Sega nougatrutor

Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

När jag var barn serverades ofta små, tunna och platta nougatrutor på festliga tillställningar som födelsedagskalas.
Genom att trycka ut degen till en riktigt tunn platta räckte det till många, många kakor.

De där nougatrutorna har jag nu gått och funderat över i flera, flera veckor. Frågade mamma om recept. Men hennes stämde inte alls överens med kakorna jag mins. Så då började den stora googlingen. Efter att ha fått fram ett recept jag tyckte kändes rimligt, ändrade jag om lite och fick fram små, delikata, söta och oemotståndliga nougatrutor. Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

Jag hade ett par förpackningar nougat kvar efter julens godistillverkning. Så det var bara att plocka fram. Men jag ville inte ha tunna, platta kakor. Nej jag var ute efter en högre kakbotten som jag också ville skulle ha lite seghet och motstånd i sig. Jag hade en påse helt bovete hemma och tänkte att detta måste ju bli perfekt att ha i. Och det blev det vill jag lova. Har man inte en påse helt bovete i skafferiet kanske det finns puffat ris? Något som ger lite tuggmotstånd och seghet.Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

Kakorna blev som sagt LÖJLIGT goda, faktiskt bättre än de jag mins från min barndom. Jag drog ner något på sockermängden och toppade sen kakorna med lite flingsalt. Kontrasten mellan det söta och det salta. Det blir så gott!

Nougatrutor ca 24 st:
150 g smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
5 dl havregryn
1 dl helt bovete (kan bytas mot 1 dl havregryn eller puffat ris)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

250 g nougat
flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Rör om tills allt socker löst upp. Ha i havregryn, bovete, bakpulver och vanilj. Arbeta ihop till en klibbig deg.
Klä en form (ca 20×24) med bakplåtspapper och tryck ut degen till en jämn botten.

Grädda i 200°C i cirka 10 minuter

Mitten av kakan kan sjunka ihop något när den är färdiggräddad, då brukar jag trycka ner kanterna så att du får en jämn och fin botten.

Hyvla nougat över den varma kakan och bred ut det helt slätt eller gör fina mönster. Toppa med lite flingsalt.
Ställ kallt innan du skär kakan i fina rutor.

Kakorna är glutenfria (om du gör på glutenfria havregryn) och kan enkelt göras laktos och mjölkfria genom att byta ut smöret mot laktos eller mjölkfritt. Och nougaten går att byta ut mot smält laktos eller mjölkfri choklad. Bra va?

19
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
2 år sedan

Så gott det låter! Men ska det verkligen vara hela, okokta bovetegryn? Eller måste de rostas/puffas innan?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Maja
2 år sedan

Hej,
Ja jag tog helt vanliga okokta bovetegryn. Funkade jättebra ☺️

Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Nästa inlägg

Pestopasta med fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x