Hemgjord pizza


 
Här vankades det hemgjord pizza igår kväll. Hur gott som helst, men jag får alltid en liten ångestattack där på mataffären när man skall köpa ingredienser till pizzan. Det finns ingen meny att följa, ingen grunt att utgå i från och på sin höjd välja till färska tomater. Nej man måste bestämma helt själv, från början till slut. Och då tar det liksom lite stopp. Utbudet är för stort och jag är på tok för velig för att klara av dessa val. Kreativiteten dör och har jag otur står jag där och har ut en burk tonfisk i olja på pizzan och får sedan hinka i mig mängder av vatten resten av kvällen.
Denna gång blev det efter en del grubblande en helt vegetarisk variant för min del med massor av grönsaker.
När jag tänker på hemgjord pizza ser jag barndomens pizza, utkavlad på en plåt, med ketchup istället för tomatsås, konserverade champinjoner och ett par ananasskivor som kronan på verket. Tyvärr inte alltför upphetsande för ögat.
Ska man laga mat till många är stor pizza på plåt fantastiskt fiffigt, men är man bara ett par stycken, ja då gillar jag mitt senaste upplägg bättre.
Vill man ta det hela ett steg längre och imponera på middagsgästerna på riktigt, ja då kan man fylla kanterna med ost. I USA finns det små korvar av mozarella, perfekt lämpade till att fylla pizzans kant med. Dessa finns vad jag vet, inte att få tag på i Sverige än men riven mozzarella funkar lika bra. Pizzan är bakad i pajformar från IKEA.
Receptet på pizzadeg har dykt upp flera gånger på bloggen, men det tål att upprepas!
 
Kalljäst pizzadeg:
2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
Lös upp jästen i det kalla vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. När man gör deg på kall degvätska  kan degen gott och väl få stå och jäsa över dagen, men har man lite bråttom kan du göra degen på ljummet vatten och då brukar det ta 1-2 timmar. Degen räcker till ca 3 mindre runda pizzor.
 
Vad har du allra helst på pizzan?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Köttfärsbiffar i pitabröd


 
Något som är perfekt att köpa hem och ha i frysen är pitabröd, de precis som de mjuka tortillabröden kan vara en riktig räddare i nöden! För på något outgrundligt vis blir maten mycket roligare om man får stoppa den i ett varmt, mjukt bröd. Fråga mig inte varför, för så är det bara!
Till förra fredagen gjorde jag de här biffarna som jag serverade i pitabröd, med en god dressing och glaserade morötter. Dom där morötterna blir fantastiskt goda, men å andra sidan har jag inte stött på en enda sak som inte blir godare med smör och salt.
Tycker man att det är helt bort i tok att förstöra en så nyttig sak som moroten med en rejäl klick smör, ja då kan man ju självklart äta dom naturella, utan vare sig smör eller salt. Men de blir ju inte på något vis så goda som min variant! Det är helt enkelt en samvetsfråga.
Både biffarna och dressingen fick smak av Sverige då jag smaksatte med pepparrot, gräslök och lök. Man behöver inte alltid göra det så krångligt, ibland blir det enkla faktiskt det bästa!
 
Köttfärsbiffar:

600 g nötfärs
2 ägg
3 msk grädde
1 stor gul lök
1 vitlökslyfta
gräslök
riven pepparrot
salt & svarpeppar
Blanda ägg och grädde i en skål. Finhacka lök, vitlök och gräslök. Blanda i det tillsammans med pepparrot, salt och peppar. Rör om väl och ha sist i färsen. Forma till runda biffar. Låt de gärna stå svalt en stund innan de steks (alt. gör i ordning dagen innan).
Gräslöksdressing:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
gräslök
salt & svartpeppar
Finhacka gräslöken och blanda den med creme fraiche, majonnäs, salt och peppar.
 
Glaserade morötter:
4 st morötter
1 dl vatten
½ dl olivolja
3 msk smör
salt
Skala och skär morötterna i lika stora stavar. Hetta upp en panna, lägg i morötterna, slå över vatten, olja och klicka i smöret. Låt all vätska koka bort, ca 6 minuter. Tossa runt morötterna då och då. Morötterna skall fortfarande ha lite tuggmotstånd. Salta de färdiga morötterna.
Servera med pitabröd och goda grönsaker.
Vad ska ni äta till fredagsmyset den här veckan?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Veckans mat


 
Som jag lovade förra veckan, här kommer en planering för vad man kan tänkas äta under en vecka. Plocka russinen ur kakan, bli inspirerad och sätt igång att laga lite god vardagsmat gott folk!
 
Måndag: Idag bjuder vi på kycklingbiffar, ett gott alternativ till vanliga köttfärsbiffar och köttbullar.
Tisdag: Vad passar bättre än att äta fisk en tisdag?  Gör en gryta av torsken, så blir allt lite roligare!
Onsdag: Var familjs bästa vän, pastan får här sällskap av kantareller och bacon. Hur gott som helst.
Torsdag: Gör i ordning pajdegen kvällen innan och förvara i kylen, då går denna höstpaj supersnabbt att göra.
Fredag: Till fredagen passar hamburgare utmärkt, gör som jag och lyxa till det med en skiva mozzarella på varje burgare!
Fredagsmys: Som pricken över i, en snabb cheesecake du enkelt gör i portionsglas. Vilken matvecka!
 
Gör du en veckoplanering för vad ni skall äta under veckan?

0
Kommentera

Vardagsmat


Hej vardag!
Skolan har börjat för terminen, semestern är slut för denna sommar och vardagen smyger sig så sakta på.
En av de frågor de flesta av oss brottas med var och varannan dag är: vad ska vi äta till middag?
Som en liten hjälp på vägen tänkte jag införa  veckans mat igen. Varje vecka plockar jag fram fem favoriter från bloggens arkiv. Det är absolut inte en planerad matsedel man måste följa, utan för mig fungerar den perfekt som en knuff i baken, det är ju faktiskt inte så svårt att laga god vardagsmat!
Men tills jag fått ihop ett sådant inlägg (att blogga nu när man har en bebis på två månader tar betydligt längre tid än innan har jag upptäckt…) tänkte jag bjuda er på min räddare i nöden. Ni vet när man är sådär superhugrig, energin och framförallt inspirationen tryter. Då tar jag fram en förpackning med mjuka tortillabröd och middagen står praktiskt taget redan på bordet! Stek kyckling, köttfärs eller varför inte lax, krydda med passande kryddor, servera med grönsaker, salsa och en klick gräddfil.
Till dessa har jag:
köttfärs med tacosmak
riven ost
blandad sallad
rödlök
röd paprika
salsa
gräddfil
Lägg allt i brödet och middagen är serverad!
 
Vad lagar du när middagen skall gå supersnabbt att få på bordet?
bild: Linnea Seidel

0
Kommentera

Bulgursallad


 
Idag tänker jag bjuda er på en sallad som fungerar lika bra som tillbehör i en buffé, till grillat eller som huvudrätt. Basen i denna sallad är bulgur, vilket är ett bra alternativ till pasta och ris. Bulgur består av durumvete som förkokats, torkats och krossats. Jag tycker det passar perfekt att ha till grytor eller som här, i en matig sallad.
 
Till den här salladen har jag skivat kycklingfiléer och sedan stekt dem, har man bråttom eller helt enkelt är lite slö går det lika bra att köpa sig en färdiggrillad kyckling i mataffären. Hela salladen fick en smaskig marinad över sig, har du tillgång till färska örter, använd det! Men om så inte är fallet finns det frysta örtblandningar att köpa i närmaste frysdisk.
Bulgursallad med kyckling:
3 dl bulgur
6 dl grönsaksbuljong
1 liten burk soltorkade tomater
1 stor röd paprika
4 tomater (gärna i olika färger)
1 liten burk black eye-bönor
olja från de soltorkade tomaterna
färska örter (eller frysta, cirka två msk)
1/2 citron
salt & svartpeppar
1 nypa socker
4 kycklingfiléer
Koka upp buljongen och ha i bulgur. Täck med lock och låt koka på svag värme i cirka 10 minuter.
Tag ur de soltorkade tomaterna ur oljan och finhacka dem, lägg tomaterna i botten av en stor skål. Skär ner paprikan i små bitar och ha i dem tillsammans med bönorna i skålen. Dela tomaten i klyftor, men lägg dem åt sidan.
I burken med olja från de soltorkade blandar du hackade örter, saft från citronen, salt, peppar och en nypa socker. Skaka burken väl och häll detta i skålen. Ha i bulgur och blanda väl.
Skär kycklingen i bitar och stek den. Blanda i stekt kyckling i salladen och sist tomaterna.
Dekorera med färska örter.
Servera ett rykande färskt bröd till!
 
Brukar du byta ut ris eller pasta mot bulgur, cocous eller matvete ibland?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera