Hemgjord pepparkaksgranola

Hemgjord pepparkaksgranola, ett riktigt gott och juligt alternativ att toppa frukosten med så här i december.
Själv har jag ätit den i min skål där jag blandar naturell yoghurt och kefir. Den smaksätter jag med lite kanel för extra julig smak. Sen åker tärnade bitar av äpple ner i yoghurten och sist toppar jag med min granola.

Det är lätt hänt att hamna ur de vanliga vanorna och rutinerna under december.
Då brukar jag tänka att det är extra viktigt att tillföra sådant mage och kropp mår bra av när man kan.
Yoghurt och kefir innehåller levande bakteriekulturer som kan göra att din mage och tarmar blir lyckligare och mer balanserade. Vilket också kan ha påverkan på din matsmältning. Så jag tycker absolut det är en bra start på dagen så här i juletid.

Toppa den sedan med en god granola -som den här med smak av pepparkaka. I granolan hittar du både kokosflingor, chiafrön, havregryn, hasselnötter och torkade tranbär. Men du kan såklart ha i sånt du gillar allra bäst!
Det här med sötning i granola är ju alltid ett litet känsligt ämne. Socker är ju socker. Oavsett om det kommer från frukt, honung eller från helt vanligt strösocker. Kroppen kan inte känna någon skillnad.
Jag testade att mixa dadlar, lite vatten och olja till en dadelkaramell och hällde över granolan. Det blev precis lagom sött enligt min mening.
Hemgjord pepparkaksgranola:
10 urkärnade dadlar
3 msk olja
vatten
ca 2 msk pepparkakskrydda
6 dl havregryn
3/4 dl chiafrön
1 nypa salt
100 g hasselnötter
2 dl torkade tranbär/russin
2 dl kokosflingor
Lägg dadlar och olja i en mixer. Tillsätt lite vatten, ett par matskedar ungefär. Börja mixa. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en trögflytande, helt mixad dadelkaramell. Hur mycket vatten du behöver tillsätta beror lite på dadlarna. Mixa i pepparkakskryddan.
Blanda havregryn, chiafrön och salt i en bunke. Ha i dadelkaramellen och rör om ordentligt. Använd gärna händerna.
Ha upp på en plåt och fördela granolan jämnt. Baka på 180°C i 30 minuter.
Hacka undertiden hasselnötterna grovt. När du bakat granolan i 30 minuter, tag ut den och blanda i hasselnötterna.
Baka i cirka 10 minuter till.
Säng sedan av ugnen, sätt ugnsluckan lite på glänt och låt granolan svalna helt. Gärna över natten.
Tillsätt sedan torkade tranbär/russin och kokosflingor. Ha upp i en burk och njut!
Det här är min favoritburk som jag alltid har granola i. Snygg, praktisk och till ett himla bra pris!
En lite mer klassisk frukost i juletid är ju risgrynsgröten. Här hittar ni mitt bästa recept!
