Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Hemgjorda köttbullar. Är det bland det bästa vi har här i Sverige kanske? Något vi känner oss orimligt stolta över och gärna skryter lite om. Hur goda dom är.
Nu var det riktigt längesedan jag gjorde köttbullar, till jul var nog senast. Känner mig lite som min mormor, men det är ju så mycket enklare att göra pannbiffar😅 Så blir oftast det.
Men få saker är faktiskt så goda som svenska köttbullar, sås, lingon och potatis.
Det finns några saker att tänka på när man gör köttbullar för att verkligen lyckas. Och mina råd dom är:
- Använd havregryn istället för ströbröd- de binder mer vätska och ger saftigare köttbullar.
- Låt havregryn och mjölk svälla i minst 20 minuter så dom blir riktigt mjuka.
- Inget ägg behövs, köttbullarna håller ihop bra ändå!
- Om du orkar, stek gärna löken mjuk innan du blandar ner den i färsen, det blir allra godast så!
- Senap och oxfond ger otroligt fin smak till köttbullarna, det är allt du behöver.
Hemgjorda köttbullar:
1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
1 msk oxfond
salt
Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka undertiden lök. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, oxfond och salt.
Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka ca 7-9 minuter.
TIPS! Låt köttbullarna svalna och frys in dom. Perfekt att ha färdiga i frysen och sedan tina och ge fin stekyta i stekpannan!
Köttbullarna håller ihop bra, blir inte torra tack vare att de inte tillagas helt i ugnen utan får gå klart i stekpannan sen.