ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron

/

I morse förlängdes morgonpromenaden något då jag fick för mig att fylla upp en påse med blåbär. Fördelen med att vara hundägare är ju att man alltid är redo och har en påse eller två med sig i skogen. Perfekt när man springer på svamp eller bär som ber om att bli plockade.
När jag kom hem sen slängde jag snabbt ihop en kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron. Och den blev makalöst god!

Med sådär riktigt knapriga och lite krispiga kanter och sedan helt silkeslen inuti. Kombinationen vit choklad, blåbär och citron är svårslagen. Sött, bärigt och samtidigt lite syrligt. En vinnare!

Jag hittade även en halv påse mandelspån som jag toppade kladdkakan med innan den åkte in i ugnen. Det tillförde lite extra textur och blev rysligt gott! Den färdiggräddade kladdkakan pudrade jag över lite florsocker och färska blåbär. Tog ett gäng amerikanska blåbär från trädgården, så makalöst vackra tycker jag!

Photographer: Linnea Seidel

Har haft en produktiv dag inne i köket idag, nu sitter jag ute på altanen, dricker kaffe och fortsätter att jobba vid datorn någon timme innan det är dags att hämta Isac på fritids. Ikväll är det föräldramöte på Isacs skola, första sen corona bröt ut. Märkligt att Isac gått i samma klass så länge men jag har fortfarande inte koll på alla barnen i klassen och ännu mindre deras föräldrar.

Eftersom vi äter laktosfritt här hemma är den här kladdkakan laktosfri. Bakad på laktosfritt smör och laktosfri vit choklad. Men du tar såklart av det ni äter hemma.

Kom ihåg att inte vispa ihop ingredienserna, du vill inte få in mer luft än nödvändigt. Smeten ska vändas ihop för bästa resultat.

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron:

200 g smör
100 g vit choklad
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron
ca 2 dl blåbär
1 msk potatismjöl
mandelspån

mer blåbär till dekoration
florsocker

Smält smöret i en kastrull, tag av från värmen och ha i finhackad vit choklad. Rör tills all choklad smällt. Tillsätt socker. Knäck i äggen, ett i taget och rör under konstant omrörning.


Vänd i mjöl, vanilj och citron.

Klä en springform (en form med löstagbar kant) med bakplåtspapper och ha i smeten. Pudra potatismjöl över blåbären och blanda väl. Strö ut dom över smeten. Avsluta med ett lager mandelspån.

Grädda i 175°C i cirka 25 minuter.
Alla ugnar är olika, så håll koll på hur lång tid din kladdkaka behöver i ugnen. Men kom ihåg att den ska vara rejält kladdig i mitten men ha kanter där smeten gräddats klart.
Ställ kallt, gärna över natten och garnera sedan din kladdkaka med florsocker och färska blåbär.

Kladdkakan går utmärkt att göra på frysta bär!

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00