Ljummen vintersallad

Ibland får jag frågan om vilken min favoritmat är. Vilket recept som ligger mig allra varmast om hjärtat. Jag brukar svara att det är som att säga vilket av mina barn jag älskar mest. Helt omöjligt att svara på.
Men det jag KAN säga, det är att exakt sådan här typ av mat är det jag gillar bäst. En ljummen vintersallad.

Här har vi så många kriterier som kan bockas av, ett efter ett:

  • Den görs på råvaror som är i säsong just nu.
  • Den kan göras på de råvaror och ingredienser man har hemma. Välj vilken rotfrukt du vill ha som bas, ha i vilka baljväxter och kålsorter du vill och krydda med det du har hemma.
  • Den smakar fantastisktgott.
  • Den lagas på cirkus 15 minuter.
  • Den gör mig mätt länge, utan att jag känner mig proppmätt och däst.

Så hade jag bara haft mig själv att ta hänsyn till här hemma, hade jag nog ätit mat som detta de flesta måltiderna under en vecka. Du kan addera lite kyckling, quorn eller en biff om du vill. Eller bara äta precis som den är.

Ljummen vintersallad 2 portioner:

ca 3 dl pumpa eller sötpotatis skuren i små fina bitar (ju mindre bitar ju fortare går det att steka
olja
1 tetra med kikärtor
2 tsk lökpulver
2 tsk örtsalt
några blad svartkål (eller annan kål)
några matskedar solroskärnor
150 g fetaost

Stek potatisen/pumpan i lite olja i några minuter. Skölj kikärtorna noga och ha dom. Fortsätt steka, ha i lökpulver och salt. Stek tills potatis/pumpa mjuknat. Repa kålen och skär den i bitar. Blanda i tillsammans med solroskärnor. Stek tills kålen mjuknat.


Toppa den ljumma salladen med tärnad fetaost. Servera direkt.

En god och enkelt lunch eller middag jag snabbt snor ihop till mig själv.

0
28

Saftiga tekaksfrallor i långpanna

Ett recept från Lindas bakskola, nämligen tekaksfrallor dök upp på flera ställen under förra veckan. Tillsist kände jag att jag bara måste testa att baka dessa.

Jag gillar som ni vet att baka när tröskeln är låg och det är enkelt. Exakt det kan man säga om detta recept.

Här smälter vintern sakta bort. -15 förra veckan +7 idag. Isac skulle ha utedag på skolan. Så jag laddade med med ett gäng ombyten i väskan. Tänker att det nog blir rätt blött idag 😅

Idag börjar plattsättaren på riktigt med badrummet uppe, är så spännande att se hur huset nu tar form och sakta men säkert börjar se ut som det ska när allt är klart! På instagram under höjdpunkten ”HUSET” kan ni följa utbyggnaden här hemma om ni är nyfikna.

Jag har nästan bakat helt efter Lindas recept, enda justeringen är mängden sirap. Jag har minskat den en del då jag har lite svårt för när matbröd blir allt för söta. Jag bakade bröden helt på rågsikt. Men du kan ta vetemjöl om du hellre gillar det.

Receptet kommer alltså från början från Linda, som har massor av härliga recept på sin blogg!

Saftiga tekaksfrallor i långpanna, 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 13 dl rågsikt (eller vetemjöl)
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.
Låt degen arbetas i cirka 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Dela degen i 20 lika stora bitar och forma till bollar. Placera i en långpanna eller annan ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Nagga bröden med en gaffel och strö över lite mjöl. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda i 250°c varm ugn i cirka 14 minuter.

Alla mina 20 frallor fick inte plats i min form. Så de resterande gräddade jag i en vanlig avlång brödlimpa, de fick lite annan form, men funkade superbra då jag kunde grädda alla samtidigt!

Brödet är jättegott att äta färskt, såklart. Men fungerar också fint att frysa in.

Ha nu en riktigt fin torsdag vänner!

0
34

5 gröna, sköna recept att testa i januari

Hej första riktiga vardagen i januari för den här familjen.
Här var det lite tungt att bli väckt ungefär 3 timmar tidigare än vad man varit vad vid på jullovet, för både stora och små.. Men alla vaknade, kom upp, åt frukost och är på sina respektive ställen. Fint så.

Och med vardagen här passar det utmärkt att bjuda på lite inspiration till vardagsmat tänkte jag. Kanske känner du som jag att det blivit mycket av det mesta under julledigheten? Lätt hänt. Därför tipsar jag idag om 5 gröna, sköna recept att testa så här i januari.

Min vegetariska lasagne med keso är kanske ingen nyhet. Jag vet att ni är MÅNGA som lagar den. Men för er som inte testat än eller behöver påminnas. Här är receptet.

Falafel på gula ärtor? Yes, det går hur fint som helst att göra!

Snabbmat när den är som allra bäst. Middagen är klar på mindre än 30 minuter, precis sådant jag behöver laga första arbetsveckan efter julledigheten. Ajvargryta med quorn är enkelt, gott och lättlagat!

Grönsaksbiffar med en helt lagom mängd vällagad ost. Det är grejer det!

En krämig, god och värmande grönsakssoppa passar utmärkt en kylig januaridag.

Nu hoppas jag ni alla får en härlig start på denna vecka!

0
11