I början av veckan kom den första snön här, inte för att den låg kvar ens ett dygn men ändå. I och med denna händelse tyckte jag mig ha all rätt att ställa mig och baka pepparkakor. Det är ju ändå första november i dag folk! Sen råkar det vara så att dessa skurna pepparkakor är mina favoriter. Söta, knapriga och gyllenbruna (ok, en halv plåt blev kolsvarta och helt oätliga…) och fulla med små bitar av mandel.
Nuförtiden har jag alltid en liten assistent med mig i köket som sitter uppflugen på köksbänken. Att hjälpa till och ha i ingredienser, röra och kladda är hur spännande som helst! Och rätt som det är kommer man på honom med fingrarna i kakburken så att säga. Idag satt han och var helt överlycklig över att han fick tag på några kuber smör som han doppade i socker innan han smaskade i sig dom…
Skurna pepparkakor är busenkelt att göra, se bara till att degen får vila i kylen minst 60 minuter. Då är det inga problem att skära kakorna i tunna, fina skivor och sedan grädda!
Skurna pepparkakor, ca 70 st:
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
Har du tjuvstartat med något juligt än? Pepparkakor, julmust eller glögg kanske?