5 recept på vardagsmat

Här hemma går vi in i höstens första skolvecka. Åter är rutiner och vardag. Träningar och lunchlådor. Och tänk som jag ändå har saknat det. Enda lilla haken är alla dessa tidiga morgnar. Dom kan jag gärna vara utan!
För kommande vecka har hela familjen fått önska mat.
Isacs önskemål var fiskgratäng som han kallar det. Jag säger fisk eller torsk i ugn. En vardasgrätt som funnit med i min reportoar så länge jag kan minnas!

Ett recept hela familjen gillar är dessa köttfärsbiffar i färskostsås. Lättlagade och riktigt goda. En perfekt vardagsmiddag som passar bra i matlådan dessutom!

Mitt förslag till veckans middagar föll på kycklinggyros. Främst för att det är superenkelt att laga- men också väldigt gott!

Axel önskade sig grönsakssoppa– min mormor Åsas recept som jag försökt återskapa så gott jag bara kan eftersom hon själv inte riktigt kommer ihåg hur hon gjorde. 

Sebastian, han önskade att en av veckans middagar skulle bli enchiladas. Det är en himla bra rätt att laga när man har grönsaker över som behöver ätas upp. Bara att strimla i och använda i enchiladas.

Vad står på menyns hos er ikväll?

0
6

Västerbottensostpaj med kantareller

Photographer: Linnea Seidel

Så här i mitten av augusti känns det riktigt passande att dela med sig av en riktig favorit. Nämligen Västerbottensostpaj med kantareller.
Hur gott är det inte att piffa till den klassiska Västerbottensostpajen med kantareller?

Jag är inte så mycket för att lägga flera timmar på att jaga kantareller. Däremot plockar jag alltid de jag hittar när jag är ute med hunden. På en vecka får jag utan problem ihop till en paj eller två. Utan större insats. Helt gratis är det dessutom. 

När jag bakar matapaj använder jag alltid samma recept. Ibland gör jag 1 1/2 sats, om jag ska göra en större paj. Här blev det istället lite pajdeg över. Perfekt att lägga i frysen och sen ta fram en annan gång och göra fina dekorationer av till en paj som behöver piffas upp med det! Typ som mormors bästa ost och skinkpaj. Den blir urtjusig med lite fina detaljer på!

Jag klär alltid min paj med den nygjorda pajdegen. Och sedan låter jag den vila kallt i cirka 30 minuter. Du kan till och med förbereda pajdegen så långt och förvara i frysen för att ta fram någon annan dag och grädda. Hur fiffigt som helst.

Grundrecept pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 nypa salt

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg, ha i salt. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Förgrädda i 225°C i cirka 15 minuter.

Västerbottensostpaj med kantareller:

kantareller
smör
salt
2 ägg
2 dl grädde
200 g Västerbottensost
1 sats pajdeg
gräslök/dill/persilja

Förväll kantarellerna i en stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och salt. Stek kantarellerna gyllene.
Blanda sedan ägg och grädde. Riv osten och lägg den i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela ut svampen över osten. Slå sist över äggstanningen.
Grädda pajen i cirka 20 minuter i 225°C eller tills den fått fin färg.

Toppa pajen med färska örter. Servera till kräftskivan, som del av en buffé, till lyxig förrätt eller varför inte till en stor sallad. MUMS!

0
13

One pot- kryddig kyckling med ris

När jag besökte Nyhetsmorgon var temat matlådor. Och inte vilka matlådor som helst. Nej matlådor som du lagar direkt i matlådan. Alla recept gjorde total succé och blev väldigt uppskattade.
Den här kryddiga kycklingen med ris har vi nu ätit av ett par omgångar här hemma när jag provlagat den inför Nyhetsmorgon.
Smidigare än så här blir inte matlagningen.

För här tillagar du allt, precis allt direkt i matlådan.  I med ris och vatten i botten. Blanda samman alla kryddor med kokosmjölk, strimla lök och ha i kyckling. Fördela det sen över riset och in i ugnen tills riset är mjukt och kycklingen är klar.

På ett litet kick har du 4 matlådor att plocka fram under veckan. Perfekt att ha till lunch på jobbet och bara värma på. Eller ha på lager till den som är hungrig men inte orkar laga mat.

Photographer: Linnea Seidel

Jag använder ugnsfasta matlådor från IKEA. Dom kommer i flera olika storlekar och här har jag använt den större runda matlådan.

Tar du 2 tsk cayennepeppar får du en ganska het kyckling. Börja med något mindre och smaka dig fram på såsen innan du tillsätter kycklingen.

One pot- kryddig kyckling med ris 4 port:

3 dl basmatiris
6 dl vatten
4 tsk ingefära
4 tsk paprikapulver
4 tsk lökpulver
4 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
5 dl kokosgrädde
1 rödlök
4 st kycklinglårfilé

naturell yoghurtörter

Mät upp riset och fördela det och vattnet  i 4 ugnsfasta matlådor. 

Blanda alla kryddor i en bunke och slå på kokosgrädden.

Rör om. Skala och strimla löken. Lägg i den tillsammans med kycklingen i kryddblandningen och blanda väl. Lägg en bit kyckling i varje matlåda. Toppa med den lök och kryddblandning som är kvar i bunken.

Baka i ugnen i 225°C ca 35 minuter eller tills riset är kokt och kycklingen är genomstekt.

Toppa med naturell yoghurt och färska örter.

Vill du inte göra detta i separata matlådor går det såklart bra att gör det i en stor form istället.

0
10