Frallor med havregryn

frallor med havregryn, havregrynsfrallor, bröd, hembakat

Idag blir det mormor Åsas grönsakssoppa här hemma till middag. Och då måste man ju även ha ett gott bröd till, eller hur? Så jag satte en deg i morse och bakade ut en omgång frallor med havregryn.
Jag köpte hem ett helt gäng påsar med torrjäst sist jag handlade på Matsmart. Så bra att ha hemma när man lite hastigt kommer på att man vill baka med jäst!frallor med havregryn, havregrynsfrallor, bröd, hembakat

Jag är som ni kanske redan vet av den bekväma sorten. Orkar därför inte driva degen till runda, perfekta små bollar. Utan delar hellre degen i lagom stora bitar med min degskrapa. De flesta blir  trekantiga. Och så länge man gör alla bitar i samma storlek spelar formen ingen roll.frallor med havregryn, havregrynsfrallor, bröd, hembakat

Jag toppade alla bröd med flingsalt. Men sen fick några bröd sällskap av solroskärnor och några av havregryn. Visst blir det fint?

Jag bakar nästan alltid på kall degvätska och låter det jäsa ett par timmar istället. Det blir liksom smidigare tycker jag. Men vill du att det ska gå fortare kan du såklart göra dom på ljummen degvätska istället.

Bakar du på färsk jäst blandar du som vanligt ut jästen med degvätskan och har sedan i resterande ingredienser.
Men med torrjäst aktiverar man jästen i mjölet först.

Frallor med havre, 16 st

9 g torrjäst (eller 25 g färsk)
9-10 dl vetemjöl
3 dl havregryn
6 dl vatten
3 msk olja
2 nypor flingsalt

flingsalt, havregryn, solroskärnor

Blanda ut torrjästen med mjölet. Tillsätt havregrynen och blanda om väl. Ha i degvätska och olja. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Ha sist i saltet.

Täck över och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 lika stora bitar.
Jag brukar börja med att dela den på mitten. Sedan delar jag varje halva i 2 delar. Så jag har 4 lika stora bitar.
Dela sedan varje degbit i 4. Då har du enkelt 16 jämnstora degbitar.

Ha upp på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter.

Pensla bröden med vatten och strö över salt på alla degbitar. Strö även över solroskärnor och havregryn på vissa. Grädda i 225°c i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg på undersidan.

Låt svalna på galler.

Perfekt att äta till mellis, kvällsfika, till soppa eller till annan slags mat där bröd passar bra.

11
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Torsk i ugn, fisk i ugn

Nästa inlägg

5 recept på vardagsmat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x