Fetaostfylld köttfärslimpa

meatloaf-bacon-1

Efter en mycket jobbig sommar välkomnar jag nu hösten och hoppas på att den blir den bästa någonsin. Livet kom liksom mellan och min kära blogg har fått ligga i ide ett par månader. Men nu börjar allt falla på plats igen och det finns utrymme i mitt liv för bloggen och alla underbara läsare som fortsätter kika in här fast inget uppdaterats på så länge.

Vi tar och kickstartar igång denna termin med ett riktigt höstigt recept, nämligen köttfärslimpa. Fylld med fetaost och syrliga äppelbitar, täckt med två(!!) lager bacon. En av fördelarna när man själv står för matlagningen. Man kan helt enkelt använda hur mycket bacon man vill, eller ja tills man skäms. Efter att ha använt 280 gram hade jag täckt in min limpa två gånger om och där satte jag liksom min personliga gräns för det dagliga baconintaget.

Idag log svampgudarna mot mig när jag tog en tur genom skogen och jag skrapade ihop tillräckligt med svamp för att kunna göra en riktig kantarellsås. Årets första och kanske enda. För här lyser då de små gulingarna med sin frånvaro. Det blev en riktigt skogshuggar middag så här mitt i veckan. Köttfärslimpa, svampsås, mormors lingonsylt, morötter i ugn och broccoli. Morötterna plockade vi upp ur landet och flera av dom var så där mysigt kära och hade slingrat sig runt varandra i en riktig omfamning. Sånt gör mig lite glad att se, morotskärlek!

Köttfärslimpa:

600 g blandfärs
1 stor gul lök
2 ägg
2 små syrliga svenska äpplen
vitpeppar
salt
timjan
1 fp fetaost

280 g (2 pkt) bacon

Mosa köttfärsen med en gaffel. Finhacka löken, kärna ur äpplena och skär dem i bitar, blanda i tillsammans med äggen i färsen. Krydda rikligt med vitpeppar, salt och torkad timjan.
Bred ut färsen i en ugnsform, skär ner fetaosten i småbitar och lägg dem som en sträng i mitten. Täck över med köttfärs och forma till en lång, platt limpa. Se till att ingen liten fetaostbit sticker fram.

Klä in hela limpan med bacon, gärna två lager.

In i ugnen i 200°C i cirka 30 minuter mitt i ugnen, höj sedan gallret och öka värmen till 250°C och låt baconet bli krispigt och få färg, 5-10 minuter.

Det blev en väldigt saftig och god köttfärslimpa, inte alls så där torrt som det tyvärr kan bli ibland.

Nu hoppas jag att ni alla haft en riktigt härlig sommar och hänger med mig här på Linnéas skafferi under hösten!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram? Där ploppar det upp en hel massa bilder på vad jag har för mig om dagarna och vad som händer i mitt kök och liv. 

3
Kommentera

Frozen yogurt med hallon

 frozenyogurt-1

Här har vi haft en helt fantastisk dag med stekhet sol från en klarblå himmel. Gräsklippning, plask i vatten och en stund i solen har vi hunnit med. När jag och Axel gick in i köket för att börja med middagen sa jag till honom att oj så mycket färg du fått idag Axel. Då tittar han på sina armar och ben och säger: mm, jag är blå! Man kan ju inte annat än älska deras fantasi i alla fall!

Dagen avslutade vi på altanen i lugn och ro med lite frozen yogurt. Letar man på nätet finns det en uppsjö med varianter. I glassmaskin, utan glassmaskin, sötad med honung, sötad med socker, med eller utan bär.. Ja varianterna tar liksom aldrig slut. Jag gjorde lite på en höft. Efter vad jag hade hemma och vad jag var sugen på. Den här glassen äts med fördel när den precis är tagen ur glassmaskinen. Har du ingen glassmaskin? Gå då och köp en! Äter ni mycket glass så har du tjänat igen dom där kronorna på ett litet kick. Och vi ska inte tala om hur mycket bättre och godare hemgjord glass är mot de flesta sorter du köper i affären.

Frozen yogurt som enbart är gjord på yoghurt tycker jag lätt blir för isig, därför provade jag att ha i en skvätt grädde. Och det blev verkligen hur gott som helst!
Under våren här har jag undvikit att äta allt för mycket socker, vilket  gör att jag personligen föredrar sånt som inte är supersött. Men prova dig fram med hur söt du vill ha din glass.

Frozen yogurt, ca 4 port:

4 dl turkisk yoghurt
0.75 dl vispgrädde
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3 dl hallon (frysta eller färska)
ca 2 msk florsocker

Blanda yoghurt och grädde i en bunke. Tillsätt vanilj och hallon. Rör om väl (det gör inget om hallonen går sönder, de kommer i alla fall mosas i glassmaskinen senare). Smaka av med florsocker. (OM du inte har någon glassmaskin och använder frysta hallon, kan du röra om riktigt ordentligt nu så att hallonen fördelas jämnt och servera på direkten. Men jag tycker glassen får bättre konsistens när den åkt några varv i maskinen.)

Ha upp glassmeten i glassmaskinen och följ anvisningarna för just din maskin. Kör cirka 15-20 minuter. Ha upp i skålar eller glas och servera på direkten.

Den turkiska/grekiska yoghurten vi kan köpa här i Sverige tycker jag är lite mesig i smaken. Är det någon som vet om det finns andra märken där yoghurten liksom smakar mer?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Minitacopajer

små tacopajer gjorda i muffinsform

Ibland är det kul att göra kvällsmaten lite annorlunda. Istället för att göra min vanliga mitt-i-veckan-tacoröra blev det idag små minitacopajer, eller vad man ska kalla dom.
Hur enkelt som helst är det att göra dessa och jag kan tänka mig att de passar perfekt att servera på en buffé eller ta med på picknick! De var nästan enklast att äta med händerna, till och med snart tvåårige Axel klarade av det.

Allra godast blev det om man bredde på ett lager med tacosås och sedan strödde lite skuren ruccola över.

Minitacopajer, 12 st:

ca 500 g köttfärs
2 påsar tacokrydda, eller ännu hellre hemgjord tacokrydda
1 vitlök
1 burk á 150g majs
1 burk á 410 g black eyed bönor
5 msk tomatpuré salt

6 st tortillabröd

2 dl turkisk yoghurt
ca 300 g ost (jag använde Boxholms Havssalt & Örter, älskar verkligen deras ostar!!)

Bryn köttfärsen tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta. Tillsätt kryddblandningen och cirka 1 dl vatten. Blanda väl. Rör i majs, bönor och tomatpuré. Smaka av med lite salt.

Tag tortillabröden och dela dem i fyra lika stora bitar. Tag fram en muffinsplåt. Lägg bitarna av tortilla två och två, lite omlott så att en skål bildas i varje fördjupning. Tryck till lite med fingrarna så att skålen håller formen. Fyll med köttfärsröran, 1-2 msk i varje form var ungefär lagom.

Riv osten riktigt fint och blanda med yoghurten. Fördela detta över köttfärsen. Grädda längst ned i ugnen i 180 °C tills kanterna börjar få lite färg och det bubblar i pajerna. Passa noga så du inte bränner dem! Jag fick lite köttfärs över, perfekt att stoppa i frysen och ta fram när man snabbt behöver lunch eller middag!

Servera tacosås eller salsa och lite rucola till. Middagen är serverad!

Äts det fortfarande klassisk svensk tacos hemma hos er, eller har ni hittat på nya varianter på denna rätt?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Lax i ugn

_MG_2650
 
Laxfiléer i ugn, under ett täcke av smaksatt färskost. Kan det bli mycket enklare än så? Det här är ett recept jag ofta tar till när tiden inte riktigt räcker till på vardagarna men jag ändå vill servera bra och vällagad mat.
Det fina med det här receptet är att det finns ju en uppsjö med smaker av färskost. Så man behöver inte tröttna, då är det bara att testa en ny smak. Jag brukar för det mesta ha ett par burkar i kylen då jag tycker att smaksatt färskost är ypperligt bra som smaksättare i allt från gratänger till att bara ha på en smörgås.
Det absolut viktigaste i det här receptet är att använda god kvalité på fisken. Betalar man 39.90 för ett 4-pack styckefrysta laxfiléer så smakar de därefter för det mesta.
Jag brukar inte tänka att vi ska äta fisk minst en gång i veckan, jag gillar fisk och tycker därför inte det är svårare att få in det bland veckans maträtter än kyckling. Men handen på hjärtat, äter ni fisk varje vecka hemma hos er?
 
Ugnsbakad lax:
4 st laxfiléer
200 g smaksatt färskost (jag använde Philadelphiaost smaksatt med grillad paprika den här gången)
salt & svartpeppar
färska örter
Lägg filéerna i en ugnsfast form (har du alla vanliga i disken går det lika bra med en pajform, tydligen). Tag av locket på färskosten, krydda med salt och peppar. Rör om tills allt är blandat och färskosten är len och krämig. Fördela den på de fyra filéerna. In i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter eller tills filéerna är klara. Hacka lite färska örter och strö över precis innan servering.
Servera med vad du gillar bäst. Ris, pasta, stekta grönsaker eller min favorit, broccolimos.
Bon appétit mina vänner!
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Iste på altanen

 
icetea-1
 
Å du ljuva försommar. Strålande sol, bikini och häggdoft i förrgår. Långbyxor och jacka igår och idag. Men så ikväll medan jag la Axel började solen utan förvarning strila in genom persiennerna och nu skiner solen för fullt ute. Jag kan ju inte låta bli att tycka om när det växlar såhär. Man tröttnar liksom inte lika lätt då.
Jag är verkligen ingen saft eller läsk-människa. Visst kan ett glas då och då vara gott. Men jag tycker det blir så hiskeligt sött. Därför gillar jag där här med iste. Då pratar jag självklart inte om sånt du kan köpa på tetra eller flaska i affären. Finns det något sötsliskigare? Nej hemgjort iste, med precis så mycket socker du själv föredrar och utan massa onödigt strunt. Det är en perfekt törstsläckare när det är varmt ute!
Nu finns det säkert lika många sätt att göra denna dryck som det finns tesorter. Jag som gillar när man inte behöver vänta har gjort en enkel variant som är klar på ett litet kick!
Linnéas snabba iste:
0.75 L kallt vatten2 påsar smaksatt te (kör gärna ekologiskt, rött, vitt eller grönt som innehåller mindre koffein)
2 msk citronsaft
fryst frukt/bär
is
socker efter behag
Ha upp det kalla vattnet i en tillbringare. Lägg i tepåsarna. Jag använde ett vitt, ekologiskt te med hallonsmak. Låt stå och dra i 10 minuter eller så. Ska du dricka på en gång kan du låta tepåsarna ligga kvar i tillbringaren, ligger dom i för länge tycker jag det kan bli för beskt. Blanda i citronsaften. Vill du söta drycken kan du lösa sockret i lite varmt vatten innan du har i det. Jag tycker det blir gott även utan socker.
Ha sedan i fryst frukt eller bär och is. Sen är det bara att dricka!
 
icetea1-1
 
Pappmuggar, sugrör och fina servetter är sånt man inte kan få för mycket av tycker jag. Och ska man vara ärlig så tar det inte så stor plats i skåp och lådor. Inte är det så dyrt heller, ifall någon där hemma har åsikter om att ni släpar hem för mycket prylar menar jag… För det blir ju faktiskt så mycket roligare att dricka ur dessa muggar när sommarhettan slår till.
Sugen på mer inspiration när det kommer till iste?. Kolla in hos Martha Stewart. Här hittar ni massor av recept på iced tea på klassiskt vis men också lite modernare varianter.
Vad tycker du om att dricka när solen skiner och det är varmt ute?
bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera