantasin flöda.

22
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kakor med kinder choklad, småkakor, cookies,

Nästa inlägg

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x