Glöggpannacotta

 

 

 

Pannacotta, en dessert som tjatats sönder hundra gånger om i halv 8 hos mig, i en mängd olika varianter och smaker. Det är en dessert som jag fram tills för bara ett litet tag sedan varit helt övertygad om att jag absolut inte gillat. Jag var till och med så barnslig här för ett tag sedan att mamma fick ta fram glass till mig när dom bjöd på middag och pannacotta serverades till dessert. Så här i efterhand kan jag ju tycka att man som vuxen skall äta det som serveras och inte bete sig som en aningens bortskämd barnunge..

Men som vanligt när jag är fullt övertygad om något så får det gå en tid och vips har jag ändrat åsikt. Det har hänt förr och lär med all säkerhet hända igen.

Orsaken till mitt ogillande av denna dessert är att jag antagligen fått den serverad med på tok för mycket gelatin i. Så den är sådär stabbig och mastig ni vet. Anledningen till detta är med all säkerhet att man tar till lite extra gelatin så man skall vara säker på att den verkligen stelnar.

Men jag har nu insett att om man drar ner på gelatinet så får man en helt annan dessert, det blir krämigt, lent och inte alls sådär mastigt och klibbigt!

Och så här i juletid, vad passar bättre än att bjuda på glöggpannacotta? När det kommer till glögg med låg alkoholhalt är Dufvenkrooks glögg med chili och choklad min absoluta favorit och därför fick den agera smaksättning. För att bryta av allt det söta toppade jag min dessert med rostad mandel och finriven mörk choklad. Självklart kan du använda den glögg du gillar bäst!

Pannacotta med glögg, cirka 6 portioner:

3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 msk muscovadosocker
1 knivsudd vaniljpulver
3/4 dl glögg

1 dl mandel
ca 50 g mörk choklad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll upp grädden i en kastrull och ha i sockret och vaniljpulvret.
Låt grädden koka upp. Krama vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner med i den varma grädden. Vispa ordentligt så att allt gelatin löses upp. Tillsätt glöggen. Häll upp grädden i portionsformar eller glas. Låt stå svalt i 3-4 timmar.
Hacka mandeln och rosta den i en torr varm stekpanna. Låt mandeln svalna helt innan du dekorerar pannacottan med den och finriven mörk choklad.

Vilken dessert serverar du helst så här i juletid?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Stanna upp..

 

Jag skrev förra veckan om hur fullt upp jag hade det, vi skulle hit och dit, hinna göra ditt och datt. Jag hade massor att blogga om och kände att nu äntligen börjar orken och lusten till att matblogga återvända. Men ibland kommer livet lite emellan och det blir inte som man tänkt sig.
En natt i förra veckan for min lilla farfar till himmelen. Även om det inte kom som en chock så känns det väldigt overkligt. Men jag hoppas att farfar kunde lämna detta livet med stolthet och ro. Han och farmor kom till Sverige och det var bara dom två, och nu är vi 16 stycken alla inräknade! Det är ganska fantastiskt tycket jag.

Men det kändes som om allt sattes lite på paus. Listorna på allt som skall göras och köpas stoppade jag undan. Det blir jul i alla fall!
Bilden i inlägget är på mig och Axel, tagen igår på trappen innan vi skulle iväg på luciafirande. Jag hoppas att ni alla kan stanna upp en liten stund i julstressen och njuta av det vi faktiskt redan har.

 

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Lisa Wackt, ett mail väntar på dig! Så roligt att så många av er ville vara med och tävla, kokböcker kan man ju aldrig få för många av!
 

1
Kommentera

Skurna pepparkakor

 

Vi är en vecka in i december och jag har börjat skriva listor, listor på vem som ska få vad i julklapp, listor på vad som skall göras inför julen här hemma och listor på vad jag ska göra den här veckan. Som ni kanske förstår älskar jag att planera, jag vill ha kontroll över saker och ting och då är listor det perfekta redskapet.
När jag jobbar, oavsett om det är en bok eller ett matreportage jag skall göra börjar jag alltid med att lista det jag vill ha med. Under resans gång lägger jag till och drar bort. Det är mitt sätt att strukturera upp min tillvaro.
Den här veckan är ganska fullbokad (som alla mina veckor verkar vara, trotts att jag är hemma och mammaledig!), det skall bakas kakor, hälsas på vänner, ätas julbord och jultallrik. Och på torsdag, ja då hoppar jag på tåget och åker till Stockholm för att mingla på Bonnier Faktas jultillställning.
Men jag började denna vecka med att ta en promenad i det härliga vädret hem till mormor och morfar. Där dricks det kaffe ur tunna porslinskoppar, äts spröda småkakor och vi förundras alltid över hur stor Axel blivit sedan vi var där sist för ett par dagar sedan.

I år har jag skaffat mig en ny ohygglig ovana, jag äter nämligen dessa skurna pepparkakor som smågodis. Det är liksom helt omöjligt att låta bli när man vet att dom ligger där i sin påse i frysen och bara väntar på att bli uppätna. Att dom till råga på allt är busenkla att baka gör ju inte saken bättre för när dom börjar ta slut slänger jag snabbit ihop en ny omgång. Idag märkte jag att det inte fanns mer än kanske 15 stycken kvar i frysen, så det är dags att baka nya igen!
Dessa pepparkakor kan ni även se mig baka på julegott.se, de gömmer sig nämligen bakom dagen lucka!
Skurna pepparkakor:
200 g smör
2 dl  strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
En mycket godare variant på den klassiska pepparkakan, i alla fall om ni frågar mig!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Ni är väl med och tävlar om det finfina bokpaketet?!
 

0
Kommentera
ANNONS

Adventstävling-Avslutad


 
Idag tänder vi det andra ljuset i adventsljusstaken och julafton närmar sig med stormsteg! 20 dagar kvar till julafton 2011. Tyvärr har den där ljuva känslan av jul inte riktigt infallit hos mig än, utanför är gräsmattan grön och regnet smattrar mot rutan. Men om vädergubbarna inte ändrar sig så ser det ut som om vintern kommer hit till mig under nästa vecka. Och ingen är lyckligare än jag!
Igår avnjöt vi årets första julbord på Måns Ols, ett utvärdshus här i stan som alltid bjuder god mat och trevlig stämning. Vi åt allihopa så att magen stod i fyra hörn och Sebastian var övertygad om att det snart skulle pysa mat ur öronen på honom om han inte slutade. Jag åt av årets första knäck och blev riktigt sugen på att starta igång tillverkning av julens alla godsaker.
Men åter till tävlingen, tillsammans med Bonnier Fakta tänker jag lotta ut ett finfint paket med böcker. Se det som en förtidig julklapp eller ge bort dom till någon du tycker riktigt bra om.
Bokpaketet innehåller:
* Per Morberg- Den stora matresan
*Linnéa Seidel- Gott att ge bort
*Systrarna Eisenman- Mingelmat
*Emma Wiklund- Emmas skönhet
För att vara med och tävla vill jag att du talar om vilken kokbok du helst önskar dig till jul. Lämna en kommentar till detta inlägg. Kom ihåg att skriva din e-mailadress så jag kan kontakta vinnaren.
Tävlingen pågår från idag söndag till på onsdag 7 december kl 21.00.
Tävlingen är nu avslutad!
Jag önskar er alla lycka till och en riktigt trevlig andra advent!
 
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera