Recept på min bästa gröna ärtsoppa!

ÄNTLIGEN har jag fått till ett bra recept på grön ärtsoppa. Jag vet inte hur många gånger jag testat och blivit besviken. Men nu, nu har jag hittat receptet. Nu behöver jag inte testa flera varianter.

Min kära man Sebastian äter det allra mesta jag serverar. Men hans inställning till soppa är att man äter det för att få äta mjuk smörgås till maten.
Igår blev det ugnspannkaka till soppan och han valde faktiskt bort en andra portion pannkaka för att ta en skål soppa till. Det tror jag aldrig hänt tidigare.

Så jag får väl säga att det verkligen var ett bra betyg! Vad är då hemligheten med denna soppa?
Jo nr 1: jag hade lite selleri hemma som måste ätas upp. Så jag hade i en stjälk. Det gav massor av god smak.
nr 2: jag tog purjolök istället för gul lök. Det gjorde också skillnad i smak.
nr 3: jag tog av någon deciliter av ärtorna och hade i dom efter jag mixat soppan slät. Det gjorde att smaken av ärtor liksom kom fram mer. Dessutom gav det soppan härligt tuggmotstånd!

Jag botaniserade i brödlådan och hittade ett korvbröd som sett bättre dagar och en skiva bröd som blivit kvar efter morgonens frukost. Kanske inte något att hänga i julgranen tycker ni. Men det blev till fantastiskt goda krutonger som också gjorde sitt till för att lyfta dagens middag måste jag säga!

Grön ärtsoppa:

1 selleristjälk
20 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g gröna ärtor (frysta funkar utmärkt)
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 6 dl vatten
ca 2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde)
örtsalt
1 msk citronsaft

Skiva selleri, purjolök och vitlök. Stek mjuka i en gryta i lite smör.


Tillsätt ärtorna (tag av ca 2 dl), buljong och vatten. Låt detta sjuda i cirka 10 minuter eller tills ärtorna mjuknat helt. Mixa helt slätt. Tillsätt grädden och smaka av med örtsalt och citron. Tillsätt de hela ärtorna.

krutonger:

ca 2 skivor valfritt bröd
olivolja
örtsalt
vitlökspulver

Skär brödet i fyrkanter. Ha i brödbitarna i en stekpanna, ringla över olja, salt och vitlökspulver. Blanda väl. Rosta tills krutongerna fått en fin gyllene yta.

Servera den gröna ärtsoppan med krutonger och ärtskott.

Vi åt även det här goda, fluffiga grötbrödet till. Ni bara måste testa det!

0
15

Fluffig, mjukt och saftigt grötbröd

I veckan såg jag ett nytt slags grötbröd på mataffären. Som alltid vänder jag på förpackningen för att läsa innehållsförteckningen. En vana jag har. Den sitter liksom i ryggmärgen nu. Men när innehållsförteckningen är lika lång som barnens önskelista inför jul och innehåller ord jag inte ens vet vad dom betyder, då får dom behålla sitt bröd.

Istället blev jag inspirerad att baka ett eget grötbröd. Ni vet sådär fluffigt, mjukt och saftigt att man omöjligt bara kan äta en bit.

Jag gjorde en del av brödet som ett brytbröd i en långpanna. Bar att forma bullar och lägga i en ugnsfast form. Då får bröden liksom hjälp av varandra att jäsa upp till fluffiga brödbitar.

Jag hade ett par äpplen som behövde ätas upp i fruktskålen. Så jag passade på att riva i dom i degen också. Det är himla gott med äpple i bröd tycker jag. Det ger inte bara en god smak, utan det blir saftigt och gott av det också!

Halva degen formade jag till bullar och la i en ugnsfast form, den andra halvan vek jag ihop till en limpa istället. Båda gick precis lika bra. Så antingen kan du välja att göra 24 st brödbullar eller två limpor av degen. Välj själv.

När man bakar på havregrynsgröt kan det vara extra svårt att ange exakta mått på hur mycket mjöl degen vill ha. Det beror lite på hur mycket vätska gröten innehåller.
Jag tycker det blir allra bäst att koka gröt, låta den svalna något och baka brödet på det. Så har jag gjort här.
Var därför lite uppmärksam på degen och anpassa mängden mjöl efter hur ”blöt” degen känns.

Saftigt grötbröd, 24 bullar eller 2 limpor:

3 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt

3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 dl solroskärnor
2 äpplen
25 g jäst
4 dl dinkelmjöl
ca 10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Blanda samman havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt sjuda under lock till en gröt.
Ha i kallt vatten, olja och solroskärnor. Om du använder en assistent eller annan köksmaskin till att arbeta degen i, ha nu upp degvätskan i en degbunke.


Dela och kärna ur äpplena och riv dom grovt. Blanda i.
När degvätskan inte är varmare än 37 °C, ha i jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt sedan allt dinkelmjöl och vetemjölet, lite i taget. Ha sist i saltet.

Arbeta i cirka 10 minuter till en lite kladdig deg. Strö mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt jäsa cirka 60 minuter i rumstemperatur.

Stjälp ut den jästa degen på välmjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma till bollar och lägg i ugnsfasta formar. Täck över och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Här fungerar det bra med en långpanna, en springform, eller i stort sett vilken ugnsfast form som helst.

Eller: Dela degen i 2 delar på väl mjölat bord. Tryck ut den ena  degbiten till en cirka 2 cm tjock rektangel. Vik ihop degen i ett treslag. Vik alltså in ena kortsidan mot mitten, vik sedan över den andra kortsidan. Som ett litet paket. Detta ger dig en avlång limpa med ett vik mitt på som spricker upp snyggt i ugnen sedan. Lägg i brödformar, eller som jag gjorde idag, tog en ugnsfast form bara.
Täck över med plastfolie och låt jäsa 40 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Sätt in bröden, i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225°C. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bröden känns klara.

Idag tog jag äpple i bröden. Men det är gott att riva i zucchini, ha i lingon eller det du gillar bäst att smaksätta bröd med! Låt fantasin flöda.

0
22

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

För ett tag sedan svepte det förbi ett inlägg på sociala medier där någon bakat cookies med Kinder choklad. Och jag kände att här har vi något. Något jag måste göra en variant av.
Så det fick bli en omgång barnsligt goda cookies med Kinder choklad.

Jag tycker det blir riktigt gott att använda sig av ljust muscovadosocker när man göra kakor av det här slaget. Det ger en fin kolaton till kakorna. Jag kompletterar gärna med en gnutta flingsalt mot allt det söta. Det bryter av fint.

I vanliga fall brukar jag alltid ha i någon form av nötter. Men idag ville jag testa hur de här kakorna blev bara med chokladen. Och det är nog en smaksak hur man vill ha det. Jag gillar tuggmotståndet det ger med nötterna i. Så nästa gång har jag nog i det.

Nu sitter jag på tåget på väg hem från Stockholm. Jag har på riktigt inte åkt tåg hit sen i februari 2020. Jag mins att vi skulle ha ett event där i mars som vi ställde in pga den ökade smittspridningen. Och sedan dess har det inte funnits så stor anledning att åka. Men idag gästade jag RIX fm och pratade om bra tips när det kommer till att göra veckoplanering när det kommer till vardagsmat. Superkul!

Photographer: Linnea Seidel

Mina stackars barn har haft de här kakorna hemma på köksbänken och inte fått smaka. Snacka om att frestas! Men livet hos oss är hårt. Ofta får man inte smaka innan jag har hunnit ta alla bilder. Men nu är det fritt fram att äta.

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad, ca 25 st:
125 g mjukt smör
2 dl muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
ca 150 g Kinder Maxi choklad

ev 1 dl hackade hasselnötter

Blanda snabbt ihop alla smör, socker och vanilj. Tillsätt ägg, salt, bakpulver och mjöl. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Skär chokladen i bitar och rör tillsammans med hasselnötter.
Spar lite choklad till dekoration.
Vänd ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Degen ska ha blivit helt kall och fast.
Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom.

Dekorera de nygräddade kakorna med bitar av Kinder Maxi choklad.

OBS! Det är viktigt att kakdegen blir helt kall i kylen. Är degen för varm kommer kakorna att flyta ut och inte hålla formen alls.

Barnsligt gott, för stora som små!

Ni vet väl att jag finns på Instagram också?

Såg att Zofia hade ett superfin recept på chocolate chip cookies hos sig ni måste kika på.

0
8