Så här lyckas du med stekt kycklingfilé-varje gång!

stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Som rubriken utlovar-Så här lyckas du med stekt kycklingfilé-varje gång!

Hand upp alla som någon gång lyckats tillaga en kycklingfilé som blir torr och tråkig? Japp, som jag trodde, ett hav av händer där ute. Jag ställer mig också till skaran som tillslut gett upp och helt enkelt tillagar andra kycklingdetaljer för den där torra bröstfilén vill ju ingen ändå äta.

stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Men ibland är den där kycklingfilén himla bra att ha. Som när man ska laga mat till många, kanske på en helg när det ska se lite fint ut, eller ja bara för att man just är sugen på en bröstfilé. Och inget annat.stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Idag är barnen hemma på studiedag och sedan väntar ledigt för kristihimelsfärd, så det blev en kortvecka för barnen. Konstaterade sen att det endast är 2 (tvåååååå!!!!!) veckor kvar till sommarlov varav den ena veckan är kortvecka även den då nationaldagen ligger på en måndag i år.
Tur sommarfritids finns i någon vecka för Isac och att Axel klarar sig själv i det mesta. Men ändå. 2 veckor. Får samma panik varje maj när jag inser att terminen strax är slut..stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Men åter till kycklingen. Den här blir otroligt saftig och god. Kan tillagas på spisen och i ugnen eller på grillen. Vilket som och resultatet kommer bli ⭐️!

Kycklingfiléerna kan tillagas och sparas i kylen i ca 5 dagar. Perfekt att göra en stor omgång av i sommar och sedan ha till sallader och i wraps. Min bästa lättlagade sommarmat!

Hur du kryddar din kycklingfilé beror ju lite på vad du ska ha den till. Jag tycker lökpulver, örtsalt och citron är en otroligt fin bas. Det funkar till det mesta. Här har jag även haft på lite tabasco-srirachasås för lite mer smak och sting. GOTT!

Perfekt stekt kycklingfilé:

900 g kycklingbröstfilé
2 tsk örtsalt/flingsalt
1 msk lökpulver
3 msk citronolja
tabasco-srirachasås efter smak

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och krydda kycklingen på båda sidor.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i och stek kycklingen i omgångar tills den fått en fin stekyta på båda sidor.
Lägg tillbaka i samma form som du kryddade kycklingen i.

Tag fram en kökstermometer och stick den i kycklingfiléns tjockaste del.
Sätt in formen med kyckling i ugnen i ca 200°C.
Jag brukar ta ut kycklingen ur ugnen när den har kommit upp i 65-66°C, sedan eftersteker den och brukar hamna runt strax under 70°C vilket jag tycker är perfekt.
På många sidor står det att kycklingbröst är genomstekt vid 70-72°C. Men då upplever det jag som att man får en torr bit kyckling. Tag ut den lite tidigare och låt eftersteka. Så blir den perfekt saftig och god!

Självklart kan du tillaga detta på grillen. Låt kycklingen få fin färg på direkt värme (över glöden) lägg den sedan att steka klart på indirekt värme (bredvid glöden) tills du kommer upp i en innertemperatur på 65-66 grader.

Jag lovar dig en perfekt tillagad bit kycklingbröst om du gör så här. Och du kommer inte vilja laga det på annat vis i framtiden heller!

 

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
korintkakor, småkakor, fika, baka

Nästa inlägg

Makalösa kakor- lättbakade korintkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x