5 recept som gör vardagen enklare i höst

Augustis näst sista vecka är här och med det brukar vardagen ha dundrat igång för de flesta. Även om vi fortfarande har högsommarvärme här denna fantastiska augusti känner man av ett skifte i luften. Gräsmattan är fuktig efter natten och luften känns både hög och klar om morgonen. Ett tecken på att hösten är på ingång. Även om vi fortfarande har många fina sommardagar kvar!

Men, vardagen är här för oss. Oavsett hur vädret utanför fönstret är. Och idag tänkte jag tipsa er om 5 recept som gör vardagen enklare. Recept som gör den där stressiga veckan hanterbar.

Äppelgröt är ett sådant recept. Koka en stor omgång. Frys in i portionspåsar eller låt ett par matlådor stå i kylen inför veckan. Enkelt att värma till frukost, till ett gott mellanmål efter skolan och vet du- äppelgröt går utmärkt att servera till kvällsmat den där dagen du verkligen inte orkar/hinner laga kvällsmat. Med en god smörgås till.

Min supersnabba kycklinggryta är ett måste att ha på repertoaren! Byt kycklingen mot quorn, fläskytterfilé eller vad ni råkar ha hemma och gillar. Oavsett så står middagen klar på 30 minuter. Sånt gillar jag!

En extra stor omgång lasagne är alltid bra att ha på lut. Gott som matlåda dagen efter och funkar fint att frysa in. Men många drar sig för alla delmoment det är att göra lasagne. Och att det faktiskt tar sin lilla tid att få den klar.
Men här kommer min lösning åt er: Vegetarisk lasagne med keso.
Den här har lagats i olika varianter sen jag var barn.  Ostsåsen är utbytt mot keso och jag använder gärna färska lasagneplattorna, då går det ännu fortare i ugnen!

Min treveckorssallad. En räddare i nöden. För hos oss är det ingen komplett middag om man inte serverar grönsaker till. Iallafall i någon form. Då är det fantastiskt enkelt att bara ta fram den där burken med färdigblandad sallad, som faktiskt håller sig i 3 veckor i kylen. Även om den alltid äts upp här innan de 3 veckorna har gått…

Har du bara lite libabröd hemma kan man alltid slänga ihop ett par libapizzor till middag. Perfekt när det är restfest framåt torsdag-fredag sådär och det kanske finns lite av varje i kylen. Eller så gör du som jag gjort här: en fantastiskt god tacopizza på libabröd. 

Riktigt gott och busenkelt att variera.

Letar du efter något gott att ha i glaset kan jag tipsa om min äppeldrink.

Och ska du bara baka en sak i veckan- baka Ragnhilds äppelkaka. Ok?

0
12

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron

I morse förlängdes morgonpromenaden något då jag fick för mig att fylla upp en påse med blåbär. Fördelen med att vara hundägare är ju att man alltid är redo och har en påse eller två med sig i skogen. Perfekt när man springer på svamp eller bär som ber om att bli plockade.
När jag kom hem sen slängde jag snabbt ihop en kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron. Och den blev makalöst god!

Med sådär riktigt knapriga och lite krispiga kanter och sedan helt silkeslen inuti. Kombinationen vit choklad, blåbär och citron är svårslagen. Sött, bärigt och samtidigt lite syrligt. En vinnare!

Jag hittade även en halv påse mandelspån som jag toppade kladdkakan med innan den åkte in i ugnen. Det tillförde lite extra textur och blev rysligt gott! Den färdiggräddade kladdkakan pudrade jag över lite florsocker och färska blåbär. Tog ett gäng amerikanska blåbär från trädgården, så makalöst vackra tycker jag!

Photographer: Linnea Seidel

Har haft en produktiv dag inne i köket idag, nu sitter jag ute på altanen, dricker kaffe och fortsätter att jobba vid datorn någon timme innan det är dags att hämta Isac på fritids. Ikväll är det föräldramöte på Isacs skola, första sen corona bröt ut. Märkligt att Isac gått i samma klass så länge men jag har fortfarande inte koll på alla barnen i klassen och ännu mindre deras föräldrar.

Eftersom vi äter laktosfritt här hemma är den här kladdkakan laktosfri. Bakad på laktosfritt smör och laktosfri vit choklad. Men du tar såklart av det ni äter hemma.

Kom ihåg att inte vispa ihop ingredienserna, du vill inte få in mer luft än nödvändigt. Smeten ska vändas ihop för bästa resultat.

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron:

200 g smör
100 g vit choklad
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron
ca 2 dl blåbär
1 msk potatismjöl
mandelspån

mer blåbär till dekoration
florsocker

Smält smöret i en kastrull, tag av från värmen och ha i finhackad vit choklad. Rör tills all choklad smällt. Tillsätt socker. Knäck i äggen, ett i taget och rör under konstant omrörning.


Vänd i mjöl, vanilj och citron.

Klä en springform (en form med löstagbar kant) med bakplåtspapper och ha i smeten. Pudra potatismjöl över blåbären och blanda väl. Strö ut dom över smeten. Avsluta med ett lager mandelspån.

Grädda i 175°C i cirka 25 minuter.
Alla ugnar är olika, så håll koll på hur lång tid din kladdkaka behöver i ugnen. Men kom ihåg att den ska vara rejält kladdig i mitten men ha kanter där smeten gräddats klart.
Ställ kallt, gärna över natten och garnera sedan din kladdkaka med florsocker och färska blåbär.

Kladdkakan går utmärkt att göra på frysta bär!

0
20

Grillad smörgås med kyckling

Kommer ni ihåg kycklingröran jag bjöd på här om dagen? Här kommer ett supertips på vad ni kan göra av den där sista skvätten som ibland blir över. Det där som är för lite att räcka till en hel måltid, men ändå för mycket för att slänga. Det gör ni en grillad smörgås av. Med kycklingröra i såklart!

Här fortsätter det att vara riktigt, riktigt varmt. Skolan började idag och barnen har haft det rätt varmt i skolan första dagen kunde jag förstå.
Dagar som dessa är detta perfekt lunch för en hemmajobbare som mig. Lättlagat och dödsgott!

Här kan du styra lite vad du vill att smörgåsen ska smaka. Tar du en smakrik ost blir det massor av extra smak (den varianten föredrar jag!)
Tar du istället en mozzarella, cheddar eller Gouda, då blir osten mer krämig och trådig när den smälter. Vilket blir en annan smakupplevelse. Jag gillar en vällagrad Präst eller varför inte Västerbottensost. Gott, gott gott!

Det här är en perfekt klimatsmart och billig maträtt att göra. Du använder upp det sista av kycklingröran. Två matskedar per smörgås är allt som behövs. Och brödet behöver inte vara färskt, därför går det superbra att köpa gårdagens bröd i butiken. Oftast för halva priset!

Du minskar matsvinnet, är snäll mot plånboken och får en fantastisk smörgås på köpet. Mer av livet begär då inte jag!

Detta behöver du för min grillade smörgås med kyckling:

smör
valfri ost
bröd (gärna dagsgammalt)
kycklingröra 
sallad att äta till

Tag fram två brödskivor och bred ett lager smör på bröden. Skiva ost och placera ut på båda brödskivorna. Klicka ut ca två matskedar kycklingröra på ena brödskivan. Lägg över den andra brödskivan och tryck till.
Smält smör i en het stekpanna. Lägg i smörgåsen. Låt den stekas tills den får fin färg på ena sidan. Vänd och sänk värmen till medelvärme. Låt smörgåsen stekas klart. Servera med en god sallad till.

Supersnabb, superbillig och supergod lunch. Klar på bara några minuter!

0
11