Recept på 5 middagar på 30 minuter

Ny vecka och det är dags för en ny veckas matplanering.
Efter en helg med mer kaos än man någonsin förberett sig på känns 5 recept på middagar som inte tar mer än 30 minuter att laga som något som vi alla behöver.

I lördags morse vaknade vi upp till en stad där väldigt många källare var fyllda med vatten. Dammar och sjöar översvämmade, gärden som står helt under vatten och vägar som inte längre går att åka på.

Så visst känns det lockande med mat som inte kräver speciellt lån tid att laga?

Som min quornstroganoff. Lättlagat och gott!

Supersnabb och krämig tortellini med färskostsås. Den hittar du recept på här!

Även om just denna vecka bjuder på sommarväder står hösten och stampar lite i farstun. Vad sägs som att ha ett recept på lättlagad soppa på lager? Här är en lättlagad majssoppa som hängt med i många, många år

Smörig och krämig linsgryta. Gör en stor omgång och ha till veckans matlådor. Variera tillbehören genom att ha bröd, ris eller andra gryn till!

Snabblagad kycklinggryta- klar på 30 minuter. Perfekt vardagsmat måste jag säga!

Ska jag baka en sak den här veckan, då blir det kanelbullesockerkaka!

2
8

Recept på hemgjorda energibars med jordnötssmör

Om det nu är någon form av hysteri bland kidsen att ”bars” är det bästa mellanmålet som finns? Absolut! Mina barn skulle utan att tveka kunna lägga en halv månadslön på att köpa bars och äta så fort suget sätter in. Innan träning, efter träning, innan maten, efter maten, när man har tråkigt, när man bara är sugen på något gott. För det är ju just vad dessa energibars är. GODA!
Därför var den här mamman tvungen att testa recept på hemgjorda energibars med jordnötssmör. Till en bråkdel av kostanden mot de vi köper i affären. 

Och självklart med ett något bättre innehåll. Men man ska inte lura sig och tänka att detta är något som är nyttigt eller hälsosamt. Även om det såklart är bättre än många av de alternativ som finns i handeln idag.

Du kan såklart fylla på dessa bars med ännu mer energi och protein. Kanske ha i lite kokos? Chiafrön? Ja och om du inte tål jordnötter går det såklart bra att ta vilken sorts nötsmör du gillar allra bäst.

Photographer: Linnea Seidel

Jag använder ALLTID osötat, helst ekologiskt jordnötssmör i mina recept. Chokladen jag toppat mina energibars med är en mörk choklad med flingsalt.

Det blir ett lyxigt mellanmål, något gott att ta till 15-kaffet och helt perfekt att ha hemma i kylen/frysen och ta fram när man behöver lite snabb energi som ändå inte bara är socker.

Jag tycker dom håller ihop bäst om de förvaras i kylen/frysen.

Min plan var att göra dessa på puffat ris. Vilket jag trodde jag hade hemma. Men det visade sig vara Rice Krispies i påsen. Men du kan ta det du föredrar. Dock är det mindre mängd socker i puffat ris, så nästa gång testar jag nog det!

Hemgjorda energibars med jordnötssmör ca 10 st mindre:

2 1/2 dl jordnötssmör
3 dl havregryn
2 dl puffat ris/Rice Krispies
honung efter smak
ca 100 g mörk choklad
flingsalt

Blanda samman jordnötssmör, havregryn och puffat ris/Rice Krispies i en skål. Smaka av och tillsätt honung efter smak. Jag hade i ungefär 1 msk.

Ha upp den lätt kletiga smeten i silikonform/muffinsform och tryck ner smeten ordentligt så barsen håller ihop. Låt stå i frysen i cirka 20 minuter. Smält chokladen och ringla den över barsen. Toppa med flingsalt. Förvara i en burk med tätslutande lock i frysen.

0
12

Enchiladas med kyckling och paprika- food prep!

Förra veckan tog jag och lagade inte mindre än 3 måltider för att ha färdiga och bara gratinera/värma på. Det kändes helt klart som om hela veckan gick ungefär 50% lättare att ta sig igenom. Att förbereda middagar för kommande vecka är som att ge sig själv ett par timmar till per dygn. Och vem vill inte ha det liksom.

Ett recept som är perfekt att förbereda på söndagen och sen bara gratinera när de ska ätas är enchiladas. Här har jag gjort med kyckling och paprika. Förbered allt, plasta in och låt stå i kylen tills de ska ätas. Då behöver du bara gratinera i ugnen och göra en sallad till. Middagen står klar på 15 minuter.

Photographer: Linnea Seidel

Torsdags-Linnéa tackar söndags-Linnéa för att hon tänkte på henne och ville underlätta!  Det kommer garanterat bli mer mat i den här stilen här på bloggen framöver!

Enchiladas med kyckling och paprika:

3 paprikor
2 vitlöksklyftor
700 g kyckling
2 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
2 msk lökpulver
2 tsk örtsalt
cayennepeppar efter smak
tortillabröd
1 burk salsa, valfri styrka
3 dl creme fraiche
riven ost

Kärna ur och skiva paprikan fint.
Skala och finhacka vitlöken. Strimla kycklingen tunt. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kryddor och vitlök på medelvärme. Tillsätt kyckling och paprika. Stek tills kycklingen är genomstekt. Blanda i 1/2 burk salsa. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor om det behövs.
Lägg ut ett tortillabröd i en ugnsfast form. Ha i av den stekta kycklingen och paprikan. Rulla ihop till en tight rulle. Upprepa med resterande mängd kyckling tills formen är full.
Blanda i resten av salsan i crème fraîchen och bred ut detta över de ihoprullade tortillabröden. Toppa med riven ost.


Så här långt kan du förbereda flera dagar innan du ska äta. Plasta in formen och ställ in i kylen.
Värm sedan ugnen till 225°C och gratinera formen med enchiladas i ca 15 minuter. Servera med sallad och middagen är klar!

Jag har inte testat, men du borde kunna göra detta i en aluminiumform och frysa in den ogratinerad. Tag fram formen ur frysen på morgonen och låt tina under dagen. Sen är det bara att köra in den i ugnen innan middagen och allt är klart på ett litet kick!

Brukar du förbereda mat på helgen som ska ätas i veckan?

1
12