Sparrissallad med pocherat ägg

 
 
sparrissallad
 
Som jag önskar att våren vore lite mer på gång än vad den är just nu. Jag drömmer om att börja peta ner små frön i jorden, dricka kaffe ute i solen och se gräsmattan sakta bli grön igen. Men igår kom det massor med snö som åter igen gjorde hela världen vit här där jag bor och just nu känns våren så långt bort.
Men då får man pigga upp sig med lite härlig vårfräsch mat istället! Vad sägs om en sparrssallad med pocherat ägg och örtmajonnäs? Perfekt som förrätt till påskens middagar, eller tillsammans med lite gravad lax blir det en fin, lättare lunch.
 
sparrissallad-3
 
Att pochera ägg kan vid första anblick kännas lite skrämmande och svårt. Men det är himla enkelt egentligen. Fast känner man i alla fall att det inte är ens grej, ja då kan man servera vanligt kokt ägg till istället.
Det finns lika många sätt att pochera ägg på som det finns kockar på, men så här gör jag:
1 ägg
2 tsk ättika
vatten
salt
Häll upp ett egg i en kopp. Ha i en nästan två tsk ättika. Det kommer nu att bildas som en vit hinna runt äggulan i äggvitan. Detta hjälper ägget att hålla ihop när det sänks ned i det varma vattnet. Häll riktigt med vatten i en kastrull. Tillsätt salt.
Låt allt koka upp. Stäng av värmen och gör med hjälp av ev visp en virvel i vattnet. Låt ägget försiktigt glida ner i det varma vattnet och sjud ägget  i cirka tre minuter. Tag upp ägget med hjälp av en hålslev och lägg det i kallt vatten.
 
Efter att ha provat att göra egen majonnäs är det få som går tillbaka och köper färdiggjord. Det blir ju så mycket godare att göra egen. Och det är enklare än du tror. Här har jag listat några tips på vägen hur man enklast lyckas med hemgjord majonnäs/aioli
Örtmajonnäs:
1 helt ägg
1 1/2 tsk dijonsenap
salt
1 msk citronsaft
2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)
finhackade örter (t ex persilja, dill, gräslök, basilika)
Lägg ägg, salt, citronsaft och olja i en hög bunke, t ex ett litermått. Sätt stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig majonnäs bildas. Tillsätt finhackade örter. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap.
Passar perfekt till våriga sallader eller en god köttbit!

0
Kommentera

Linnéas Skafferi på Instagram

Skärmavbild 2016-03-08 kl. 13.44.25 Skärmavbild 2016-03-08 kl. 13.43.53
 
Jag hoppas ni alla har en fin tisdag! Tänkte mest kika in och säga att ni vet väl att ni även kan följa mig på Istagram? Där får man komma med lite bakom kulisserna på Linnéas Skafferi. Ni blir påminda om när det finns nya inlägg på bloggen, men får också en liten större inblick i mitt liv, med barnen och vad jag pysslar med om dagarna. Så kika gärna in på Instagram och följ mig.
Sen letar jag ju alltid efter nys inspirerande instagramkonton och bloggar att följa. Har du några tips? Vilka är dina favoriter? Kommentera gärna!
Nu önskar jag er alla en fortsatt härlig tisdag!
 
 

0
Kommentera

Äggtider

ägg
I år infaller påsken riktigt tidigt, redan om två veckor går vi in i påskveckan. Vilket betyder att det är hög tid att börja fundera kring mat, godsaker och framförallt ägg!
Har du koll på hur du vill ha dina ägg? Löskokta, lite sådär medium eller med en gula som kokats snustorr? På bilden här nedan har jag kokat fyra olika ägg. Första kokade två minuter, nästa, fyra minuter, ägget efter det kokade jag i sex minuter och avslutade med ett ägg som kokats i sju minuter.
Jag brukar alltid lägga äggen i kallt vatten och låta det koka upp. När vattnet precis börjar småkoka sänker jag värmen så äggen inte stormkokar. Efter lite drygt fem minuter brukar jag ta ur mina ägg och sedan låta resten av familjens ägg koka någon stund till. Då blir alla nöjda med sina ägg i vår familj.
Efter att nu fått köket fullt av ägg efter allt kokande blev det ägg till lunch. Strödde lite flingsalt och nyklippt krasse över äggen. Så vårigt, fräscht och gott. Ett perfekt litet påskjut mellanmål eller varför inte som en enkel förrätt till påskmiddagen. Ett lagom kokt ägg, på en bädd av grönt med salt och krasse över. I det enkla bor det vackra, eller hur är det man säger?
koktider ägg

0
Kommentera

Veckans mat

Långkok
Söndagen är här i full fart och det är dags att fundera över vad vi skall äta i den kommande veckan. Ett tips för att spara lite tid dagar när man har det lite stressigt efter jobbet är ju att laga maten kvällen innan. Som det här långkoket i lergryta. Perfekt att göra iordning redan på söndagen och sedan bara värma på på måndagen. Eller så kör man den i sin ckrock pot om man nu är en lycklig ägare av en sådan. Det var en Instagramföljare som skrev att det här var en av hennes favoritgrytor och jag tycker den är väl värd att komma fram i ljuset igen!
fiskpinnar
Hemma hos oss blir det fisk en till två gånger i veckan. Oftast blir det någon variant av snabb fisk i ugn. Men ibland, när jag har någon mer stund på mig att fixa kvällsmaten kan det bli hemgjorda fiskpinnar. En storfavorit hos barnen!
tortillapizza
Tortillapizzor är min räddare i nöden! Jag har alltid en förpackning tortillabröd hemma och har man bara lite ost i kylen kan man få till ett par smarriga pizzor i ett nafs! De här tortillapizzorna är matiga och väldigt mättande tack vare köttfärsen. En klar favorit hemma hos oss!
pasta med köttfärsås
Svårt att få i resten av familjen grönsaker, bönor och linser? testa att göra den här köttfärsåsen som innehåller både köttfärs, linser och morötter. Servera bönpasta till och alla har fått i sog massor av nyttigheter utan att ens reflektera över det!
beer can chicken
 
Februari har blivit mars och nog har man lite vårkänslor allt? Det liksom luktar lite vår ute, i alla fall här där jag bor. Och med våren kommer ju också ett begär att damma av grillen efter vintervilan.
Beer can chicken blev ju ruskigt populärt här ett år. Jag förstår varför. Galet god, mör kyckling som sakta tillagats på grillen. Vad kan bli fel med det? Har man inte tagit fram grillen går det bra att göra i ugnen också!
chokladskålar-2
 
Slutet gott, allting gott. Veckans mat är planerad men vi vill väl ändå avsluta veckan med något gott? Testa att göra de här chokladskålarna och fyll med en god fruktsallad. Lyxigt och gott!

0
Kommentera

Stek med örtsalsa

stek-2
En klassisk söndagsstek är  aldrig fel. Men jag kan inte göra det lika bra som mormor gör. Söndagsstek med brunsås, potatis och lingon. Det smakar liksom inte lika bra när jag gör det hemma.
Så då blir det inte av. Istället blir det stek på lite annat vis. Som här, där den serveras kall, skuren i tunna skivor och med en örtsalsa till. Himla vårfräscht och gott! Jag hade en bit kött på 1,4 kg och det blev hur mycket mat som helst. Perfekt till vårens bufféer.
Jag har dragit ner på köttkonsumtionen väldigt mycket hemma. Så när vi äter kött vill jag att det skall vara av bra kvalité, helst eko och gärna närproducerat. Det köttstycket är det sista jag har kvar i frysen efter att vi köpte kött från en gård utanför Uppsala förra året. Alla tre kriterier uppfyllda 🙂
 
 
 
 
 
stek
 
Vilken del man använder till sin stek beror ju lite på vad man gillar och har tillgång till. Men fransyska eller varför inte en bit rostbiff brukar kunna bli bra.
Jag klappade in massor av torkade örter runt om steken innan jag körde in den i ugnen. När termometern visade 58 grader tog jag ut steken, sedan fick den vila i folie i cirka 30 minuter. Då steg den upp till 62 grader, vilket för mig är perfekt, lagom rosa. Det blir inte torrt men heller inte jätteblodigt. Jag körde steken på 125°C och det tog kanske 1 1/2-2 timmar. Har du tid så rekommenderar jag verkligen att köra på en lite lägre temp och låta det ta sin tid.
Örtstek 1,4 kg:
1,4 kg stek av nöt
torkad oregano
torkad mejram
torkad timjan
salt
svartpeppar
Klappa in alla kryddor runt om steken. Var generös och snåla inte. Stick i köttermometern i köttets bredaste del. Värm upp ugnen till 125°C. Låt steken gå tills du når 58 grader. Tag ur steken och linda in den i folie. Låt vila 30 minuter ca.
 
Örtsalsa:
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk persilja
1 liten rödlök
2 klyftor vitlök
1 citron
ca 1 1/2 olivolja
salt & peppar
Lägg de färska örterna, skalad lök och vitlök i en matbreredare och mixa. Tillsätt ca 1/2 dl olivolja. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skär det kalla köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Ringa över örtsalsan.
 
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera