ANNONS

Vinnarna

Ja, eller rättare sagt vinnarna är:
Sara med sina parmesanskorpor
Allt man behöver är:
Parmesan
Peppar

1. Riv osten fint
2. Strö ut i små runda högar på bakplåtspapper med jämna mellanrum
3. Platta till varje hög försiktigt och peppra efter smak
4. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i ca 5 min, tills osten blivit krispiga
5. Låt svalna!

och Sandra med Parnesanfyllda potatisrullar:
Parmesanfyllda potatisrullar
4 port
450 g mjölig potatis
ca 3 dl vetemjöl
salt, svartpeppar
riven muskotnöt
1 ägg
1 kruka basilika
3 msk ströbröd
1 dl färsk riven parmesan
1 msk olivolja
smör till aluminiumfolie

tomat- och zucchinisås
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater (400 g)

Skölj potatisen och koka den 25 minuter. Skala den och pressa den genom en potatispress. Blanda ner mjöl, salt, peppar, muskot och arbeta samman till en deg. Täck över. Låt vila 15 minuter.
Hacka basilikan och blanda den med ströbröd och parmesan. Kavla ut potatisdegen till en rektangel. Pensla degen med olja och lägg på fyllningen. Rulla ihop degen från kortändan.
Smöra en bit aluminumfolie ca 20×75 cm. Lägg potatisrullen på ena halvan av folien och vik över den andra halvan. Vik in de tre öppna kanterna, 1 cm i taget 2-3 gånger, så att paketet blir riktigt tätt. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i potatisrullen och sjud ca 30 minuter på svag värme.
Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Tärna zucchinin fint. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt oregano, zucchin och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg locket på och låt sjuda i 15 minuter.
Ta upp potatisrullen och skär den i skivor. Servera med tomatsåsen!
Tusen tack alla ni som var med och tävlade, jag fick massor av inspiration genom att läsa alla era underbara recept!
Eftersom det är alla hjärtans dag hade jag tänkt bjuda på smarriga cupcakes som jag bakade igår, men kameran är på vift idag, så vi får helt enkelt spara det till i morgon istället!

0
Kommentera
ANNONS

Tävla och vinn parmesanost!

Som jag skrev igår har jag fått hem massor av underbara parmesanostar att prova på från Zeta. Nu vill dom att även du skall ha chansen att lägga vantarna på lite ost!
Allt du behöver göra är att bidra med ditt bästa recept med parmesanost och två av er läsare har möjlighet att vinna ost för 300 kronor var.  That´s a lot of cheese!
Tävlingen pågår från idag 10/2 till söndag 13/2 då jag drar två lyckliga vinnare.


Så leta bland receptgömmorna och tala om för mig vilket ditt bästa recept med parmesan är!
Kom ihåg att fylla i kontaktuppgifter så jag kan informera vinnarna.

Tävlingen är avslutad!

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Köttbullar med parmesan


Köttbullar, det är en sådan där maträtt som bara mormor kan göra. Ja i alla fall kan jag inte göra dem och få det att smaka som hennes gör. Så är det med det mesta i matväg, det mormor lagar smakar liksom som på mormors vis. Därför har jag helt enkelt gett upp att ens försöka få till det. Istället gör jag allt som står i min makt att få min mat att smaka helt annorlunda, då behöver man inte bli besviken!
Om mormors köttbullar är milda i smaken, hårt stekta i stekpannan och kryddade med inget annat än salt, peppar och kärlek, ja då är dessa trinda bullar raka motsatsen. Dom är uppkäftiga, ganska stora, kraftigtkryddade och lagade med passion. Och tänka sig, det fungerar också!
Köttbullar med parmesan och oliver:
600 g nötfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
2/3 dl grädde
örtsalt och svartpeppar
100 g gröna oliver fyllda med vitlök
75 g Parmigiano Reggiano lagrad 22 månader
1 näve färsk persilja
Blanda ägg, ströbröd, grädde, salt och peppar. Låt detta stå och svälla cirka 10 minuter.
Hacka de vitlöksfyllda oliverna fint och rör i dem tillsammans med riven parmesanost och hackad persilja. Rör sedan i nötfärsen.
Arbeta samman till en jämn smet.
Forma färsen till runda, halvstora bollar. Skölj händerna i kallvatten med jämna mellanrum så blir det enklare att få till fina köttbullar. Klä en plåt med bakplåtspapper och placera ut köttbullarna. Stek i 225 °C i övre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills de är genomklara. Servera en god pasta med en enkel tomatsås till.

I veckan fick jag hem en frysväska full med härliga parmesanostar från Zeta, ostar med olika långa lagringstider och precis som för all ost ger detta olika karaktär till ostbitarna. En parmesanost med kort lagringstid är mild medan den längre lagrade får en kraftig och torrare smak.
En bit parmesan bör man alltid ha på lager hemma i kylskåpet, för vad passar bättre att riva över en enkel pastasås en tråkig torsdag i februari? Det sätter lite guldkant på tillvaron tycker jag!
I samarbete med Zeta parmesanost
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Fisk i ugn


Ibland, för det allra mesta faktiskt behöver inte vardagsmaten vara något speciellt. Bara det är gott och vällagat. Går det fort, är nyttigt och familjen gillar det är ju det ett plus i kanten. Något som faktiskt är riktigt fiffigt är att använda ugnen, när vi bodde i lägenhet med urdålig spisfläkt använda jag ugnen till allt. Där i stektes köttbullar, bacon och hamburgare grillades för annars var hela lägenheten igenosad ett par dygn efteråt!
I ugnen, där kan du stoppa maten i tryggt förvar medan riset eller potatisen kokar. Alla ingredienser är tillsatta och maten får liksom klara sig själv utan att du är där och pillar var tredje minut. Varje gång jag skjutsar in maten i ugnen istället för att ha en gryta på spisen blir jag förvånad över hur smidigt det är.
Här är en variant gjort på färsk torsk, inget stekande, nästan inget hackande. Eftersom jag var så slö som man bara kan bli använde jag purjolök som inte behöver skalas, bara sköljas och skära i strimlor. För extra smak hade jag i en näve syltlök också, samma där, bara för att jag var så lat men ville ha lite löksmak på det hela. Servera kokt ris till och middagen står på bordet på mindre än 30 minuter. Det är vardagslyx det!
Fisk i ugn 4 personer:
800 g torsk
1 burk hela konserverade körsbärstomater
3 dl grädde
1/2 purjolök
1/3 burk syltlök + 1 msk spad
1 tsk rökigt paprika pulver
1 msk dill
ett par stänk worcestersås
salt och svartpeppar
Lägg ut torsken i en ugnsfast form. Blanda tomater och grädde. Dela purjolöken och skölj den noga, strimla fint. Ha i purjolök, syltlök, spad, paprika och dill.
Smaka av med worcestersås, salt och peppar. Häll blandningen över fisken, se till att all fisk är täckt av sås. Ställ in i 200 grader varm ugn i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt genomklar. Servera ris och klassiska rivna morötter till.
Hur mycket tid lägger ni på vardagsmaten?
Bild: Linnéa Seidel

2
Kommentera

Hallonsnittar


Som jag skrev tidigare, jag har haft ett sådant sug efter att baka småkakor. Sagt och gjort, igår blev det äntligen av.
Dom här kakorna har så många namn att jag inte riktigt vet vad jag skall kalla dom; hallonsnitt, hallonsnittar, wienersnitt eller wienerstänger. Jag provade ut ett nytt recept denna gång och de blev lite som sirapskakor i konsistensen, lite småknapriga och spröda i smaken. Jag valde att göra mina kakor ganska stora och långa, istället för små och tjocka men det är ju helt en smaksak. Sedan struntade jag helt i att ha på glasyr på kakorna, dom blir söta så det räcker i alla fall tycker jag.
Kanske är dessa kakor något att baka till alla hjärtans dag?
När du gör fördjupningen där sylten skall vara, se till att inte kakdegen blir för tunn, då går kakorna lätt sönder.
Spröda hallonsnittar cirka 35 stycken:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker
225 g kallt smör
fast hallonsylt
Lägg alla torra ingredienser i din matberedare. Skär det kalla smöret i småbitar och tillsätt det. Mixa tills smulorna går ihop till en fin deg. Plasta in kakdegen och låt den vila svalt i 30 minuter.
Dela kakdegen i 4 bitar och rulla till längder, platta ut dem något och gör en skåra i mitten. Fyll med hallonsylt och grädda i cirka 12 minuter i 200 grader. Skär genast de varma kakorna i bitar. Om sylten kladdar kan du torka av kniven med papper så får du fina, jämna snittar. Låt svalna.
Vilka småkakor är dina favoriter?
Bild: linnéa seidel

0
Kommentera