Fiskgratäng

fiskgratäng
Hej vänner!
Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en riktigt ärtig fiskgratäng. Smarrigt va?
Jag skulle egentligen, i skrivande stund, varit i Stockholm på en jättespännande dag. Med vinprovning och massa annat skoj. Men medan jag höll på att göra mig iordning i morse kände jag hur jag blev mer och mer förkyld. Och när jag lämnat pojkarna på förskolan var jag helt slut och matt. Så det var bara att sätta sig i bilen och åka hem, kasta av sig jeansen, hoppa i mjukisbyxor och raggsockor och krypa ner i soffan istället.
Så nu sitter jag här under en filt, fryser och snorar och försöker jobba, istället för att vara i väg på kurs och lära mig massor om mat och vin i kombination. Surt sa räven. Men vi får hoppas att det blir fler gånger.
fisk i ugn
 
Jag är fortfarande lite fascinerad över att fisk i ugn är det mest sökta här på bloggen. Och då speciellt det här smarriga receptet. En enkel torsk i ugn med supergod sås till.
När jag gjorde den här fiskgratängen hade jag lite samma tänkt. Vit fisk i botten, en enkel sås på crème fraîche och massa goda smaker ovanpå. Men så ett gott mos runt om. Sen är det bara att ställa in allt i ugnen och efter 20 minuter var det klart. Himla smidig vardagsmat om ni frågar mig. Sen tycker jag det är lättare att få pojkarna att äta av allt, om det serveras i samma form. Annars kan det lätt låta:
-Nej jag vill inte ha sånt där grönt mos mamma! från Axel
Men är allt ihop från början brukar han inte knorra.
Jag gör sällan, eller faktiskt aldrig vanligt potatismos. Utan äter vi mos blir det på blomkål eller broccoli. Det är så smidigt, går superfort och är jättegott! Och man får i sig massor av nyttigheter istället för kletiga stärkelser som det blir med potatismos.
Till just det här receptet blev det en blandning på både blomkål och broccoli. Mums, mums!!
Fiskgratäng med broccoli och blomkålsmos:
800 g vit fisk
3 dl creme fraiche
2 msk hummerfond (TIPS: jag hade bara grönsaksfond hemma, men hade i en klick kaviar och det gick toppenbra!)
1 msk hackad dill eller persilja
ett par skvättar fisksås
1 msk citronsaft
salt & peppar
800 g fryst blomkål/broccolo
1 äggula
1 dl riven vällagrad ost
salt & peppar
Placera fisken i mitten av en ugnsfast form. Blanda samman crème fraîche, fond, örter, fisksås, citron salt och peppar.
Koka broccoli och blomkål enligt anvisningarna på fröpackningen. Häll av allt kokvatten och låt ånga av en liten stund. Ha sedan i äggula, ost, salt & peppar. Mixa till ett slätt mos med hjälp av en stavmixer. Fördela moset runt om fisken. Häll sedan på såsen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter på 200°C.
Servera med kokta ärtor och lite grön sallad.
bild:Linnéa Seidel

4
Kommentera

Riskakor

riskakor
 
Jag är en riktigt mellanmålsmänniska (låter mycket bättre att säga så än att jag älskar att småäta..). Och en av mina favoriter, förutom smoothie när det kommer det mellis, är riskakor. Eller majskakor. tunna, spröda och gärna redan smaksatta med en gnutta salt. Gah, jag skulle kunna äta ihjäl mig!
Det är en av de få grejerna jag gillar med att träna på kvällen. Det är att jag med gott samvete kan krypa upp i soffan efteråt med ett par goda ris eller majskakor och en stor mugg te. Vardagslyx i sin renaste form.
Jag har verkligen försökt att begränsa mitt småätande. Det blir lätt något här och något där. Så mycket bättre blir det om man gör något lite mer ordentligt av det. På fredagarna när jag och grabbarna är lediga kan vi äta en liten lättare frukost och sedan fika lite riskakor med goda pålägg i 10-tiden.
En solklar favorit är riskaka med ett lager bregott och några blad färska örter. Så enkelt med såå gott. Är jag mer hungrig är det fint att dra på ett lager jordnötssmör. Massor av energi och gott är det!
Här kommer mina tre favoritpålägg:
Riskaka med smör och örter:
Bred ett tunt lager bregott på riskakan. Lägg på ett par blad färska örter och gärna en tomatskiva, tomat och basilika är ju ett erkänt bra par! Toppa med några ärtskott. ÄT!
Riskaka med avokado:

Mosa ett par skivor avokado och bred ut på en riskaka, toppa med något grönt som ärtskott, krasse eller liknande. Pressa lite lime eller citron över. ÄT!
Riskaka med jordnötssmör:
Tag en bra burk med jordnötssmör. Inget tillsatt socker och annat tjafs. Bara mixade jordnötter, jag brukar köra på en ekologisk variant. Bred ett rejält lager jordnötssmör på riskakan och ät direkt!
Vad har du helst på riskakor/majskakor?
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Smoothie

mellis
Världens bästa frukost och mellis: smoothie!
 
Nu är påsklovsveckan över och allt återgår till vardagen igen tills nästa ledighet. Och nästa ledighet blir om exakt 31 dagar då vi åker till Cypern en vecka. Vi hade tänkt att hålla oss hemma i vår då vi har så mycket jobb båda två och eftersom vi antagligen åker till Spanien i höst. Men vi kände både jag och Sebastian att det var välbehövligt med en veckas sol och bad för hela familjen. Så i början på maj drar jag och mina grabbar till Limassol. Jag har inte varit där på 14 år, så ska bli kul att åka tillbaka.
smoothie
När man är hemma och ledig tycker jag det är fullt sjå att hinna med alla dagens måltider! Pojkarna äter ju alltid frukost, lunch och mellis på förskolan, så när man är hemma och ledig blir det att spendera mer tid i köket.
Smoothie måste ju vara världens bästa uppfinning! Ett perfekt sätt att få i barnen mer frukt och grönsaker om dom är lite kinkiga på det. Det är enkelt att göra i ordning och passar perfekt som både frukost och mellis.
Det finns ju lika många varianter på smoothie som det finns smoothiedrickare. Och alla har ju sin favorit. Men den här varianten brukar gå himla bra hem hos barnen. Jag brukar ha lite nypon, blåbär eller lingonpulver i. Bra med lite extra vitaminer sådär.
Barnens bästa smoothie:
1 mogen avokado
1 banan
150 g blåbär och hallon
2 dl fet yoghurt
ca 2 dl valfri mjölk (jag brukar använda havremjölk)
ev 1/2- 1 msk valfritt bärpulver
Mixa avokado, banan, bär och yoghurt i en tillbringare. Tillsätt mjölk tills du får önskad konsistens. Blanda i lite valfritt bärpulver.
Servera i små glas med fina sugrör.

2
Kommentera

Snickerskladdkaka

snickerskladdkaka
 
Idag tar jag och bjuder på en kär gammal favorit idag, nämligen snickerkladdkaka. Igår var vi på bröllop, jag stod för bröllopstårtan, ni hittar bild på Instagram och Sebastian fotograferade. Ett himla bra team är vi, jag och min oäkta man.
När tårtan var serverad kunde jag slappna av lite och festen drog igång rejält. Så idag känner jag att en rejäl bit snickerskladdkaka skulle sitta fint!
Kladdkaka är ju gott som det är, men att göra en snickerkladdkaka av det hela är som att ta det hela ett steg längre liksom. Lite sötare, lite mastigare och väldigt mycket godare. Har ni inte testat tycker jag absolut att ni skall göra det så fort ni får tillfälle!
Nu ska vi strax vinka av syster och svåger som far tillbaka till Berlin efter en veckas påskledighet här hemma i Sverige.
 
Snickerskladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
1 rör center-choklad
ca 150 g salta jordnötter
200 g choklad (jag tog 150 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad)
1/2 dl grädde
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao och vanilj. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form, ha i smeten och tryck i center-chokladen och grädda i 180 °C i ca 20 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
Värm grädden i en kastrull. Finhacka chokladen och ha allt i den varma grädden. Rör tills all choklad smält och du har en glansig smet. Grovhacka jordnötterna och strö dem över kladdkakan. Bred sedan chokladganachen över nötterna. Ställ kallt så allt stelnar. Tag fram snickerskladdkakan en stund innan den skall serveras så den inte är kylskåpskall. Skopa upp en rejäl skopa god vaniljglass och ha till.
 
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Potatissallad

potatissallad-3
 
Här skiner solen från en klarblå himmel, fåglarna kvittrar, gruset sopas upp längs alla vägar och grannarna har satt upp studsmattan. Är inte det vårtecken så säg!? Jag antar att när Axel sett att det har blivit studsmattesäsong är det bara att sätta upp vår med. Jag som svor på att vi aldrig skulle ha något så gräsligt fult i vår trädgård fick ge med mig tillslut.
Här om dagen gjorde jag en liten kylskåpsrensning och av det blev det en enkel potaissallad. Sallader över lag är ju perfekta rätter att göra av sådant man har i kylen som börjar bli dags att äta upp. Och så här när grillsäsongen står för dörren kan man inte få nog med recept på goda tillbehör.
Jag plockade som sagt ihop av vad som fanns hemma. Jag hade ganska mycket rester kvar efter ett fotojobb jag gjorde tidigare i veckan och det fick liksom bli en grund i potatissalladen, det blev himla gott! När jag köper potatis brukar jag försöka köpa ekologisk potatis då känns det bättre att ha skalet kvar, som jag har i den här potatissalladen. Halva grejen med att sno ihop en snabb middag är ju just att den ska gå snabbt att göra. Behöver man inte skala potatisen spar man ju in massor av tid! Ännu bättre är ju att använda redan kokt, kall potatis till potatissalladen, då går det ju ännu fortare 🙂
Potatissallad:
ca 10 medelstora potatisar
2, 5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk kapris
1 rödlök
1 msk dijonsenap
100 g kokt haricot verts
5 kokta gröna sparrisar
15 körsbärstomater
1/2 kruka basilika
salt & peppar
Koka potatisen och låt den svalna.
Blanda creme fraîche och majonnäs. Skala och hacka rödlök och kapris. Rör ned det tillsammans med senap i crème fraichen. Skär ner sparris och bönor i mindre bitar.
Blanda ihop sparris, bönor, tomater, hackad basilika och potatis skuren i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar.
Snabbt och gott!

0
Kommentera