Västerbottensostpaj med kantareller

kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Så här i mitten av augusti känns det riktigt passande att dela med sig av en riktig favorit. Nämligen Västerbottensostpaj med kantareller.
Hur gott är det inte att piffa till den klassiska Västerbottensostpajen med kantareller?

kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Jag är inte så mycket för att lägga flera timmar på att jaga kantareller. Däremot plockar jag alltid de jag hittar när jag är ute med hunden. På en vecka får jag utan problem ihop till en paj eller två. Utan större insats. Helt gratis är det dessutom. kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

När jag bakar matapaj använder jag alltid samma recept. Ibland gör jag 1 1/2 sats, om jag ska göra en större paj. Här blev det istället lite pajdeg över. Perfekt att lägga i frysen och sen ta fram en annan gång och göra fina dekorationer av till en paj som behöver piffas upp med det! Typ som mormors bästa ost och skinkpaj. Den blir urtjusig med lite fina detaljer på!kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Jag klär alltid min paj med den nygjorda pajdegen. Och sedan låter jag den vila kallt i cirka 30 minuter. Du kan till och med förbereda pajdegen så långt och förvara i frysen för att ta fram någon annan dag och grädda. Hur fiffigt som helst.

Grundrecept pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 nypa salt

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg, ha i salt. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Förgrädda i 225°C i cirka 15 minuter.

Västerbottensostpaj med kantareller:

kantareller
smör
salt
2 ägg
2 dl grädde
200 g Västerbottensost
1 sats pajdeg
gräslök/dill/persilja

Förväll kantarellerna i en stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och salt. Stek kantarellerna gyllene.
Blanda sedan ägg och grädde. Riv osten och lägg den i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela ut svampen över osten. Slå sist över äggstanningen.
Grädda pajen i cirka 20 minuter i 225°C eller tills den fått fin färg.

Toppa pajen med färska örter. Servera till kräftskivan, som del av en buffé, till lyxig förrätt eller varför inte till en stor sallad. MUMS!

 

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
One pot- kryddig kyckling och ris, matlåda,

Nästa inlägg

One pot- kryddig kyckling med ris

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x