7 recept att baka till första advent

Ena stunden är det oceaner av tid till jul, för att i nästa knappt vara en vecka till första advent. Ett fenomen som händer mig varje år. Och alltid står jag där, lite förvånad över att mörka november tydligen rusade fram lika fort som ljuvliga juli? Så för att inte stå där lite handfallen nästa helg och inse att jag inte planerat in något gott till adventsfikat bjuder jag redan idag på 7 recept att baka till första advent. Ja eller till vilken advent ni helst föredrar. Eller kanske redan nu till helgen?

Först ut: en klassisk mjuk pepparkaka är något vi alla måste ha receptet på. Det här har jag fått från vår vän Roder och enligt egen utsago är det världskänt i hela Enköping. Pepparkakan är den godaste jag ätit, så det kan mycket väl vara helt sant!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Inkokta päron. Kanske den godaste av alla desserter i dessa tider? Päronen går att koka i både saffranslag och i glögg. Med en klick grädde eller glass till seglar detta upp som en av mina favoriter till jul. Gör en eller två omgångar redan nu. Ät under advent, men spar en burk till julafton. MUMS!

Saffranskladdkaka med vit choklad. Behöver jag säga mer än så? Med fluffig grädde och syrliga lingon till.

En smördegsgran till adventsfikat kanske? Lite annorlunda men jisses så gott! När vi hade snickare här förra vintern ställde jag ut en plåt med detta i deras fikarum. På en liten kafferast var hela granen uppäten- av tre personer. Fint betyg, eller hur!

Den här godingen, saffranssockerkaka. Så saftig och full med smak. Perfekt om du är ute efter saffranssmaken men inte orkar eller vill baka saffransbröd.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Mina skurna pepparkakor. Inte en jul utan dessa. Spröda, smakrika och så goda. Jag gör två omgångar deg i början av december. En del gräddar jag direkt, sedan kan jag enkelt grädda pepparkakor under hela december. Bakar jag av alla direkt är dom garanterat slut innan tredje advent 😅

Pepparkakskladdkaka. Ljuvligt god kladdkaka, då kombinationen pepparkaka och choklad är bland det bästa jag vet!

2
15

Veckans mat- 5 vardagsrecept

Ny vecka och jag kände för en omgång veckans mat. Att själv gå igenom lite recept brukar kicka igång min fantasi och det blir enklare att inspireras till den där vardagsmaten.

Mina barn ÄLSKAR köttbullar. Sist jag lagade dessa tog dom sopslut. Och jag förstår dom. Hemgjorda köttbullar är fantastiskt gott och inte speciellt svårt att göra heller.

En enda sak kunde Isac komma på i morse som han ville äta i veckan: Fiskgratäng. Så fiskgratäng blir det.  Här tipsar jag om hur du enkelt kan laga denna i två steg, så den går att förbereda på lunchen eller dagen innan. Då blir det riktig snabbmat sen.

Lasagne är alltid bra att ha på veckans matlista. Det bästa är att den går att variera i det oändliga. Så även om du äter lasagne varje vecka behöver man inte tröttna.
Idag tipsar jag om lasagne med linser och solroskärnor. Billigt, gott och smidigt att laga.

Photographer: Linnea Seidel

Snabblagad asiatisk kycklinggryta. Middag på under 30 minuter som smakar MUMS! Precis vad man behöver ha i rockärmen ibland.

Kreolsk gryta, barndomens stora favorit som passar perfekt att göra en fredagkväll då den är ruskigt lättlagad. Det tar faktiskt inte mer än 30 minuter. Gör extra mycket och ät av till lunch under helgen. Godare restlunch finns inte!

Smyger in ett recept på en himla god kaka att baka i veckan vid tillfälle: silviakaka. Eller tuppkaka som den också heter. Gott-gottoi-gott-gott så att säga!

Vad äter ni för gott i veckan?

0
8

Kreolsk gryta med fläskfilé

70-talet ringde och ville ha tillbaka sin maträtt. Men, det får dom INTE. Kreolsk gryta med fläskfilé- precis lika god nu som som för 50 år sedan!!

Dessutom är detta ett av de där recepten som funnits med mig sedan jag var väldigt liten. Fast i vår familj heter den nyårsgryta och åts därav oftast på just nyårsafton.


En gryta jag vuxit upp med. Och med åren älskat mer och mer.

Från början åt jag bara köttbitarna och såsen. Men med åren la jag till bit för bit som uppskattades. Idag äter jag allt, utom ölkorven, den lägger jag över på Sebastian eller Axels tallrik.

Även om man inte riktigt uppskattar alla ingredienser i grytan så måste allt vara med. Annars smakar inte såsen som den ska.

Numera äter vi denna gryta även andra kvällar än nyårsafton. Men jag ska vara ärlig och säga att det faktiskt inte var så många år sedan vi lagade detta till nyår.
Ni vet när man inte orkar göra något avancerat, men ändå äta riktigt gott. Då tar man fram det här receptet!

Kreolsk gryta görs på fläskfilé, men du kan självklart använda fläskytterfilé. Jag har även gjort den på kyckling ett år. Det går också bra. Precis som du skulle kunna använda Quorn, en vegokorv och havregrädde. Anpassa efter dina preferenser.

Viktigt för smaken är att ha i allt spad från syltlöken. Glöm inte det!
Grytan behöver inte koka länge efter att den är klar. Då mjuknar cornichonsen och blir inte alls goda. Vill du göra grytan i god tid innan låter du den bara kallna när alla ingredienser blandats och värm upp den innan servering.

Kreolsk gryta, ca 6 port:

ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanoss eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons1 burk á 360 g oliver 1 röd paprika 

Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis och en god sallad.

Är kreolsk gryta något du vuxit upp med att äta?

4
14