Frallor med havregryn

Idag blir det mormor Åsas grönsakssoppa här hemma till middag. Och då måste man ju även ha ett gott bröd till, eller hur? Så jag satte en deg i morse och bakade ut en omgång frallor med havregryn.
Jag köpte hem ett helt gäng påsar med torrjäst sist jag handlade på Matsmart. Så bra att ha hemma när man lite hastigt kommer på att man vill baka med jäst!

Photographer: Linnea Seidel

Jag är som ni kanske redan vet av den bekväma sorten. Orkar därför inte driva degen till runda, perfekta små bollar. Utan delar hellre degen i lagom stora bitar med min degskrapa. De flesta blir  trekantiga. Och så länge man gör alla bitar i samma storlek spelar formen ingen roll.

Jag toppade alla bröd med flingsalt. Men sen fick några bröd sällskap av solroskärnor och några av havregryn. Visst blir det fint?

Jag bakar nästan alltid på kall degvätska och låter det jäsa ett par timmar istället. Det blir liksom smidigare tycker jag. Men vill du att det ska gå fortare kan du såklart göra dom på ljummen degvätska istället.

Bakar du på färsk jäst blandar du som vanligt ut jästen med degvätskan och har sedan i resterande ingredienser.
Men med torrjäst aktiverar man jästen i mjölet först.

Frallor med havre, 16 st

9 g torrjäst (eller 25 g färsk)
9-10 dl vetemjöl
3 dl havregryn
6 dl vatten
3 msk olja
2 nypor flingsalt

flingsalt, havregryn, solroskärnor

Blanda ut torrjästen med mjölet. Tillsätt havregrynen och blanda om väl. Ha i degvätska och olja. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Ha sist i saltet.

Täck över och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 lika stora bitar.
Jag brukar börja med att dela den på mitten. Sedan delar jag varje halva i 2 delar. Så jag har 4 lika stora bitar.
Dela sedan varje degbit i 4. Då har du enkelt 16 jämnstora degbitar.

Ha upp på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter.

Pensla bröden med vatten och strö över salt på alla degbitar. Strö även över solroskärnor och havregryn på vissa. Grädda i 225°c i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg på undersidan.

Låt svalna på galler.

Perfekt att äta till mellis, kvällsfika, till soppa eller till annan slags mat där bröd passar bra.

0
11

5 recept på vardagsmat

Här hemma går vi in i höstens första skolvecka. Åter är rutiner och vardag. Träningar och lunchlådor. Och tänk som jag ändå har saknat det. Enda lilla haken är alla dessa tidiga morgnar. Dom kan jag gärna vara utan!
För kommande vecka har hela familjen fått önska mat.
Isacs önskemål var fiskgratäng som han kallar det. Jag säger fisk eller torsk i ugn. En vardasgrätt som funnit med i min reportoar så länge jag kan minnas!

Ett recept hela familjen gillar är dessa köttfärsbiffar i färskostsås. Lättlagade och riktigt goda. En perfekt vardagsmiddag som passar bra i matlådan dessutom!

Mitt förslag till veckans middagar föll på kycklinggyros. Främst för att det är superenkelt att laga- men också väldigt gott!

Axel önskade sig grönsakssoppa– min mormor Åsas recept som jag försökt återskapa så gott jag bara kan eftersom hon själv inte riktigt kommer ihåg hur hon gjorde. 

Sebastian, han önskade att en av veckans middagar skulle bli enchiladas. Det är en himla bra rätt att laga när man har grönsaker över som behöver ätas upp. Bara att strimla i och använda i enchiladas.

Vad står på menyns hos er ikväll?

0
6

Västerbottensostpaj med kantareller

Photographer: Linnea Seidel

Så här i mitten av augusti känns det riktigt passande att dela med sig av en riktig favorit. Nämligen Västerbottensostpaj med kantareller.
Hur gott är det inte att piffa till den klassiska Västerbottensostpajen med kantareller?

Jag är inte så mycket för att lägga flera timmar på att jaga kantareller. Däremot plockar jag alltid de jag hittar när jag är ute med hunden. På en vecka får jag utan problem ihop till en paj eller två. Utan större insats. Helt gratis är det dessutom. 

När jag bakar matapaj använder jag alltid samma recept. Ibland gör jag 1 1/2 sats, om jag ska göra en större paj. Här blev det istället lite pajdeg över. Perfekt att lägga i frysen och sen ta fram en annan gång och göra fina dekorationer av till en paj som behöver piffas upp med det! Typ som mormors bästa ost och skinkpaj. Den blir urtjusig med lite fina detaljer på!

Jag klär alltid min paj med den nygjorda pajdegen. Och sedan låter jag den vila kallt i cirka 30 minuter. Du kan till och med förbereda pajdegen så långt och förvara i frysen för att ta fram någon annan dag och grädda. Hur fiffigt som helst.

Grundrecept pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 nypa salt

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg, ha i salt. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Förgrädda i 225°C i cirka 15 minuter.

Västerbottensostpaj med kantareller:

kantareller
smör
salt
2 ägg
2 dl grädde
200 g Västerbottensost
1 sats pajdeg
gräslök/dill/persilja

Förväll kantarellerna i en stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och salt. Stek kantarellerna gyllene.
Blanda sedan ägg och grädde. Riv osten och lägg den i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela ut svampen över osten. Slå sist över äggstanningen.
Grädda pajen i cirka 20 minuter i 225°C eller tills den fått fin färg.

Toppa pajen med färska örter. Servera till kräftskivan, som del av en buffé, till lyxig förrätt eller varför inte till en stor sallad. MUMS!

0
13