Västerbottensostpaj med kantareller

Photographer: Linnea Seidel

Så här i mitten av augusti känns det riktigt passande att dela med sig av en riktig favorit. Nämligen Västerbottensostpaj med kantareller.
Hur gott är det inte att piffa till den klassiska Västerbottensostpajen med kantareller?

Jag är inte så mycket för att lägga flera timmar på att jaga kantareller. Däremot plockar jag alltid de jag hittar när jag är ute med hunden. På en vecka får jag utan problem ihop till en paj eller två. Utan större insats. Helt gratis är det dessutom. 

När jag bakar matapaj använder jag alltid samma recept. Ibland gör jag 1 1/2 sats, om jag ska göra en större paj. Här blev det istället lite pajdeg över. Perfekt att lägga i frysen och sen ta fram en annan gång och göra fina dekorationer av till en paj som behöver piffas upp med det! Typ som mormors bästa ost och skinkpaj. Den blir urtjusig med lite fina detaljer på!

Jag klär alltid min paj med den nygjorda pajdegen. Och sedan låter jag den vila kallt i cirka 30 minuter. Du kan till och med förbereda pajdegen så långt och förvara i frysen för att ta fram någon annan dag och grädda. Hur fiffigt som helst.

Grundrecept pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 nypa salt

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg, ha i salt. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Förgrädda i 225°C i cirka 15 minuter.

Västerbottensostpaj med kantareller:

kantareller
smör
salt
2 ägg
2 dl grädde
200 g Västerbottensost
1 sats pajdeg
gräslök/dill/persilja

Förväll kantarellerna i en stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och salt. Stek kantarellerna gyllene.
Blanda sedan ägg och grädde. Riv osten och lägg den i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela ut svampen över osten. Slå sist över äggstanningen.
Grädda pajen i cirka 20 minuter i 225°C eller tills den fått fin färg.

Toppa pajen med färska örter. Servera till kräftskivan, som del av en buffé, till lyxig förrätt eller varför inte till en stor sallad. MUMS!

0
13

One pot- kryddig kyckling med ris

När jag besökte Nyhetsmorgon var temat matlådor. Och inte vilka matlådor som helst. Nej matlådor som du lagar direkt i matlådan. Alla recept gjorde total succé och blev väldigt uppskattade.
Den här kryddiga kycklingen med ris har vi nu ätit av ett par omgångar här hemma när jag provlagat den inför Nyhetsmorgon.
Smidigare än så här blir inte matlagningen.

För här tillagar du allt, precis allt direkt i matlådan.  I med ris och vatten i botten. Blanda samman alla kryddor med kokosmjölk, strimla lök och ha i kyckling. Fördela det sen över riset och in i ugnen tills riset är mjukt och kycklingen är klar.

På ett litet kick har du 4 matlådor att plocka fram under veckan. Perfekt att ha till lunch på jobbet och bara värma på. Eller ha på lager till den som är hungrig men inte orkar laga mat.

Photographer: Linnea Seidel

Jag använder ugnsfasta matlådor från IKEA. Dom kommer i flera olika storlekar och här har jag använt den större runda matlådan.

Tar du 2 tsk cayennepeppar får du en ganska het kyckling. Börja med något mindre och smaka dig fram på såsen innan du tillsätter kycklingen.

One pot- kryddig kyckling med ris 4 port:

3 dl basmatiris
6 dl vatten
4 tsk ingefära
4 tsk paprikapulver
4 tsk lökpulver
4 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
5 dl kokosgrädde
1 rödlök
4 st kycklinglårfilé

naturell yoghurtörter

Mät upp riset och fördela det och vattnet  i 4 ugnsfasta matlådor. 

Blanda alla kryddor i en bunke och slå på kokosgrädden.

Rör om. Skala och strimla löken. Lägg i den tillsammans med kycklingen i kryddblandningen och blanda väl. Lägg en bit kyckling i varje matlåda. Toppa med den lök och kryddblandning som är kvar i bunken.

Baka i ugnen i 225°C ca 35 minuter eller tills riset är kokt och kycklingen är genomstekt.

Toppa med naturell yoghurt och färska örter.

Vill du inte göra detta i separata matlådor går det såklart bra att gör det i en stor form istället.

0
10

Äppelgröt på 3 olika vis

När vi närmar oss mitten av augusti så här känner jag en specifik längtan. Och det är en längtan efter äppelgröt.
Ett recept från barndommen som lever kvar och lagas varje sensommar och långt in på hösten.

Vart receptet kommer ifrån vet vi intre riktigt. Men det har hängt med länge. På bilden här ovan ser ni mamma Ylvas klassiska recept på äppelgröt. Så som det alltid lagats och ätits i mitt föräldrahem.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Men självklart måste man testa nya varianter också. Därför gjorde jag äppelgröt på havreris. Gröten blir lite grövre, mer mättande och väldigt god om du frågar mig!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

En annan variant på äppelgröt är på steel cut oats. Här har jag dessutom tillagat gröten i min crock pot. Väldigt smidigt och så gott!

Nu går jag varje dag en liten sväng förbi de överfulla äppelträden och spanar om något äpple börjar bli moget. För när väl vår trädgård försörjer oss på äpplen blir det många omgångar äppelgröt kokade.

Gott till frukost, en lättare lunch, mellanmål och kvällsmål.
Barndom, tonårstid och vuxenliv i en rund liten skål med iskall mjölk.

0
13