Saftiga tekaksfrallor i långpanna

Ett recept från Lindas bakskola, nämligen tekaksfrallor dök upp på flera ställen under förra veckan. Tillsist kände jag att jag bara måste testa att baka dessa.

Jag gillar som ni vet att baka när tröskeln är låg och det är enkelt. Exakt det kan man säga om detta recept.

Här smälter vintern sakta bort. -15 förra veckan +7 idag. Isac skulle ha utedag på skolan. Så jag laddade med med ett gäng ombyten i väskan. Tänker att det nog blir rätt blött idag 😅

Idag börjar plattsättaren på riktigt med badrummet uppe, är så spännande att se hur huset nu tar form och sakta men säkert börjar se ut som det ska när allt är klart! På instagram under höjdpunkten ”HUSET” kan ni följa utbyggnaden här hemma om ni är nyfikna.

Jag har nästan bakat helt efter Lindas recept, enda justeringen är mängden sirap. Jag har minskat den en del då jag har lite svårt för när matbröd blir allt för söta. Jag bakade bröden helt på rågsikt. Men du kan ta vetemjöl om du hellre gillar det.

Receptet kommer alltså från början från Linda, som har massor av härliga recept på sin blogg!

Saftiga tekaksfrallor i långpanna, 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 13 dl rågsikt (eller vetemjöl)
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.
Låt degen arbetas i cirka 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Dela degen i 20 lika stora bitar och forma till bollar. Placera i en långpanna eller annan ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Nagga bröden med en gaffel och strö över lite mjöl. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda i 250°c varm ugn i cirka 14 minuter.

Alla mina 20 frallor fick inte plats i min form. Så de resterande gräddade jag i en vanlig avlång brödlimpa, de fick lite annan form, men funkade superbra då jag kunde grädda alla samtidigt!

Brödet är jättegott att äta färskt, såklart. Men fungerar också fint att frysa in.

Ha nu en riktigt fin torsdag vänner!

0
34

5 gröna, sköna recept att testa i januari

Hej första riktiga vardagen i januari för den här familjen.
Här var det lite tungt att bli väckt ungefär 3 timmar tidigare än vad man varit vad vid på jullovet, för både stora och små.. Men alla vaknade, kom upp, åt frukost och är på sina respektive ställen. Fint så.

Och med vardagen här passar det utmärkt att bjuda på lite inspiration till vardagsmat tänkte jag. Kanske känner du som jag att det blivit mycket av det mesta under julledigheten? Lätt hänt. Därför tipsar jag idag om 5 gröna, sköna recept att testa så här i januari.

Min vegetariska lasagne med keso är kanske ingen nyhet. Jag vet att ni är MÅNGA som lagar den. Men för er som inte testat än eller behöver påminnas. Här är receptet.

Falafel på gula ärtor? Yes, det går hur fint som helst att göra!

Snabbmat när den är som allra bäst. Middagen är klar på mindre än 30 minuter, precis sådant jag behöver laga första arbetsveckan efter julledigheten. Ajvargryta med quorn är enkelt, gott och lättlagat!

Grönsaksbiffar med en helt lagom mängd vällagad ost. Det är grejer det!

En krämig, god och värmande grönsakssoppa passar utmärkt en kylig januaridag.

Nu hoppas jag ni alla får en härlig start på denna vecka!

0
11

Snögubbar av marshmallows till varm choklad

Med några härliga dagar av jullov kvar passar jag på att tipsa er om ett litet roligt pyssel som garanterat går hem hos barnen. Stora som små.
Nämligen att göra snögubbar av marshmallows till varm choklad.

För har ni sett något gulligare liksom? Med några få ingredienser lovar jag att du kommer göra succé hemma.

Allt som behövs är:

  • marshmallows
  • salta pinnar
  • choklad
  • något orange till näsa, jag tog morot
  • strössel & grädde

Jag övade på ett par stycken innan jag fick in snitsen på hur man enklast får dit ben, armar och fäster ihop kroppsdelarna med varandra. Men efter ett par försök gick det bra. Var lätt på handen, de salta pinnarna går lätt av.

Jag försökte ”förborra” hål, men det gick inte alls. Enklast var att ta en lång salt pinne och liksom borra, eller tvinna in. Och sedan bryta av vid önskad längd.

Fyll sedan upp en mugg med varm choklad, spritsa på grädde och lägg i din snögubbe. SUCCÈ, jag lovar.

Snögubbar av marshmallows till varm choklad 4 st:

ca 12 runda marshmallows (ha ett gäng extra till hands ifall di misslyckas med några..)
salta pinnar
choklad
morot

Se till att marshmallowsen är helt runda. Lägg ut dom, 3 och 3 med den avskurna sidan upp. Bryt några salta pinnar i mindre bitar och fäst ihop 3 helt runda marshmallows med varandra. Fäst sedan 2 salta pinnar som armar i den näst översta marshmallowsen och två pinnar som ben i den understa. Bryt av till önskad länd.

Smält chokladen och spritsa ut ögon, mun och knappar.

Skär moroten i små spetsiga trekanter som passar till näsor. Fäst med lite smält choklad. Låt stelna helt innan du lägger ut din snögubbe på en kopp varm choklad.

Ett perfekt pyssel att sysselsätta sig med så här under jullovets sista dagar.

Nu önskar jag er en finfin kväll. Så hörs vi av senare under veckan!

0
11