Lökbas med lök och vitlök

För ett par veckor sedan såg jag en kvinna på TikTok göra en lökbas av lök och vitlök som hon sedan frös in lagom stora portioner. Lökbasen var sedan bara att ta fram när helst man behövde lök i sin mat. Vilket i ärlighetens namn ändå är rätt ofta.
Med en stundande handledsoperation framför mig med evighetslång rehab efteråt tänkte jag att här har vi det!
För det är inte bara det att jag faktiskt inte kan eller får hacka lök på ett bra tag, jag skyr det även som pesten! En av de absolut tråkigaste sakerna man kan göra i köket.
En riktigt smidig grej att göra som underlättar vardagen enormt. Varesig om du som jag inte kan använda ena armen, precis har fått barn, kanske har ett barn som inte kan med att se minsta lilla lökbit (har haft en son som enligt honom själv var otroligt allergisk mot lök, så jag vet hur det är…) eller bara vill vara snäll mot ditt framtida jag så är det här en riktigt bra grej att göra.
Några tips på vägen:
-Gör det inte med nytvättat hår. Jag luktade lök i flera dagar😂
-Huset kommer också att lukta lök en stund framöver, slå på fläkten eller vädra ordentligt!
-Löken behöver inte skalas, när den svalnat pressar du bara ur den ur skalet. Lätt som en plätt. Samma sak med vitlöken.
-Täck formen ordentligt med folie.
-Du kan göra det här med hur många kilo lök och vitlök du orkar. Jag började med 1 kg lök och två hela vitlökar. Men ångrar att jag inte tog dubbla mängden på direkten.
-Muffinsformar i silikon är perfekt att frysa in dom i. Tag ur lökbasen och lägg dom i en burk eller zip-påse och förvara i frysen.
Jag skulle säga att en puck med lökbas är ungefär detsamma som en lök och ett gäng vitlöksklyftor.
Har man inget problem med att dra fram skärbräda och kniv, svära över lökskal som sitter hårdare än etiketten på en gurkburk och låta mascaran rinna i svarta stråk över kinden. Hacka löken i för stora bitar för ditt lite kinkiga barn så den vägrar äta maten du lagt hela din själ i att laga. Ja då är inte det här tipset för dig. Gör du som du alltid gjort.
Men det här är något jag garanterat kommer fortsätta att göra!
Lökbas med lök och vitlök:
1 kg vitlök
2 hela vitlökar
salt
Skär bort toppen och botten på lökarna. Ställ dom i en ugnsfast form. Skär bort botten på vitlöken och dela hela vitlöken i klyftor utan att skala den helt. Fördela detta över formen.
Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och baka i ugnen på 200°C i ca 2 timmar. Detta beror såklart på hur stor lök du använder.
Efter ca 2 timmar, tag ur löken ur ugnen och tag av folien. Låt svalna helt.
Pressa sedan lök ovh vitlök ur skalet direkt ned i en mixer. Jag fick lite vätska i botten på formen som jag också hällde i. Salta.
Mixa helt slätt och ha sedan upp i muffinsformar av silicon. Frys in och ha sedan upp i burk med tätslutande lock eller i zip-påsar.
Låt tina i kylen, eller lägg direkt i köttfärsen, soppan, grytan eller vad du ska laga.
Jag har även lagat en hel del mat som vi har färdig i frysen. Ett par omgångar tacogratäng tillexempel!