
Ni som har hängt med ett tag känner igen bilden. Den är från i somras då solen sken som aldrig förr och under juni badade vi varje dag i sjön.
Nu är det januari 2011 och jag längtar så att det värker i hjärtat efter sommaren. Långa ljusa dagar då solen knappt går ner, grönt gräs under bara fötter, trädgården blommar för fullt och alla måltider intages utomhus. Men verkligheten är just nu något helt annat, cirka 50 centimeter snö och inte en dag med plusgrader på nästan två månader. Nu vill jag inte låta gnällig eller så, för faktum är att jag älskar snö och vinter. Jag har det mycket hellre så här än blötsnö och slask i tre månader! Men detta inträffar varje år så här strax efter nyår, min ostoppbara längtan efter den underbara sommaren. Men tills den är här har jag massor att göra och planera, så det är kanske tur att den är så långt bort? I år skall inga stora maskiner rulla genom min trädgård och borra 160 meter ner så vi kan få varmt och skönt inne, så kanske, kanske kan jag få till min köksträdgård. Storslagna planer finns så klart, vad som blir av är ju en helt annan historia..
Men för att inte dö av sommarabstinens bjuder jag idag på bästa tårtreceptet någonsin, nämligen Gudruntårtan (eller Herrgårdstårta eller vad ni kallar den i er familj).
Fina, färska jordgubbar är det dåligt med så här års, ta istället svenska, frysta hallon. Det fungerar precis lika bra!
1 rund (tvåbottnar) Gudruntårta:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
ca 1 dl sylt
2 dl hallon
Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klipp ut två rundlar i bakplåtspapper och klä två formar med löstagbar kant med dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt bottnarna svalna innan du brer sylt, vispad grädde och bär över den ena. Lägg på nästa botten och dekorera gärna med gröna blad eller färska bär.
Vad gör du för att överleva till sommaren?




