Sverigekaka med kanelbullefyllning

inlägget innehåller Adlinkssilviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Sverigekaka  är sedan länge en storfavorit. Så anspråkslös, men otroligt god. Med kanelbullens dag framför oss nu på söndag tänkte jag att varför inte testa att ge sverigekakan en lite ny variant på fyllning. För visst vore det gott med en saftig sockerkaka, fylld med kanelbullefyllning?
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Och det var det såklart! Jag trodde egentligen inget annat heller. Förra gången, när jag gjorde en helt vanlig klassisk sverigekaka, då gjorde jag fyllningen på mjölk. Den här gången använde jag grädde. Självklart blev det godare med grädde. Allt blir väl egentligen godare med grädde va?silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Med grädden blev det som en tjockare kräm jag kunde breda på kakan, när jag använt mjölk så fick jag skeda ut fyllningen. Kanske att mjölkvarianten sögs upp och fördelades lite bättre av kakan än den med grädde. Men jag måste nog baka denna kaka några gånger till med de olika varianterna innan jag kan säga vad jag gillar allra bäst.
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Idag skriver vi första fredagen i oktober i kalendern. Och jag märker att hösttröttheten har drabbat oss. Som den alltid gör så här en bit in på hösten. Barnen som tidigare varit pigga och glada efter en dag på skola och fritids är nu ofta rätt trötta. Och vi alla är svårstarade om morgnarna. Så nu är det läge att ladda upp med lite bra D-vitamin tror jag. Det, zink, magnesium och Omega 3 tillhör de vitaminer och mineraler vi brukar äta här hemma för att hålla oss pigga och glada. Såg att Body Store just nu har 20% på alla vitaminer och mineraler från Great Earth. Perfekt så här på hösten att ladda upp med lite vad kroppen behöver!silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Den urtjusiga formen jag använt till min sverigekaka är från Nordic Ware och som av en händelse såg jag att Cervera har 20% rabatt på alla deras produkter just nu! Så skynda fynda för jag kan varmt rekommendera deras formar. Lägga att diska och kakorna fastnar verkligen inte i dom.
 
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Sverigekakan tjänar verkligen på att stå en stund efter du lagt ihop den. Så fyllningen liksom hinner safta till kakan. Baka nu, ät lite senare. Om ni kan hålla er!
Sverigekaka med kanelbullefyllning:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
fyllning:
100 g smör
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk mortlad kardemumma
3 tsk kanel
2 msk rörsocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i mjöl och bakpulver. Blanda i det varma vattnet och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en form. Ha i smeten och grädda i 180°C i cirka 35 minuter. Låt svalna i formen.
Smält smöret i en kastrull. Slå i grädde/mjölk, mortlad kardemumma, kanel och socker.
Dela kakan i två bottnar. Skeda/bred över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan och låt den gärna vila i kylen ett par timmar eller så.

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cecilia
Cecilia
3 år sedan

Gott!
Fast Silviakaka är det inte. En Silviakaka har vit glasyr och kokos på toppen. 🙂 Sverigekaka har fyllning i mitten, som här.

Mia
Mia
3 år sedan

Mums! Vilken strålande idé! Har maxat bullbakandet under veckan, kanske skulle avsluta med din kaka på den stora dagen imorgon! Idag blir det dock först utflykt med pizzasmak. Prova!

müsli, frukost, granola

Nästa inlägg

Kryddig granola

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x