Krämig tortellini med färskostsås

Första arbetsdagen efter semestern. Och jag tänker att vi måste vara snälla mot oss själva och laga enkel mat man både orkar laga och äta så här när vardagen smyger på.  Därför passar min krämiga tortellini perfekt ikväll. Med smak av soltorkade tomater, spenat, citron, färska örter och parmesan. Allt ihopblandat i en krämig sås av färskost.

Photographer: Linnea Seidel

Här är det idag 25 grader varmt, mulet och så fuktigt ute. Inatt drog världens åskoväder in över oss och det åskade och blixtrade utan uppehåll i flera timmar. Har aldrig varit med om ett sånt oväder hemma i Sverige faktiskt.
Så ingen av oss kunde riktigt somna igår, men idag fick vi gå upp tidigt. Vilket gör att orken nu börjar tryta känner jag.

Alltså passar detta ypperligt att servera.

Ta vilken smaksatt tortellini du vill. Jag gillar den här gröna med ricotta och spenat. Sen smaksätter du såklart såsen med vad du helst gillar. Eller gör den ännu enklare för dig och ta en redan smaksatt färskost.

Krämig tortellini med tomat och parmesan 4 port:

4 port tortellini
ca 200 g soltorkade tomater
120 g spenat
salt
saft från 1/2 citron
200 g färskost
ca 2 dl pastavatten
kärsbärstomater
finriven parmesan
färsk persilja/basilika

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Finhacka undertiden de soltorkade tomaterna och stek dom någon minut. Tillsätt spenat, salt och citron. Stek tills spenaten mjuknat. Klicka i färskosten och lite av pastavattnet. Rör om och låt koka ihop till en krämig sås. Tillsätt den kokta tortellining och kärsbärstomater.


Blanda väl. Riv över parmesan. Tillsätt ev mer pastavatten om såsen känns för tjock.
Toppa med finhackade färska örter.

Middagen står på bordet inom 20 minuter. Och går att variera i det oändliga.

-ta en smaksatt färskost
-använd pesto istället för soltorkade tomater
-byt ut soltorkade tomater mot kantareller och ha i en klick senap

Ja, det är bara fantasin som sätter gränser. Men det blir en enkel lunch eller middag du snabbt får fram utan större ansträngning.

2
13

5 recept på vardagsmat under 30 minuter

Nu drar vardagen igång för många efter en härlig sommarsemester. Och med vardagen kommer också alla vardagsmiddagar som ska lagas. Ska jag vara ärlig har jag lagat minimalt med mat denna sommar. Vilket nu gör att jag känner mig riktigt taggad på att slänga ihop enkla vardagsmiddagar igen.
För att underlätta har jag idag knåpat ihop en lista med 5 recept på vardagsmat under 30 minuter. Snabbt, enkelt och himla gott!

Först ut är min största räddare i nöden. Nämligen pasta med skinksås. Blir vi fler än jag tänkt till middag, då blir det pasta med skinksås. Måste middagen gå fort och gillas av hela familjen- ja men då blir det pasta med skinksås.

Skinkan kan du byta ut mot kycklingbacon eller quornbitar du stekt och kryddat lite för en fläskfri/vegetarisk variant.

Ärtigt grön ärtsoppa kommer lastat. Soppa på sommaren kanske du då tänker. Men den här soppan går fint att äta både varm och kall. Med lite krispiga krutonger till blir det en mumsig middag du mixar ihop på nolltid!

Snabblagas asiatisk kycklinggryta. Ett måste på listan för dagar när man vill äta riktigt god hemlagad mat som går fort att göra!

Stekt lax med pesto och fetaost. Exakt lika enkelt att laga som det låter. Servera med pasta, potatis eller en god sallad. Middagen står på bordet inom 30 minuter!

Enklaste middagen av dom alla stavas nog libapizza. Här har jag gjort en variant som passar perfekt att njuta av till fredagskvällen. Eller om du har tacorester kvar på måndagen från helgens middag.
Tacopizza på libabröd kompisar. Testa du med!

Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk variant.

5 enkla vardagsmiddagar under 30 minuter. Svårare än så är det inte faktiskt.

Vad ska ni äta i veckan?

0
8

Hallongröt med kokos

Äntligen är den ljuva hallonsäsongen här. Oavsett om du har hallon i trädgården eller snubblar över ett snår med vildhallon. Dom finns överallt just nu! Dessutom är det alltid säsong för hallon i frysdisken.
Idag blev det hallongröt. Gjord på havregryn, kokosmjölk, chiafrön, kokos och såklart hallon.

Du kan såklart koka gröten på vilken mjölk du vill, men jag gillar att förstärka smaken av kokos. Eller koka på vatten. Men det blir 100% godare att koka i mjölk. Jag lovar!

Här hemma flyter semestern på i lugnt tempo efter förra veckans Gothia Cup med Axels lag. Tvätten är snart undantvättad, trädgården är i ordning igen och vi njuter mest av att vara lediga.
Nu är kvällens största problem vilken film vi ska se. Som vanligt är vi 3 mot 1. Men tillslut brukar vi komma överens.

Hallongröt 2 port:

2 dl havregryn
4 dl kokosmjölk
ca 2 dl hallon
2 msk chiafrön
1 nypa salt
1 dl kokosflingor

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt hallonen. Sjud tills gröten tjocknat. Tillsätt chiafrön, salt och kokosflingor.
Servera med iskall mjölk, färska hallon och lite kokos.

Ät och njut. En perfekt sommarfrukost!

0
12