ANNONS

Ugnsbakade, fyllda sötpotatisar

I annonssamarbete med Boxholms Ost

ugnsbakad sötpotatis ost boxholm

Hemma hos oss är sötpotatis en riktig favoritråvara. Antagligen för att den är så allsidig. Och passar att göra många olika rätter av. Men en som vi alla gillar riktigt mycket är att fylla den med något gott och sedan ugnsbaka den. Ibland känns det som om man bara lagar samma vardagsmat om och om igen. Då är det kul att komma på något nytt, som faktiskt inte alls tar speciellt lång tid att göra. Men som är något helt annat än korv och makaroner. Även om det inte är något fel på det heller.

Idag har jag gjort fylld sötpotatis som ugnsbakats med Boxholms Fänkål & Dillfrö.

En ost som lanserades hösten 2018 och är smaksatt av stjärnkocken Johan Backéus, som 2017 tog hem titeln som Årets Kock. Jag gillar verkligen smaksatta ostar, för de kan lyfta vilken halvtråkig maträtt som helst. Testa att använda den nästa gång du gör en potatisgratäng, eller varför inte i pastasåsen. Det gör verkligen skillnad, men är ett riktigt enkelt knep att ta till! Om man nu inte bara vill ta ett par skivor av osten och lägga på smörgåsen, för den passar utmärkt till det också! Eller på ostbrickan, eller som små tilltugg. Ja ni förstår, det är en ost som har otroligt många användningsområden.

ugnsbakad sötpotatis ost boxholm

Efter jul och nyår brukar de flesta av oss vara sugna på lite lättsammare mat och då är det här receptet perfekt! Själva fyllningen består av stora vita bönor och Boxholms Dill & Fänkål. Och sötpotatisarna gå fint att äta precis som de är, med en god sallad till. Annars är de ett fint tillbehör till korv eller varför inte köttfärsbiffar? Men så här efter storhelgerna känns det helt lagom att bara göra en sallad till!
Jag gillar att använda vita bönor i min matlagning. De har inte speciellt mycket smak, men tillför en krämighet och ett fint tillskott av protein. Alltså perfekt att laga till den som fått för sig att bönor inte är deras grej. Jag tar alltid helt vanliga på tetra, det är lätt och smidigt! Eftersom bönorna i sig är så neutrala, men har massa bra andra egenskaper passar det perfekt att använda en smaksatt ost här. Det lyfter verkligen hela rätten!
ugnsbakad sötpotatis ost boxholm
För att lyxa till mina fyllda sötpotatisar lite så här i vintermörkret har jag toppat dom med gräddfil, krasse och granatäpplekärnor. Osten i sig har smaktoner av umami, en fin sälta och syrlighet. Och såklart smak av dill och fänkål.  Jag gillar texturen i granatäpplekärnorna, det ger lite tuggmotstånd!
Ugnsbakade, fyllda sötpotatisar med Boxholms Dill & Fänkål:
4 sötpotatisar i samma storlek
olivolja
salt
ca 230 g stora vita bönor (på tetra)
2 dl riven Boxholm Dill & Fänkål
krasse
salt
olja
topping:
1 dl gräddfil
1 granatäpple
krasse
Skölj sötpotatisarna och dela dem sedan på längden. Lägg på en ugnsfast form med snittytan uppåt. Nagga potatisen med en gaffel. Ringla olja över och strö över lite salt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 20 minuter eller tills de mjuknat. Det beror helt på hur stora potatisar du valt.
Häll av och skölj de vita bönorna noga. Mosa med en gaffel, tillsätt ost, krasse salt och lite olja. Blanda till en slät röra.
Tag ut de varma potatisarna. Tag en gaffel och rispa lätt i varje potatis, så att potatisen och fyllningen sedan blandas lite. Lägg på fyllning på varje potatis så det täcker hela snittytan. Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Tag ut ur ugnen och ringla sedan gräddfil över de varma potatisarna. Toppa med granatäpplekärnor och krasse.
Servera till en stor härlig sallad!
 
Är du nyfiken och vill läsa mer om Boxholms samarbete med Årets Kock och alla deras goda ostar kan du göra det här!
Gillar ni sötpotatis? Bad brukar ni isåfall göra med den?

1
Kommentera

Snickerskakor med jordnötter

aka jordsnötter snickers
God morgon lördag!!
Idag tänkte jag bjuda på ett fint litet recept på småkakor. Nämligen snickerskakor. Alltså dom här blev verkligen så goda. Grundreceptet är samma som jag använder till centerkakor. Men istället för centerchoklad så hade jag i små snickersbitar. Och toppade med choklad. Och jordnötter. Som en dröm! Ja om man inte är jordnötsallergiker. Då är det kanske mer av en mardröm och jag rekommenderar dig starkt att hålla dig till centerkakor. Eller klassiska hallongrottor.
aka jordsnötter snickers
Inatt har Axel haft en kompis sovit här och som vanligt vaknas det alltid lite tidigare än jag önskar. Som om dom inte vill sova bort möjligheten till att få umgås. Först vaknade jag av ljudet från små fötter som tassad mot golvet, toaletter som spolades. Sedan tysta röster som pratade inifrån Axels rum. Och då var jag så vaken att det inte var någon idé att försöka somna om. Så det var bara att ge upp och gå ner till de nu tv-spelande barnen. Nu ligger jag i soffan och jobbar med musik i lurarna för att stänga ute (o)ljuder från kidsen.aka jordsnötter snickers
Vi har ännu en helt oplanerad helg. Det är så otroligt skönt. Axel ska börja på freerunning imorgon och vi har lovat att åka skridskor och pulka under helgen, och fika hos vänner. Lite träning för oss båda ska hinnas med också. Men annars, noll planer. Så fint. Jag ska ladda upp med frisk luft och sömn.aka jordsnötter snickersJag har sagt det förut, jag är verkligen en småkaksmänniska. Går jag på café väljer jag i stort sett aldrig en bulle, tårtbit eller en bakelse. Kanske att jag väljer en biskvi eller dammsugare. Men ni hittar mig med största sannolikhet med någon form av kaka. Som milanostänger, alltså det är nog min favorit. Det måste jag baka någon dag.
Idag blev det ju onekligen en lite mer lyxig småkaka. Men det är man faktiskt värd ibland. Eller hur?
Jag tog en påse med snickers bites. De passade perfekt att stoppa i kakorna. Men man kan såklart även skära småbitar av vanlig snickers också.
Snickerskakor, ca 26 st:
100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
ca 1/2 dl hackade jordnötter
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 snickers bites (1 påse)
hackade jordnötter
smält choklad  till dekoration
Blanda smör och de båda sockersorterna tills allt blandats väl. tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Tryck i en snickers bite i varje kaka. Grädda i 175°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt.
Smält chokladen och ringla över kakorna. Toppa med hackade nötter.
 
Vilken är din favoritkaka?

2
Kommentera

Fredagstankar: Köksstolar

inlägget innehåller annonslänkar 

ellos stol linneas skafferi kök

  Stol

Hej och glad fredag!
Jag sitter och jobbar undan det sista för att kunna ta helg. Så härligt!  Men jag har en sak jag funderat över den sista tiden. Och det är att vi behöver köpa nya köksstolar. De vi har nu har liksom bara fått hänga med sen vi flyttade hit. Kändes ingen mening med att lägga pengar på nya stolar medan barnen var så små.
linneas skafferi kök köksstolar
Så här ser det ut i köket idag. De svarta stolarna passar verkligen inte in och är lite, lite höga till bordet. Vi har länge pratat om att köpa ett runt köksbord och så i somras sprang jag på ett vitmålat, runt bord för 250kr! Som hittat! Min plan är att slipa bort den vita färgen från själva bordsskivan, behandla den med något men sedan ha den trären. Och sedan måla underredet i något. Kanske blir det vitt. Eller så blir det någon annan nyans. Vi får se. Men vi blev väldigt nöjda med det runda formatet. Det gav mer luft i köket. Jag tänkte även byta ut alla knoppar på köksluckorna här under vintern. Frågan är bara till vilka? Har ni några bra tips?
Just nu är jag så otroligt trött på allt det vita så jag känner att det vore skönt att få in lite olika trästrukturer. Och tror att bordet skulle bli riktigt bra med någon annan yta än vit. Men. då är ju frågan vilka slags stolar vi ska ha till. Vi spenderar väldigt mycket tid i köket, så ett måste är att dom ska vara riktigt bekväma.
Ska vi satsa på en typ pinnstolsmodell som på bilden ovan?
kök, köksstolar, ellos
Eller kommer jag tröttna på det? Och hellre vilja ha en mer klädd stol? De här stolarna från Ellos ser riktigt sköna ut Och jag gillar kombinationen av färg på ben och stol.

Hur länge kommer sammetsstolen leva kvar? Jag tycker ofta de stolarna är väldigt bekväma och fortfarande snygga. Men vad tycker jag om ett år? Har vi tröttnat då?
Men sen kan jag tycka att det är sjukt snyggt när man mixar olika slags stolar, frågan är bara om vi har för litet köksbord för att det ska vara snyggt? Och hur jag skulle få med mig Sebastian på det..
Kom gärna med tankar och idéer. Kanske vet du någon sjukt snygg stol som skulle passa oss?
Här ser fredagen ut att bjuda på strålande sol! Så tänkte få med mig den där lite lata 4-åringen och den snarkande hunden på en promenad. Sedan ska vi sätta en pizzadeg, vänta in Axel och en kompis som kommer från skolan, äta lite gott mellanmål (tror det blir fruktsallad och kvarg idag!) och sedan väntar ett lite härlig fredagsträning. En bättre fredag om  ni frågar mig. Just ja, jag har ju dragit igång en tvätt också. Och har mängder av tvätt att ta reda på. Men det kanske får vänta tills i morgon, så slipper jag sabba fredagskänslan med tvätt 😉
Hoppas ni alla frå en finfin fredag <3
 
 

1
Kommentera

Cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting

cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting
Från början, när allt var nytt och outforskat här på Linnéas Skafferi. Då bakade jag för att det var ren och skär avkoppling. Det var ett sätt att få utlopp för kreativitiet och ideér. Och då för mer än 10 år sedan, då skulle man baka cupcakes. För det var den nya stora trenden här i Sverige. Jag hade stora drömmar om att starta en webshop som sålde alla tillbehör man behövde ha för att förverkliga sina drömmar om tjusiga tårtor och spektakulära cupcakes. Hade jag varit lite mer av en doer och lite mindre av en drömmare hade det säkert blivit av. Men vem vet hur mitt liv skulle ha blivit då?
Med åren har bakandet blivit en del av arbetet och fyller inte riktigt samma avkopplande funktion som tidigare. Behöver jag ta en paus och få utlopp för saker och ting åker jag till gymmet idag. Men så här om dagen, när jag hade p4 Västmanland på besök, då tänkte jag att vi skulle baka med rotfrukter och vi slängde ihop lite cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting. Och vet ni, det var så kul!
cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting
Det var kul att spritsa, att dekorera och sen var det även gott att äta. Vilket också är en viktig del, såklart. Men det kändes fint, att något som under ganska många år ändå känts som ett måste (för jag vet att ni gärna vill ha ett recept på något sött då och då) faktiskt var riktigt kul igen! Jag hoppas känslan håller i sig. För det ÄR kul att baka!
cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting
Rotsaker är fortfarande i säsong och man kan utan problem hitta Svenska, ekologiska rödbetor i mataffären. Vi är kanske inte supervana att baka med just rödbetor här i Sverige. Men det blir otroligt saftigt och gott!
cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting
Det här receptet är egentligen en variant av mina morotsmuffins. Där jag helt enkelt bara bytt ut de rivna morötterna mot rivna rödbetor. Och istället för den klassiska frostingen man brukar ha på morotskaka hade jag vit chokladfrosting. Och Det blev bara så gott!
Cupcakes med rödbetor och vit chokladfrosting:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl hasselnötsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
ca 3-4 dl rivna rödbetor (eller morötter)
Smält smöret och låt det svalna. Vispa undertiden ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Skala och riv rödbetorna/morötterna. Blanda samman alla ingredienser med en slickepott.
Ställ ut formar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i ca 15 minuter eller tills de är helt klara.
150 g vit choklad
50 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
150 g färskost
Smält den vita chokladen i ett vattenbad och låt den sedan svalna något. Vispa samman smör och florsocker, tillsätt sedan chokladen, lite i taget.
Ha sist i färskosten och rör till en jämn smidig kräm. Låt gärna stå svalt 30 minuter innan du spritsar dina cupcakes.
Jag dekorerade mina cupcakes med finhackade pistagenötter.

1
Kommentera

Lax i vitlökssås

snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Hej och glad onsdag vänner!
Här började vi dagen med -16 grader ute och ett vatten som frös under morgonen. Men det var snabbt fixat så sen kunde morgonen rulla på som vanligt. Förutom att jag glömde Isacs termobyxor hemma, så när vi lämnat Axel vid skolan var det bara att vända hem igen. Ibland är livet bra härligt. Men jag hade som tur var ingen speciell tid att passa, så behövde inte bli stressad ändå.
Idag tänkte jag bjuda på ett recept som kanske underlättar i din vardag. Och gör dig  mindre stressad. Nämligen lax i vitlökssås. En middag du lagar på cirka 20 minuter. Vad säger ni om det va?
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Det finns faktiskt en hel del vardagsmat som är riktigt lättlagad. Som inte tar lång tid att göra och ändå är från grunden. Nästa gång jag lagar detta ska jag klocka, men tror helt ärligt att det inte tog mer än 20 minuter. Dessutom lagas lax och sås i samma stekpanna. Vilket gör att det inte blir så mycket disk heller.
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Jag vet att ni är många som gillar min lax i citronsås. Det här receptet påminner om det, men istället för att tillaga allt i ugnen gör du det i en och samma stekpanna.
Såsen till min lax har jag valt att smaksätta med vitlök och örter. Jag tog av vad för frysta örter jag hade hemma. Det är så smidigt att ha frysta örter hemma. Då kan man lätt piffa upp vilken tråkig sås som helst! Hur vitlöksstark man vill ha sin mat kan man ju anpassa efter vilka som ska äta. Jag tog en medelstor vitlöksklyfta och det gav precis lagom med smak för oss. Men gillar ni vitlök är det bara att ösa på 🙂
När man gör såser helt baserade på creme fraiche kan det vara gott att ha en liten skvätt grädde för att ta udden av syran.
 
Lax i vitlökssås:
4 laxfiléer
1 msk dill
1 msk gräslök
1 msk persilja
salt & svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1/2 buljongtärning
3 dl creme fraiche (jag brukar ta 15%)
1 msk grädde
Klappa laxen helt torr med lite papper. Tag lite av örterna och strö över laxen, tillsammans med salt och peppar.
Stek laxen i en stekpanna med lite olja. Cirka 2 minuter per sida. Lag ur laxen ur stekpannan. Finhacka vitlöken och stek den mjuk på medelvärme. Se till att inte vitlöken bränns vid. Ha på buljong, creme fraiche, grädde och resterande örter. Låt koka upp. Lägg i laxfiléerna och låt allt koka ett par minuter tills laxen är klar. Smaka av såsen med lite salt och peppar.
 
Ät med råris och grönsaker. Enkel och god vardagsmat!

10
Kommentera