ANNONS
Integritet på Tailsweep

1 saffransdeg 3 olika sätt att baka saffransbullar på

/

I veckan satte jag 1 saffransdeg, som sen blev 3 olika slags saffransbröd.
Jag valde att fylla mina saffransbröd. För det blir så mycket godare än helt vanliga. Men gillar du vanliga lussebullar kan du bara hoppa över själva fyllningen, kavla ut en rektangel och skära degen som på bilden.

Jag fyllde mina bullar med smör och vaniljsocker. FÖR ATT DET BLIR SÅ GOTT! Jag gjorde vanliga lussebullar.

Jag flätade en rejält stor krans!

Och så gjorde jag helt vanliga snurror. Kanske det enklaste du kan göra? Doppade i socker blir dom oemotståndligt goda.

Den här stora kransen är bra att göra när man inte orkar göra flera lussebullar. Bara att fläta ihop och grädda!

Fyllningen i mina saffransbullar består som sagt av mjukt smör, vanilj och florsocker. Enkelt men så gott!

Vill du kan du ju såklart fylla dom med vit choklad också, eller varför inte mandelmassa?

De bullar som inte ska ätas upp direkt låter jag bli att pensla med sockerlag och doppa i socker. Det gör jag sedan när jag tagit upp dom ur frysen och tinat dom. Då blir lussebullarna som nybakade!

Grundrecept på saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 g saffran (två kuvert)
50 g jäst
200 g mjukt smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

300 g mjukt smör
2 dl florsocker
3 msk vaniljsocker

Värm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
Häll i resterande mängd mjölk och all grädde. Se till att degvätskan inte är varmare än 37°C. Använd termometer för att veta exakt.
Smula jästen i en bunke, slå på degvätskan och rör ut jästen helt.

Tillsätt det mjuka smöret, ägg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att använda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bäst.

Dela den jästa degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena degbiten till en rektangel. Bred över hälften av smöret. Strö över florsocker och vaniljsocker.
Gör ett treslag vilket innebär att du först viker in en tredjedel av degen mot mitten, sedan tar du den tredjedel som ”blir kvar” och viker över den med. Så du har tre lager deg. Kavla ut till en avlång rektangel.

Alt 1:Skär i remsor som på bilden ovan.
Lägg remsan på bordet med ”snittytan” upp. Rulla remsan från båda ändar tills du har formen av en klassisk lussebulle.
Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.

Pensla med sockerlag och doppa i strösocker.

Alt 2:Skär i remsor som på bilden ovan. Rulla remsan från endast enda änden tills du snurrat ihop den till en rundel. Fäst änden in under bullen.
Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.

Pensla med sockerlag och doppa i strösocker.

Alt3:Vik inget treslag utan rulla hela degbiten till en tight rulle. Skär den i tre remsor, men låt degen sitta ihop längst upp. Fläta en helt vanlig fläta med degbitarna och fäst ihop till en rund ring. Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Strö över pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter på 200°C.

4
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00