Gräddkola med brynt smör och flingsalt

gräddkola, julgodis, kola,

Gräddkola med brynt smör och flingsalt. Ett av bloggens absolut mest lästa recept så här i juletid.  Men så här 5 år efter att receptet publicerades första gången känns det inte mer än rätt att uppdatera bilderna lite.

gräddkola, julgodis, kola,

Idag är det töväder här, så all den fina snön vi haft hela december smälter bort. Fram kommer allt på trappen jag inte hunnit plocka undan innan snön. Och allt ser faktiskt lite grådassigt ut ute. Men det ser ut att bli minusgrader nästa vecka. Så jag hoppas det hinner komma en gnutta snö iallafall till julafton.

Här går barnen på jullov på fredag. Och jag känner att det är ett maraton kvar att springa om jag också ska hinna ta  julledigt från fredag eftermiddag. Men i morgon ska sista samarbetet för året fotograferas och skickas in. Sen väntar en hel del pappersarbete och såklart massa härliga recept här att dela med sig av!
gräddkola, julgodis, kola,

Det här är på riktigt  världens godaste gräddkola. För det är ju bara så, att allt med brynt smör blir himmelskt gott. Det och så lite flingsalt 🤩 MUMS!

Gräddkola med brynt smör och flingsalt:

100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap

flingsalt

Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 125 °C (eller tills den klarar kulprovet).

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Slå in kolorna i papper. Jag förvarar kolorna svalt, men inte i kyl eller frys. Så håller de garanterat till jul.

Jag gjorde dubbel sats. Och verkar få stå och slå in gräddkolor fram till julafton ungefär😅 Men det är det värt!

27
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
servettvikning, vika servetter, juldukning

Nästa inlägg

Duka fint i jul-vik en rosett av en servett

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x