Mormors bästa ost och skinkpaj

ost och skinkpaj

Om min mamma ska laga något som får barnbarnen att jubla, då är det ost och skinkpaj som gäller. Isac har helt sonika döpt detta recept till mormors bästa ost och skinkpaj och det finns få maträtter som får hans lilla mage att kurra som denna.
ost och skinkpaj

Det är verkligen inget särskilt med den här pajen. Förutom att den är rysligt god! Och med det kommer man ju långt.ost och skinkpaj

Som vanligt har jag varit och petat lite, lite i receptet. I ärlighetens namn vet jag att mamma inte heller gör helt efter originalet. Det är för många år sedan nedskrivet i den svarta boken med röd rygg som rymmer hela barndomen. Både i att alla recept är samlade där, men även för att det till många av recepten finns en liten dagboksanteckning. Om väder, vind, vad vi barn gör och andra små, små utdrag ur livet.ost och skinkpaj

Denna paj är precis nu lagom att laga till oss på en familj med 4 personer. Men jag tänker att om 3 år, då kommer den inte räcka till. Då får jag helt enkelt ta och göra två!

Mormors bästa ost och skinkpaj 4 port:

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten

4 ägg
3 dl mjölk
1 tsk örtsalt
ca 250 g rökt skinka
3 dl riven ost (jag brukar använda en vällagrad prästost, mamma tar ofta hushållsost och båda blir gott!)

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter.
Vispa undertiden ihop ägg, mjölk och salt.
Lyft bort bakplåtspappret med de torkade ärtorna (låt dessa svalna så kan du återanvända dom nästa gång du gör paj!).
Fördela skinkan över pajskalet och slå på äggstanning. Toppa med riven ost.

Jag gjorde lite extra pajdeg så det räckte till att dekorera pajen också. Men det är en smaksak. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

En otroligt god och lättlagad paj, i all sin enkelhet.
Godast är den när den fått stå till sig i en halvtimme eller så.

Servera med en stor, god sallad.

19
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff

Nästa inlägg

5 goda recept på vardagsmiddagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x