ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fredagspizzan

/

Sebastian Niemi-CarlssonVi kör en favorit i repris så här till helgen tycker jag. Letade nyss efter lite fredagsinspiration och snubblade över bilden på pizzor vi gjorde i höstas och inser att jag hittat rätt! För finns det något godare en fredag än pizza och ett glas rödvin?
Jag är ju sådär tvärpräktig och gillar varken köpepizza eller kebab något vidare, vilket annars är standarden för hämtmat när man som jag bor i en småstad. Så ska det bli fredagspizza för min del får jag vackert baka den själv. Sist gjorde vi dom i pajformar från IKEA. Supersnyggt och otroligt enkelt om man bara ska göra pizza till ett par stycken.
Den här gången funderar jag dock på att göra en inbakad pizza. Det måste ju vara som att göra en pirog, fast i lite större format och med herrans massa ost? Någon som provat och kan komma med tips?

På min topp 10-lista över köksprylar jag borde införskaffa står en baksten bra högt upp. Perfekt att ha i ugnen och baka pizza eller bröd på. För resultatet blir så mycket bättre på den glödheta stenen mot en plåt med papper på.
Receptet på pizzadeg kommer här och det är helt klart det bästa recept jag ramlat över. Har du ett bra recept på pizzadeg  tycker jag att du ska lämna en kommentar och dela med dig!


Kalljäst pizzadeg:
2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
Lös upp jästen i det kalla vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. När man gör deg på kall degvätska  kan degen gott och väl få stå och jäsa över dagen, men har man lite bråttom kan du göra degen på ljummet vatten och då brukar det ta 1 timme på ett ungefär. Degen räcker till ca 3 mindre runda pizzor.
Ha en härlig start på helgen kära vänner!

18
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00