Källarfranska som bara jäser 1 gång

Källarfranska, baka bröd, hembakat bröd, mjukt bröd

Källarfranska som bara jäser 1 gång. Det ni!
Detta är en deg som bara kräver 1 jäsning, sånt gillar ju jag som ni vet. Enkelt. Lättbakat. Utan krusiduller.
Men jag blev lite nyfiken på vart ordet ”källarfranska” kommer ifrån. Är det ett bröd som historiskt bakats i folks källare?
En kort googling bort blev svaret att just dessa frallor mår allra bäst att jäsa länge på sval plats. En källare tillexempel. Så nej, brödet bakas inte i källaren, men ska med fördel jäsas där.
Källarfranska, baka bröd, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag gillar när bröd ska nattjäsas. Det är som om man halverar mängden jobb på något konstigt vis. Antagligen för att man delar upp det på två dagar.
Här blir det dessutom minimalt med arbete dag 2, då man redan format frallorna dag 1 och sedan låter dom jäsa på plåt i kylen (eller varför inte i källaren om man har en!). Sedan är det bara att grädda bröden lagom till frukost. Bra va?Källarfranska, baka bröd, hembakat bröd, mjukt bröd

Här hemma blev det jubel och fanfarer. Isac älskade dessa små vita frallor. Och jag kan ju förstå honom. Vem älskar inte vitt fluffigt bröd liksom?

Jag bakar dom helst på helt vanligt vitt vetemjöl. Men vet att det finns många recept med rågsikt i. Byt bara ut några dl vetemjöl mot rågsikt om du vill.

Källarfranska, ca 25  st:

25 g jäst
5 dl vatten (kallt ej fingervarmt)
1 msk strösocker
2 msk olja
ca 13 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke, slå över vatten, socker och olja. Rör tills all jäst lösts upp ordentligt. Tillsätt ca 10 dl vetemjöl och allt salt. Arbeta degen i maskin och tillsätt de sista dl vetemjöl under omrörning. Degen ska vara fast och lossa från bunkens kanter.

Forma degen till en rund, avlång limpa. Dela degen i ca 26 bitar. Tänk på att de jäser upp till cirka dubbla storleken.
Doppa varje degbit i mjöl och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Jag la bitarna med snittytan upp. Täck med plastfolie och låt jäsa på svalt ställe i cirka 10 timmar.
Tag ut bröden och låt de jäsa i rumstemperatur medan du värmen ugnen till 250°C. Grädda bröden i cirka 10 minuter. De ska inte ha fått någon färg på ytan utan fortfarande vara ljusa.

Servera rykande färska. Då är de som godast. Bröden går självklart bra att frysa in efter gräddning.

15
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
fredagsfika,kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Nästa inlägg

Kärleksmumskladdkaka med mycket glasyr

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x